Tuulivoiman ennustettavuus

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuulivoimalan tuoton ennustettavuus tuulisuuden osalta tapahtuu useimmiten vuositasolla, tunnetun tuulisuuden vaihtelun perusteella. Käytännön kannalta tärkeämpiä ovat lyhyen ajan tuulisuusennusteet, niiden luotettavuus.

VTT on tutkinut paljon asiaa, mutta lähtökohdaksi keskustelulle otinkin Ilmatieteen laitoksen (eikös se jo vaihtanut nimensä?) vuosikertomuksen 2006 tietoja sään ennustettavuudesta:

http://www.fmi.fi/kuvat/vuosikertomussuomi2006.pdf

"Ennusteiden osuvuus on ylittänyt 80 prosentin osuvuuden mm. lämpötilan, sateiden ja tuulien yhden ja kahden vuorokauden ennusteissa, vaikka tavoitteita on vuodesta toiseen nostettu. Vuonna 2006 tavoitteet saavutettiin erityisen hyvin, Turvallisuussääpalvelun päällikkö Marianne Sågbom toteaa."

On mahdollista, vaikkakaan ei todennäköistä, että tuossa tarkoitetaan ennenkaikkea myrskyennusteiden osuvuutta.

Yleissään ennustettavuus ulottuu jo viikon päähän:
"Nykyään sään ennustettavuus ulottuu jo yli viikon päähän, kun 25 vuotta sitten korkeintaan noin viiden päivän ennuste oli enää käyttökelpoinen. Ennustettavuus on parantunut keskimäärin vuorokauden verran kymmenessä vuodessa. Tämä on myös kansainvälinen tavoitetaso, kehittämispäällikkö Pertti Nurmi täsmentää."

Tuulivoimatuotantoa varten tuulisuusennusteet ovat tarpeen jopa vain muutaman tunnin ja vieläkin lyhyemmillä aikajaksoilla, ja niiden on oltava luotettavat. Sellaisten ennusteiden laatiminen on vaikeaa. Siitä enemmän keskustelun kuluessa.

Kommentit (2)

Vierailija
Vastaaja_s24fi
"Ennusteiden osuvuus on ylittänyt 80 prosentin osuvuuden mm. lämpötilan, sateiden ja tuulien yhden ja kahden vuorokauden ennusteissa

Sähköntuotannon ennustettavuuden pitäisi olla lähelle 100%. Näin on esimerkiksi ydinvoiman tapauksessa.

Uusimmat

Suosituimmat