Juustopasta

Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Kuin keitän ensiksi pastaa, ja sitten lisään juustoa tai juustoja. Niin millä sen voi estää että kuin se jäähtyy niin juustot tökkööntyy sinne kattilaan tai lautaselle. Sitten On niin kovaa että ei syö erkkikään sitä enään.

kertokaa vinkkejä, kiitos vastauksen antajalle.

Kommentit (12)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18361
Liittynyt16.3.2005

Itse en kärsi moisesta ongelmasta, kun en laita sitä juustoa sinne spagettikattilaan.
Juustoraaste suoraan annokseen ja jos haluaa juustoilla enemmän, niin teen juustokastikkeen (onpas tänään ruokaisat puheet).

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

salai
Seuraa 
Viestejä7095
Liittynyt17.3.2005

Makkara-juustoleipää tzatzik-kastikkeella ja kylmää olutta. Supermaistajalle!

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Vierailija
DedMoroz
Itse en kärsi moisesta ongelmasta, kun en laita sitä juustoa sinne spagettikattilaan.
Juustoraaste suoraan annokseen ja jos haluaa juustoilla enemmän, niin teen juustokastikkeen (onpas tänään ruokaisat puheet).

Sama juttu meidän perheessä, vaikka en itse olekaan se ruoan tekijä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
tiäremiäs
Kuin keitän ensiksi pastaa, ja sitten lisään juustoa tai juustoja. Niin millä sen voi estää että kuin se jäähtyy niin juustot tökkööntyy sinne kattilaan tai lautaselle. Sitten On niin kovaa että ei syö erkkikään sitä enään.

kertokaa vinkkejä, kiitos vastauksen antajalle.

Keität ensin pastan. Reilusti vettä isoon kattilaan. 100 g pastaa ja litra vettä suhteella. Mukaan merisuolaa reilusti 10 g (on paljon, mutta sillä se hyvä maku syntyy - kaikki suolahan ei jää pastaan. Kansi nopeuttaa kiehumista. Lisää pasta vasta kunnolla kiehuvaan veteen. Älä peitä kannella, koska muuten kiehuu yli.

Keitetään kunnes pasta on "al dente", eli siinä on purutuntumaa, mutta sisus ei kuitenkaan ole kovaa. Valuta pasta. Älä huuhtele pastaa - paitsi jos teet salaattia, niin silloin kylmällä vedellä. Osa keitinvedestä kannattaa joskus säästää: sillä saa pastasta haluttaessa kosteampaa.

Sitten siihen juustoon:

Juusto on paras sekoittaa juuri keitettyyn pastaan kastikkeen muodossa. Vähintäänkin juusto on lisättävä nopeasti valutettuun pastaan, joka vielä nopeasti kiepsautetaan lämpimässä kattilassa. Juuston on oltava hienoksi raastettua ja se sekoitetaan pastaan kunnes se sulaa. Lisää keitinvettä, jos pasta on liian sakeaa.

Bechamel kastike, jossa reilusti hyvää juustoa toimii aina. Netistä löytyy ohjeita. Alkuperäisessä on liemenä maustettua sipulimaitoa. Sopiva valkoviini toimii erinomaisena mausteena ja kokki saa juoda loppupullon!

Pelkkää juustoa käytettäessä voi käyttää myös hieman kermaa - näin syntyy helppo kastike. Myös ruokakerma kevyempänä toimii.

Hyviä juustoja pastaan ovat italialaiset Parmigiano Reggiano, eli aito parmesan - jolla ei ole mitään tekemistä parmesanina myytävän sahajauhon kanssa, Pecorino (lähes edellisen kaltainen, mutta vuohenmaidosta ja suolaisempi), Ricotta - tuorejuusto. Kermaisen ja pehmeän säväyksen antaa klassinen Mozzarella - varo halpoja kopioita tässäkin! Suomalaisista ykkösiksi nousee Aura - erittäin suolainen. Myös Valion mustaleima Emmental toimii - vahva, hallitseva maku, käytä harkiten.

Pastan voi lisäksi maustaa hyvällä oliiviöljyllä, mustalla pippurilla ja tietenkin tuoreella basilikalla ja valkosipulilla. Ja gourmet puolelta löytyy sitten tietenkin tuoreet tryffelit.

