150 kiloa

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Amerikkalaisten keskimääräinen elinikä on lyhentynyt lihavuuteen liittyvien sairauksien takia. Lihavuus on kohtalomme?:

http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=68924

Sivut

Kommentit (62)

Vierailija

Lihavuus on ruoan väärinkäyttäjien ongelma ja heitä on paljon. Suomessakin yli 70 prosenttia keski-iän saavuttaneista.

Vierailija

Se, että ihmiset tuppaavat lihoamaan keski-ikäisinä on aivan luonnollista ja mielestäni on jopa sairasta olettaa, että ihminen pysyisi iät ja ajat nuorena ja hoikkana. Sitä paitsi nykyinen käsitys hoikasta ihmisestä on jopa luonnoton.

Vastapainoksi suorastaan anorektiselle ryhmälle myös lihavuus on päässyt melko massiivisiin mittoihin. Kaikkien lihavuutta ei yksinkertaisesti voida selittää sairaudella tai perinnöllisellä taipumuksella. Elintason nousu näkyy tässäkin.

Kaikki, jotka kauhistelevat esimerkiksi jenkkien lihavoitumista, sulkevat vain silmänsä lähiympäristössä tapahtuvalta lihomiselta. Syksyllä uutisotsikoihin nousi mm. varusmiesten heikentynyt kunto ja lihavoituminen. Mielestäni hälytyskellojen pitäisi pikku hiljaa alkaa soida sen sijaan, että keskitymme vain pällistelemään muiden maiden paino-ongelmia.

En tiedä elämmekö vieläkin mielissämme sadan vuoden takaisessa maailmassa, jossa arkiliikunta riitti ihan hyvin pitämään tavallisen kansan kunnon ja kurvit kurissa. Ei silloin tarvinnut sen kummemmin lähteä iltaisin jumpalle. Jos oli ylimääräistä energiaa ja aikaa, niin saattoi vaikka pyöräillä hieman pidemmällä asuvan ystävän luo kylään. Nykyisin tuokin reissu tehdään autolla.

Kaikki tietävät, että lihavoituminen johtuu lähinnä energiankulutuksen ja saannin suuresta erosta. Syömme yksinkertaisesti liikaa siihen nähden, mitä kulutamme. Siitä huolimatta liikunnan lisäämiseen ei kiinnitetä juuri huomiota. Eihän syy voi mitenkään olla siinä, että olisimme liian laiskoja. Ruoassa se vika on. Tästä johtuen kaiken maailman roskaruoat pitäisi laittaa pannaan.

Vierailija

Ei siinä ruoassa mitään vikaa ole. Ei vaan saa syödä liikaa, eikä toisaalta ole pakkokaan. Kaikilla pitäisi olla joku raskas liikuntaharrastus, jota harratetaan 1-2 krt viikossa.

Onhan hampurilainenkin sitäpaitsi terveellistä: Sämpylä, pihvi, salaattia, tomaattia, suolakurkkua, juustoa. Lisukkeina perunoita. Niissä vain on liikaa rasvaa.

Jos "roskaruoille" määrätään ns. haittavero, tai ne kielletään kokonaan, tämä yhteiskunta menee mielestäni jo ihan mahdottomaksi. Mistään ei saa pitää huolta itse.

Tehtäisiin mielummin niin, että yhteiskunta ei kustanna ylensyönnistä aiheutuvien sairauksien ja muiden haittojen hoitoa.

Vierailija

Olen samaa mieltä nimimerkki Kalevin kanssa siitä, että hampurilaiset eivät ole varsinaisesti mitään roskaruokaa. Liikaa rasvaa - ehkä vain ranskalaisissa perunoissa tosin. Liikaa SUOLAA ainakin. Mielestäni ruoassa saakin olla hieman rasvaa.

Ennen jogurtissa oli melko runsaasti rasvaa (kuten maidossakin) ja siten runsaasti energiaa. Jogurtti oli hyvä aamiaisella semmoisenaan. Pari-kolme desiä ja kyllä jaksoi. Nykyään ne ovat lähes rasvattomia ja energiapitoisuus on laskenut. Jogurttia saa vetää litran purkin ja pian on silti taas nälkä! Sama pätee melkein kaikeen muuhunkin.

