Täyden spektrin näkökyky

Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Kuvitellaan että on olemassa olento, joka näkee saman kaistaleen fotonispektriä kuin ihmisetkin, mutta joka kykenee erottamaan kaikki aallonpituudet toisistaan äärettömän tarkasti. Toisin sanoen verkkokalvon aistinsolut havaitsevat kaikkia aallonpituuksia ja lähettävät "analogista" signaalia aivoihin. (älkää kysykö miten tämä olisi käytännössä mahdollista)

Ihmissilmässähän on vain neljää solutyyppiä: kolme tappisolua kolmen additiivisen päävärin (punainen, vihreä, sininen) havaitsemiseen, sekä sauvasoluja valon amplitudin eli kirkkauden havaitsemiseen. Muiden kuin päävärien näkeminen perustuu siihen että jokaisella tappisolulla on laaja toleranssi, joten aallonpituuden "vierestä" lähtee myös ärsyke, mutta heikommin. Esimerkiksi keltaista kohdetta katsellessa punaiset ja vihreät tappisolut saavat 50% ärsykkeen ja sininen 0%, ja aivot tulkitsevat nämä suhteet keltaiseksi.

Televisioruudussa on juurikin tästä syystä nuo kolme pääväriä, ja punaiden, vihreiden ja sinisten kuvapisteiden suhteellisia kirkkauksia muuttelemalla saadaan aikaan kaikki värit - ihmissilmälle.

Vaan jos tällainen täyden spektrin näkökyvyn omaava olento katsoisi ihmisten telkkaria, olisiko hänen ensimmäinen kysymyksensä "miksi kuvassa on vain punaista, vihreää ja sinistä? Missä muut värit ovat?"

Tapahtuisiko tälle olennolle samanlainen ongelma subtraktiivsen väriavaruuden kanssa kun hän lukee värillistä painettua sanomalehteä? (subktraktiivinen väriavaruus koostetaan syaanista, magentasta ja keltaisesta + mustasta)

Entä kun me ihmiset katselemme keltaista esinettä, mistä me voimme omin silmin tietää heijastaako se keltaista aallonpituutta, vaiko vain yhtä paljon punaista ja vihreää, mutta ei varsinaisesti itse keltaista aallonpituutta? Esimerkki: vihreä paprika, joka muuttuu keltaiseksi, sitten punaiseksi - heijastaako se kaiken aikaa vain punaista ja vihreää aallonpituutta eri suhteissa, muttei koskaan varsinaista keltaista aallonpituutta?

P.S. jotkut linnut ja hyönteiset näkevät myös ultraviolettia, ja jotkut matelijat infrapunaa eli lämpösäteilyä. Olisi mielenkiintoista nähdä maailma sellaisten silmien läpi.

P.P.S. En ollut ihan varma kuuluuko tämä aistien vaiko fysiikan alueelle. Optiikkaan perehtyneiltä fyysikoiltakin odotan kyllä vastausta.

Kommentit (1)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23185
Liittynyt16.3.2005
PeterH
Kuvitellaan että on olemassa olento, joka näkee saman kaistaleen fotonispektriä kuin ihmisetkin, mutta joka kykenee erottamaan kaikki aallonpituudet toisistaan äärettömän tarkasti.

...

Vaan jos tällainen täyden spektrin näkökyvyn omaava olento katsoisi ihmisten telkkaria, olisiko hänen ensimmäinen kysymyksensä "miksi kuvassa on vain punaista, vihreää ja sinistä? Missä muut värit ovat?"
Se, että kolmella kapeakaistaisella valonlähteellä pystytään simuloimaan kaikkia mahdollisia väriaistimuksia, perustuu nimenomaan siihen, että silmässä on vain kolmenlaisia soluja. Se pelkistää spektrin (periaatteessa) äärettönulotteisen informaation kolmiulotteiseksi aistimukseksi (siis ääretön reaalilukua muuttuu kolmeksi). Tuosta seuraa, että väistämättä on suuri (ääretön) määrä erilaisia spektrejä, jotka tuottavat saman väriaistimuksen.

Jos eliö aistisi joka näkösolullaan koko spektrin, vastaava huijaus ei onnistuisi. TV-ruudun värit eivät näyttäisi läheskään samoilta kuin luonnolliset.

Tapahtuisiko tälle olennolle samanlainen ongelma subtraktiivsen väriavaruuden kanssa kun hän lukee värillistä painettua sanomalehteä? (subktraktiivinen väriavaruus koostetaan syaanista, magentasta ja keltaisesta + mustasta)Koko spektin aistiva eliö ei saisi myöskään tolkkua lehtikuvista. Subtraktiivinen väriavaruus hyödyntää samaa ideaa säätelemällä heijastusspektriä kolmella pigmentillä. Mustaa tarvitaan, koska käytännön pigmentit heijastavat paljon laajemmalta alueelta kuin hyvä näytön fosfori luminoi. Muutenkin epäideaalisuudet rajoittavat painetun (tai minkä tahansa heijastavan) kuvan väriavaruuden paljon suppeammaksi kuin monitorilla on.

Entä kun me ihmiset katselemme keltaista esinettä, mistä me voimme omin silmin tietää heijastaako se keltaista aallonpituutta, vaiko vain yhtä paljon punaista ja vihreää, mutta ei varsinaisesti itse keltaista aallonpituutta? Esimerkki: vihreä paprika, joka muuttuu keltaiseksi, sitten punaiseksi - heijastaako se kaiken aikaa vain punaista ja vihreää aallonpituutta eri suhteissa, muttei koskaan varsinaista keltaista aallonpituutta?Ellei ole mahdollisuutta vaikuttaa valaisuun tai käyttää muita vippaskonsteja, ihmisen aisteilla on täysin mahdotonta sanoa valon spektri-informaatiosta mitään. Tietynlainen spektri, jolla on yksi huippu keltaisella tuottaa aistinsoluille täsmälleen saman aistimuksen, kuin kaksihuippuinen spektri, jonka huiput osuvat punaiselle ja vihreälle. Itse asiassa kaikki muut paitsi monokromaattisimmat väriaistimukset voidaan toteuttaa äärettömällä mahdollisella tavalla.

Kasvien värit aiheutuvat tietyistä pigmenteistä, joilla on tietyt heijastus- ja absorptiokaistat. Pigmenttien suhteelliset pitoisuudet määräävät heijastuneen valon värin pitkälti samaan tapaan kuin pigmenttien suhteet painotuotteissa.

P.S. jotkut linnut ja hyönteiset näkevät myös ultraviolettia, ja jotkut matelijat infrapunaa eli lämpösäteilyä. Olisi mielenkiintoista nähdä maailma sellaisten silmien läpi.Valokuvaamalla se onnistuu, kun hankit kameraan sopivat suodattimet. Eläinten aistimukset ovat kuitenkin hyvin lähellä näkyvää valoa, ja tyypilliset kamerat toimivat niillä aallonpituuksilla.

P.P.S. En ollut ihan varma kuuluuko tämä aistien vaiko fysiikan alueelle.

Kumpaankin. Aistien toiminta perustuu fysiikkaan. Vaikka hermoston tason toiminta, joka vaikuttaa väriaistimuksiin liki yhtä paljon kuin varsinainen aistittu valo, tunnetaan huonosti, itse valon detektointiin liittyvä fysiikka on käsittääkseni hyvin hallinnassa.

Uusimmat

Suosituimmat