Jos kolesterolit eivät pelota, niin käristä pekonisuikaleita ja sipulia rapeiksi. Kaada pekonit ja sipulit pastan sekaan ja lisää kananmunankeltuainen ja hieman kermaa. Ei saa kiehua, muuten keltuainen saostuu ja kastike on pilalla. Mukaan raasettua parmigiano reggianoa. Tarjolle laitettaessa voi vielä lisätä juustoraastetta ja paljon mustaa pippuria myllystä. Siinä on klassinen miilunpolttajan pasta, eli Pasta Carbonara. Syntisen hyvää.

Klassinen pasta sekoitetaan aina valmiiksi kastikkeen kanssa. Näin kokki voi säädellä pastan ja kastikkeen suhteen täsmälleen oikeaksi ja pastasta tulee taivaallista. Kastikkeen on oltava tarpeeksi voimakkaan makuista ja sitä on oltava juuri oikea määrä käytettävästä pastatyypistä riippuen. Mikä sitten on oikea määrä? Pastan rakenne vaikuttaa tähän. Esim. fucilli (kierremakaroni) "imee" kierteisiinsä paljon kastiketta. Spaghetti, linguini ja tagliatelle taas nauhamaisina eivät "ime" kastiketta, joten sitä tarvitaan vähemmän ja sen on oltava voimakkaamman makuista.

Ja vieä se tärkein neuvo: Pasta tulee tehdä juuri ennen tarjoilua. Pastaa ei tulisi säilyttää... Tee kastike erikseen ja vaikka pakasta osa siitä. Pasta on nopea keittää. Ravintoloissa pasta monesti esikeitetään ja säilötän kylmässä. Näin keittoaika lyhenee siitä 8 minuutista noin minuuttiin. Kotona ei kannata, koska veden lämpiämiseen kieuhumapisteeseen menee yleensä suurin osa ajasta.

Itse tehty pasta kypsyykin huomattavasti nopeammin, mutta vaatii hieman enemmän viitseliäisyyttä. Ja tuorepastaa ei tehdä sitten Durum-jauhoista, vaikka tällaisiakin väitteitä on esitetty. Durumia käytetään vain kuivapastaan.

Vierailija

Esimerkki samalta sivulta: hakusana kastike

Yrtti-juustopasta
400 g kierteistä, esim. ruispastaa
2 dl kasvislientä
100 g kevytsulatejuustoa
200 g raejuustoa
ripaus chiliä
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl silputtua basilikaa
0,5 dl silputtua persiljaa
0,5 dl silputtua ruohosipulia
1 tl timjaminlehtiä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, valuta ja pidä lämpimänä.
Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi, ja sekoita joukkoon sulatejuusto. Ota pois liedeltä.
Sekoita joukkoon raejuusto, mausteet ja silputut yrtit. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos pastan päälle, ja nostele pastaa esimerkiksi kahden lusikan avulla, jotta kastike levittyisi tasaisesti. Ripottele pinnalle hiukan tuoretta basilikaa ja tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vierailija

Mäkin olen viime ajat elänyt pastalla.

Hesan asematunnelissa on K-kauppa, Kotikontu, jossa on hyvä liha- ja kalatiski ja monia erilaisia valmiita pastalajeja. Ostin poropastaa, kunnes kyllästyin. Siellä on erinomaista lasagnea myös, rasvaista kylläkin, mutta silti nami nami.

Ruoat on valmistetu paikan päällä ja ovat todella makoisia. Säästyy aikaa, kun kotona ei tarvitse laittaa ruokaa.

Sen kaupan kautta pitää taasen mennä kotiin, vaikka kohta pasta tulee silmistä ja korvista ulos. Olen ainakin kuukauden verran syönyt päivittäin tai ainakin lähes päivittäin.

Aamuisin tulen myös ko kaupan kautta, ostaen tuoretta, paistolämmintä murkinaa aamukahville. Erinomainen leipä- ja leivostiski myöskin.

Kaupassa osaavat jo ulkoa ostokseni. Joskus kun ostan jotain muuta kuin tavallisesti, kysyvät silmät pyöreinä, että kuulivatko oikein.

Uusimmat

Suosituimmat