Ruoan pitää sisältää energiaa että sillä jaksaa - sehän on syömisen perusidea. Eikö vatsalaukku veny jos tavaraa ptää ahtaa enemmän kylläisyyden saavuttamiseksi? Voisiko tämä olla liikalihavuuden yksi monista syistä? Siis vatsalaukun venyminen matalaenergisiä ruokia popsiessa?

Vierailija

Tiedä sitten tuosta vatsalaukun venymisestä, mutta ruokailu tottumuksia varmaankin muuttaa. Eli jos ennen söi kilon kanin ruokaa ja vaihtaa oikeaan niin varmasti lihoo, kun on tottunut ahtamaan.
Ihminen on sitä mitä syö.
Itse olen siis helppo, nopea ja yksinkertainen.

Vierailija
U-404
...Mielestäni ruoassa saakin olla hieman rasvaa.

Ennen jogurtissa oli melko runsaasti rasvaa (kuten maidossakin) ja siten runsaasti energiaa. Jogurtti oli hyvä aamiaisella semmoisenaan. Pari-kolme desiä ja kyllä jaksoi. Nykyään ne ovat lähes rasvattomia ja energiapitoisuus on laskenut. Jogurttia saa vetää litran purkin ja pian on silti taas nälkä! Sama pätee melkein kaikeen muuhunkin.

Ruoan pitää sisältää energiaa että sillä jaksaa - sehän on syömisen perusidea. Eikö vatsalaukku veny jos tavaraa ptää ahtaa enemmän kylläisyyden saavuttamiseksi? Voisiko tämä olla liikalihavuuden yksi monista syistä? Siis vatsalaukun venyminen matalaenergisiä ruokia popsiessa?

Viime syksynä tuli tv:sta mielenkiintoinen Prisma, jossa käsiteltiin kiisteltyä Atkinsin dieettiä tarkoituksena selvittää, toimiiko dieetti todella, ja jos, niin miksi. Alkuperäisen ohjelman tuottanut BBC teetti asiasta perusteellisen puolueettoman tutkimuksen, josta selvisi, että Atkinsin dieetillä olevat kyllä laihtuivat, mutta eivät niistä syistä, mitä oli oletettu ja väitetty.

Ko. dieetin mukaanhan ihminen voi syödä rasvaa ja lihaa niin paljon kuin haluaa, kaloreita ei tarvitse laskea, ja silti ihminen laihtuu, kunhan välttää syömästä hiilihydraatteja. Vaikutuksen on väitetty perustuvan mm. ketoosiin ja rasvasta aiheutuvaan kylläisyyden tunteeseen.

Kun asiaa sitten tutkittiin, havaittiin ensinnäkin, että Atkinsin dieetillä koehenkilöt kyllä laihtuivat, mutta niin laihtuivat kaikilla muillakin vertailussa mukana olleilla dieeteillä (normaaleja, pienempään energiansaantiin perustuvia dieettejä). Oleellisia eroja pudotetuissa kiloissa ei havaittu. Atkinsilaiset tosin söivät itsensä kylläisiksi, siinä missä verrokit kituuttivat erilaisilla nälkäkuureillaan.

Seuraavaksi tutkittiin, mistä Atkinsin dieetin teho johtuu. Dieetin perustana pidetty ketoosi todettiin tarkemmissa tutkimuksissa (kaksostutkimukset) melko merkityksettömäksi kilojen pudottajaksi. (Siinä kaatui Atkinsin itsensä tarmokkaasti ajama selitys.) Seuraavaksi tartuttiin tämän keskustelun kannalta mielenkiintoiseen seikkaan, rasvaan. Tutkimuksen tulokset yllättivät tutkijatkin. Todettiin nimittäin, että rasva olikin kaikkein huonoimpia näläntunteen sammuttajia (ellei peräti huonoin - tästä en tosin mene takuuseen, muistin varassa kun tässä naputtelen). Ylivoimaisesti parhaaksi näläntunteen sammuttajaksi ilmeni proteiini.

Näin ohjelmassa tuli todistetuksi, että Atkinsin dieetin teho perustuu runsas proteiinisesta ruokavaliosta saatuun kylläisyyden tunteeseen. Dieettiläiset eivät yksinkertaisesti jaksa syödä pelkkää lihaa tai vastaavaa proteiinipitoista ruokaa niin paljon, että entiset läskit pysyisivät yllä. Heidän syömänsä kalorimäärät siis putosivat, vaikka maha oli koko ajan täynnä. Laihtuminen perustuu siis aivan samaan periaatteeseen, kuin ns. normaalidieeteissä; eli kaloreita otetaan sisään vähemmän, kuin niitä kulutetaan. Ketoosi ja rasva todettiin marginaalisiksi laihtumisen kannalta, rasva itse asiassa haitalliseksi huonon "kylläisyyskertoimensa" takia (eivätkä ne perinteiset liian rasvan haitat tietenkään mihinkään Atkinsin dieetillä katoa, vaan esim. sydäntautiriski säilyy aivan kuten ilman dieettiäkin.) Atkinsin dieetin ravitsemuksellinen yksipuolisuushan on niin ikään terveydellinen riskitekijä, etenkin pitkään jatkuvissa dieeteissä. Mutta ei Atkinsista tämän enempää.

Toivon mukaan tällä melko pitkällä sepustuksella tuli selkoa ainakin tuohon maitotuotteiden rasvaprosentteihin. Ne vähärasvaiset ovat siis täyttävämpiä, koska niissä on suhteessa enemmän proteiinia. Kehitys on kulkenut ihan oikeaan suuntaan.

Edit:
Paria kohtaa korjasin sujuvammaksi.

Vierailija
U-404

Ennen jogurtissa oli melko runsaasti rasvaa (kuten maidossakin) ja siten runsaasti energiaa. Jogurtti oli hyvä aamiaisella semmoisenaan. Pari-kolme desiä ja kyllä jaksoi. Nykyään ne ovat lähes rasvattomia ja energiapitoisuus on laskenut. Jogurttia saa vetää litran purkin ja pian on silti taas nälkä! Sama pätee melkein kaikeen muuhunkin.

Sanokaa minun sanoneen, pian tulee tutkimuksia jotka selittävät miten nykyihmisten lihavuus johtuu ihan vain siitä, että ollaan niin vähärasvaisia ja vähäkalorisia ja vähähiilihydraattisia ja vähäsitäsuntätä. Elimistö tottuu vähäsitäsuntätäiseen ravintoon, yrittää ottaa siitä kaiken irti ja sitten kun silloin tällöin syödäänkin vähän enemmän sitäsuntätä, ollaankin heti paisumassa.

Onhan se totta, että aiemmin tehtiin enemmän ruumiillista työtä, mutta syötiin sitä läskisoosiakin ja voita oli leivällä vaikka kuinka. Silti ei ollut niin paljoa ylipainoisia kuin nykyään.

Voisikin joskus testata vaihtaa ruokatavat vähän vanhemmanlaisiin ja katsoa miten käy.

Vierailija
tätipensiö
U-404

Sanokaa minun sanoneen, pian tulee tutkimuksia jotka selittävät miten nykyihmisten lihavuus johtuu ihan vain siitä, että ollaan niin vähärasvaisia ja vähäkalorisia ja vähähiilihydraattisia ja .

Tuskin tulee tällaisia tutkimuksia,lihavuus johtuu siitä että lihavat syövät liikaa.
Minä en harrasta pahemmin liikuntaa koska olen aika laiska mutta läskiä ei ole oikeastaa yhtään.
Syön niin että rasvaa tulee ruoasta korkeintaan 50grammaa päivässä.

Vierailija
tätipensiö
U-404

Ennen jogurtissa oli melko runsaasti rasvaa (kuten maidossakin) ja siten runsaasti energiaa. Jogurtti oli hyvä aamiaisella semmoisenaan. Pari-kolme desiä ja kyllä jaksoi. Nykyään ne ovat lähes rasvattomia ja energiapitoisuus on laskenut. Jogurttia saa vetää litran purkin ja pian on silti taas nälkä! Sama pätee melkein kaikeen muuhunkin.



Sanokaa minun sanoneen, pian tulee tutkimuksia jotka selittävät miten nykyihmisten lihavuus johtuu ihan vain siitä, että ollaan niin vähärasvaisia ja vähäkalorisia ja vähähiilihydraattisia ja vähäsitäsuntätä. Elimistö tottuu vähäsitäsuntätäiseen ravintoon, yrittää ottaa siitä kaiken irti ja sitten kun silloin tällöin syödäänkin vähän enemmän sitäsuntätä, ollaankin heti paisumassa.



Moisia tutkimustuloksia tuskin nähdään. Ettäkö nykyihmisten lihavuus johtuisi "ihan vain" vähärasvaisesta ja vähäkalorisesta ravinnosta? Heh. Miten selität sen, että suurin osa ylipainoisista ihmisistä syö säännöllisesti enemmän kuin kuluttaa ja usein vielä nimenomaan niitä runsaskalorisia ruokia - lihoten koko ajan lisää. Luulisi heidän elimistönsä ainakin tottuneen runsaskaloriseen ravintoon?

tätipensiö
Onhan se totta, että aiemmin tehtiin enemmän ruumiillista työtä, mutta syötiin sitä läskisoosiakin ja voita oli leivällä vaikka kuinka. Silti ei ollut niin paljoa ylipainoisia kuin nykyään.

Voisikin joskus testata vaihtaa ruokatavat vähän vanhemmanlaisiin ja katsoa miten käy.

Aiemmin tehtiin paljon enemmän ruumiillista työtä. Niin työmatkat, vierailut, kuin kauppareissutkin tehtiin useimmiten kävellen tai polkupyörällä. Henkilöautothan alkoivat kunnolla yleistyä vasta 1970-luvulta alkaen. Ihmiset liikkuivat niin töissään kuin vapaa-ajallaankin paljon enemmän kuin keskimäärin nykyään. Siinä sai läskisoosit kyytiä. Eikä istuttu koko iltaa tv:n tai tietokoneen ääressä sipsipussin ja puolentoista litran kokispullon kera.

Jos katsot ruumiillisen työn tekijöitä (esim. rakennusmiehet, metsurit, kalastajat jne.) nykyään, eivät he todennäköisesti ole keskimäärin sen ylipainoisempia kuin edeltäjänsä muutama kymmenen vuotta sitten. He kuluttavat työssään runsaasti kaloreita ja syövät sen mukaan. Ihminen lihoo, jos syö enemmän kuin kuluttaa, ja laihtuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa - näin yksinkertaista se pohjimmiltaan edelleenkin on.

Edit:
Pari lyöntivirhettä

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä27423
Liittynyt30.4.2005

Naurussa on kaikkein lihavimmat. Ne vaan myy fosfaattia ja turistirihkamaa ja makaa ja syö. Jotkut yrittää kalastaa mutta ne on tappanu kalakantansa.

Support Soldiers Of Odin Ry Tampere: "Jos tilanne että meitä vastaan hyökätään niin me piiritetään ja hyökätään ensin." :D:D

Vierailija

Liika hiilari lihottaa.

Suomessa on sokerin käyttö 20 kertaistunut 20 vuodessa.

Täysjyvävilja on vaihdettu puhdistettuun vehnään (pullaan) ja riisikin syödään kuorittuna (eli vitamiinit veks).

Rasva maitotuotteissa on korvattu sokerilla ja lisäaineilla ja näinollen vitamiinitkin häviää (A ja K).

Makeutusaineiden toiminta ihmiskehossa ei ole tarkkaan tiedossa kellään. Nekin lihottaa muuttamalla sokeriaineenvaihduntaa eli lihottaa.

Ihmiset syövät ihan liikaa.

Tunnen lihavia ja he syövät 3 kertaa enemmän kuin minä ja ihan joka päivä jotain kaffepullaa taikka vastaavaa.

Itse herkuttelen 1-2 kertaa viikossa.

Ja kun ei syö kunnon ruokaa, niin tekee koko ajan mieli syödä.

Ja ei taatusti liikuta yhtään mihinkään.

Vierailija

Laihdutuksen tuloksen ratkaisee motivaatio ja pitkällä tähtäimellä järkevä ruokavalio.
Sairauskin, liittyi se painoon tai ei, säikäyttää sekin laihduttamaan, kuten muihinkin elämäntapojen muutokseen. Säikäytti minut niin että keväällä olen kevyempi paljonkin.

Vierailija
MsHorton
Tässä aika hyvä ruokakolmio, mutta itse en ihan joka aterialla viljaa syö enkä kasvisöljyä.

http://www.terveystaito.fi/Pages/ravitsemus.htm




Tuli vähän aikaa sitten ohjelmaa, jossa sanottiin, että viljan sijainti perustavimpana ruokapyramidin osana on suurilta osin suuryritysten lobbaamisen tulos. Tulihan se ruokavalioomme verrattain myöhään. Kasvikset olisivat sen sijaan todistusaineiston puitteissa perustavimpaa laatua, kuten Suomalaisessa lautasmallissa näkyy.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat