Syö läheltä ja säästä energiaa; lähialueruokatuotanto

Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005

On luonnonmukaista ja energiaystävällistä syödä mahdollisimman läheltä

Eduskunta sanelee jälleen kotimaisesta ruokatuotannosta ja siinä samassa sokerista. Viime kädessä kuluttaja ratkaisee pelin; joko lompakko tai kansallinen mieli ja useasti maukkaamman makunautinnon halu. Makuasia on yksilöasia. Ruoan raaka-aineiden ja valmisruoan loputon edestakaisin liikuttelu ei taas ole makuasia, vaan eko- ja energia-asia.

EU purkaa pikkuhiljaa kaikki tuet ja avaa rajat ruoka-aineiden ja valmisruokien maailmankaupalle. On tietenkin eksoottista syödä Etelä-Amerikasta tuotua pihvilihaa; siis siirtää puolen maailman läpi kasvunedellytyksiä energiaa tuhlaten vessanpönttöjemme kautta kotimaiseen humusympäristöön. Maailmanlaajuinen ruokasiirtely mahdollistaa myös haitallisten itiöiden, bakteerien ja viruksien siirron rikastuttamaan tautitilastojamme.

Jokainen ruokatarvike ja ruoan raaka-aine pitäisi "energiatilastoida" pisteytyksellä, jossa eniten siirtoketjussa kuljetus- ja varastointienergiaa käyttäneet ainekset saavat suurimman pistemäärän. Suurin pistemäärä saa arvonlisäveroksi 22% ja pienimmillä pisteillä selvinnyt saa esim. 8% tai puhtaan nollan. Me emme voi enää pelkästään lainsäädöllisesti EU-Suomessa suosia kotimaista, mutta järjenkäyttö ja ympäristöjäljen selvitys on viisautta ja tukee lähialuetuotantoa. Ei ole mitään järkeä rahdata ruokaa edestakaisin junilla, lentokoneilla, laivoilla ja rekka-autoilla; ...tosin onhan sillä työllistävä vaikutus. Keski-Euroopan tiet ovat täynnä rekkoja kuljettamassa edestakaisin samoja tuotteita kuluttaen ja ruuhkauttaen tiet ja kaupungit. Yksinkertaistaen on kysymys luonnosta ottamisen ja luontoon palauttamisen välimatkasta.

Eduskunta asettakoot "viisasten kerhon" pohtimaan kokonaisvaltaisesti lähialuetuotannon hyötyjä ja haittoja verrattuna "halpoihin" kuljetusrallin alaisiin ruokatarvikkeisiin nähden. Saman ja vastaavan muualta tuodun ruokatarvikkeen "kuljetus- ja varastointienergiamerkki" ratkaisee hinnan. Muutoinkin missä tahansa tavaroissa ja ihmisten kuljetussysteemeissä pitäisi soveltaa ekojälkiajattelua, jolloin energia- ja muuta kulutusta aikaansaava toiminta pisteytetään ja kustannukset katetaan hinnoittelusta säätämällä "kulutusveroa". Valinnan vapaus säilyy ja kuluttaja saa tehdä päätökset mielensä, lompakkonsa, makunsa ja/tai järkensä ääntä kuullen.

Uskaltaisin väittää, että leviävien lintuinflunssien ja muiden vastaavien myötä meidän ruokaamme ja ruokatarvikkeitamme tullaan arvostamaan puhtautensa, vaarattomuutensa ja useasti hyvän maun vuoksi, vaikka hinta on korkeampi. Laadulla on aina ottajansa, laatu maksaa ja sitä ei tarvitse tukea. Oikeudenmukaista on myös verottaa sellaista syötävää vähemmän, jossa on selvästi edellytyksiä aikaansaada lähialuetyöllisyyttä ruokatuotannon seurannaisena. Lisäksi on oikeudenmukaista verottaa enemmän sellaisista ruokatuotteista, jotka selvästi aiheuttavat länsimaiden vaivaamia kulutusähkysairauksia ja liikalihavuusvaivoja. Näin valtio etukäteen ulosmittaa kalliita elintason kilvoittelusta ja syömäkulttuurista aiheutuneita liikakilo-ongelmia. Sitä verotetaan, mistä aikaansaadaan kuluja ja kulutusta ja sitä tuetaan, mistä on todistettua etuutta terveydelle ja työllisyydelle.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (15)

Vierailija

Järkevä kirjoitus. Näin maalaisjärkisenä ihmisenä ei vain tunnu loogiselta ajatus lähiruoan kalleudesta. Vaikka suurin osa välikäsistä on poissa, eikä rahtikustannuksia juuri synny, silti ruoka on kalliimpaa kuin tuontiversionsa. Luulisi olevan juuri päinvastoin. Mikä mättää?
Juu, juu, ne työvoimakustannukset.... Mutta ei kai niiden osuus voi olla enää niin merkittävä mietittäessä ruoan kokonaistuontikustannuksia.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Liittynyt16.3.2005
s&s&s
Järkevä kirjoitus. Näin maalaisjärkisenä ihmisenä ei vain tunnu loogiselta ajatus lähiruoan kalleudesta. Vaikka suurin osa välikäsistä on poissa, eikä rahtikustannuksia juuri synny, silti ruoka on kalliimpaa kuin tuontiversionsa. Luulisi olevan juuri päinvastoin. Mikä mättää?
Juu, juu, ne työvoimakustannukset.... Mutta ei kai niiden osuus voi olla enää niin merkittävä mietittäessä ruoan kokonaistuontikustannuksia.

Kyllä se aika merkittävä on. Ei kuitenkaan ainut. Suomen olosuhteissa lyhyt ja viileä kasvukausi edellyttää myös niukkasatoisempien kasvilajikkeiden käyttöä verrattuna etelän maihin, mikä alentaa hehtaarituottoa ja siten nostaa tuotetun yksikön kustannuksia.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Vierailija
Kosh
s&s&s
Järkevä kirjoitus. Näin maalaisjärkisenä ihmisenä ei vain tunnu loogiselta ajatus lähiruoan kalleudesta. Vaikka suurin osa välikäsistä on poissa, eikä rahtikustannuksia juuri synny, silti ruoka on kalliimpaa kuin tuontiversionsa. Luulisi olevan juuri päinvastoin. Mikä mättää?
Juu, juu, ne työvoimakustannukset.... Mutta ei kai niiden osuus voi olla enää niin merkittävä mietittäessä ruoan kokonaistuontikustannuksia.



Kyllä se aika merkittävä on. Ei kuitenkaan ainut. Suomen olosuhteissa lyhyt ja viileä kasvukausi edellyttää myös niukkasatoisempien kasvilajikkeiden käyttöä verrattuna etelän maihin, mikä alentaa hehtaarituottoa ja siten nostaa tuotetun yksikön kustannuksia.

Onhan se noinkin, mutta tietäen, että kuinka paljon kilosta ruokaa maksetaan tuottajalle, niin luulisi sen erotuksen menevän jo rahtikustannuksiin.
Hyvänä esimerkkinä: jos rukiista maksettaisiin tuottajalle niin, että viljely kannattaisi, siis noin kaksinkertainen hinta, se vaikuttaisi yhden leivän hintaan n. 0.04€ verran. Edes valmistajan/myyjän katteet eivät kärsisi. Mutta silti näin ei tehdä.
Ja tämä siis oman näkemykseni mukaan on suurimpia esteitä lähiruoka-ajattelulle.

Vierailija

Ruotsissa on kokeilussa tämäntapainen ruoan ja sen raaka-aineiden energiatase- ja ekologisuuspisteytys. Mutta asia ei suinkaan ole niin yksinkertainen, että ainoastaan huomioitaisiin logistiikka. Vaan myöskin tuotantoyksiköiden koko eli tuotantotehokkuus sekä energiakulutus ja päästöt per tuotettu yksikkö pistetytetään. Myöskin tuotannon maantieteellistä soveltuvuutta pistetytetään sekä koko joukko muita asioita.

Eli jos asiaa katsotaan ekologisuuden kannalta niin ei ole laisinkaan selvää, että pohjanmaan tomaatit ja kurkut ovat päästöjen ja energiatarpeen suhteen tehokkaammat kuin rekoilla Epsanjasta Suomeen tuodut tomaatit.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005
Snaut
Ruotsissa on kokeilussa tämäntapainen ruoan ja sen raaka-aineiden energiatase- ja ekologisuuspisteytys. Mutta asia ei suinkaan ole niin yksinkertainen, että ainoastaan huomioitaisiin logistiikka. Vaan myöskin tuotantoyksiköiden koko eli tuotantotehokkuus sekä energiakulutus ja päästöt per tuotettu yksikkö pistetytetään. Myöskin tuotannon maantieteellistä soveltuvuutta pistetytetään sekä koko joukko muita asioita.

Eli jos asiaa katsotaan ekologisuuden kannalta niin ei ole laisinkaan selvää, että pohjanmaan tomaatit ja kurkut ovat päästöjen ja energiatarpeen suhteen tehokkaammat kuin rekoilla Epsanjasta Suomeen tuodut tomaatit.

Maailmalla on "laboratorioissa" mallinuksia, joissa ihmisten eloympäristöä on pienennetty, autonomisoitu, lähiviljelillistetty, siis kaikkea sitä missä ihminen eli tuhansia vuosia. Ollaanko tulevaisuusajattelijoiden mielissä jo käymässä "paluuseen menneisyyteen" ehkä modernein keinoin. mutta eihän tarvitse olla kovin oivaltava kun huomaa nykyisen "liikutteluyhteiskunnan" käyttävän liiaksi energiaa ja maapallon varantoja pelkän vapaakaupan ja "työllistävyys" selostuksen puolustamana.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005
s&s&s
Järkevä kirjoitus. Näin maalaisjärkisenä ihmisenä ei vain tunnu loogiselta ajatus lähiruoan kalleudesta. Vaikka suurin osa välikäsistä on poissa, eikä rahtikustannuksia juuri synny, silti ruoka on kalliimpaa kuin tuontiversionsa. Luulisi olevan juuri päinvastoin. Mikä mättää?
Juu, juu, ne työvoimakustannukset.... Mutta ei kai niiden osuus voi olla enää niin merkittävä mietittäessä ruoan kokonaistuontikustannuksia.

Voisiko lähiruoka ohittaa katteita kasvattavan nykymallisen ja vallitsevan kauppaketjun? Näin ehkä hinta olisikin erilainen kuluttajalle ja ehkä alkutuottaja saisi enemmän? Kuinka lähijalostus? Kuinka tukku- ja vähittäiskaupan työllisyysnäkökulmat?

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Paul M
Seuraa 
Viestejä8558
Liittynyt16.3.2005

Ostaisin lähiruokaa. Ja ostankin perunoita, mutta lihapuolella tulee jo ongelma. Tuottaja ottaa saman kuin kaupan tiskillä maksaa ja lähiruokalisä päälle. Loppuu ummarrus.

Olen suunnitellut kasvattaa porsaan. Tilaa on aivan hyvin, mutta kokemus puuttuu. Siinä taitaisi tulla ainakin sianlihan osalta vuodeksi omavaraiseksi.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005
Paul M
Ostaisin lähiruokaa. Ja ostankin perunoita, mutta lihapuolella tulee jo ongelma. Tuottaja ottaa saman kuin kaupan tiskillä maksaa ja lähiruokalisä päälle. Loppuu ummarrus.

Olen suunnitellut kasvattaa porsaan. Tilaa on aivan hyvin, mutta kokemus puuttuu. Siinä taitaisi tulla ainakin sianlihan osalta vuodeksi omavaraiseksi.

Meinaatko, että kokonainen sika, taitaa tulla aika "sikamainen" vuosi Voiko EU puuttua omaehtoiseen itselleen tarkoitettuun ruokatuotantoon; EU:han pyrkii vaikuttamaan koko ruokatuotantoketjuun tiukasti Bryselin äänellä?

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Vierailija

Aika globalisaationvastainen kirjoitus tuo aloitus. Lähiruuassa voitetaan lähinnä kuljetuksissa. Suomessa on, kuten Kosh mainitsikin, lyhyt kasvukausi ja auringonvalon ja lämmön määrä on aika heikko. Siksi useat kasvilajikkeet tarvitsevat kasvihuoneita. Kasvihuoneessa palavat valot ja ne toimivat sähköllä. Olisi aika hullua kasvattaa banaaneja Keravalla kun ne kasvavat Etelä-Amerikassa ihan itsestään. Ei ole yhtään järjenvastaista kuljettaa tavaroita ympäri maailman, usein kauppasopimukset ovat kaksipuolisia. Me ostamme jotain ja he sitoutuvat ostamaan meiltä jotain. Hyödyttää kaikkia taloudellisesti, ostajaa, myyjää ja rahtaajaa. Ja kun talous on kunnossa, on varaa panostaa ekologisiin kuljetus- ja energiamuotoihin ja niiden kehitykseen. esimerkiksi fuusioon ja uudenaikaisiin tietokoneohjattuihin purjelaivoihin.

Normaaliviljely tuottaaa päästöjä koska viljaa käsitellään maatalouskoneilla. Näissä olisivat ne biodieselit omiaan. Ne saastuttavat vähemmän kuin normaali diesel. Työvoimakustannukset ovat Suomessa korkeat. Siksi moni yhtiö siirtää tuotteiden valmistusta halpamaihin kuten Kiinaan, ja se taas edesauttaa Kiinan talouskasvua.

Espanjassakin on kasvihuoneita, oikeita kyliä. Asiasta oli kirjoitus viime Hesarin Kuukausiliitteessä. Niissä on töissä marokkolaisia ja muita afrikkalaisia pakolaisia töissä ja niissä rikotaan aika räikeästi ihmisoikeuksia.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005
Asimov
Aika globalisaationvastainen kirjoitus tuo aloitus. Lähiruuassa voitetaan lähinnä kuljetuksissa. Suomessa on, kuten Kosh mainitsikin, lyhyt kasvukausi ja auringonvalon ja lämmön määrä on aika heikko. Siksi useat kasvilajikkeet tarvitsevat kasvihuoneita. Kasvihuoneessa palavat valot ja ne toimivat sähköllä. Olisi aika hullua kasvattaa banaaneja Keravalla kun ne kasvavat Etelä-Amerikassa ihan itsestään. Ei ole yhtään järjenvastaista kuljettaa tavaroita ympäri maailman, usein kauppasopimukset ovat kaksipuolisia. Me ostamme jotain ja he sitoutuvat ostamaan meiltä jotain. Hyödyttää kaikkia taloudellisesti, ostajaa, myyjää ja rahtaajaa. Ja kun talous on kunnossa, on varaa panostaa ekologisiin kuljetus- ja energiamuotoihin ja niiden kehitykseen. esimerkiksi fuusioon ja uudenaikaisiin tietokoneohjattuihin purjelaivoihin.

Normaaliviljely tuottaaa päästöjä koska viljaa käsitellään maatalouskoneilla. Näissä olisivat ne biodieselit omiaan. Ne saastuttavat vähemmän kuin normaali diesel. Työvoimakustannukset ovat Suomessa korkeat. Siksi moni yhtiö siirtää tuotteiden valmistusta halpamaihin kuten Kiinaan, ja se taas edesauttaa Kiinan talouskasvua.

Espanjassakin on kasvihuoneita, oikeita kyliä. Asiasta oli kirjoitus viime Hesarin Kuukausiliitteessä. Niissä on töissä marokkolaisia ja muita afrikkalaisia pakolaisia töissä ja niissä rikotaan aika räikeästi ihmisoikeuksia.

Ei varsinaisesti globalisaatiota vastaan, vaan nähtynä se luonnon näkökulmasta, jossa eläinkunta ei harjoita edestakaisin siirtelyä, miksiköhän jotkut lintulajit "siirtelevät" itseään enimmillään puolen maapallon mitan? Muu kuin ihmisen toiminta, hankkii ruokansa lähes ehdottomasti lähialueelta ja sopeutuen ympärillä olevaan saantoon.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Paul M
Seuraa 
Viestejä8558
Liittynyt16.3.2005
Ilkka Luoma
Paul M
Ostaisin lähiruokaa. Ja ostankin perunoita, mutta lihapuolella tulee jo ongelma. Tuottaja ottaa saman kuin kaupan tiskillä maksaa ja lähiruokalisä päälle. Loppuu ummarrus.

Olen suunnitellut kasvattaa porsaan. Tilaa on aivan hyvin, mutta kokemus puuttuu. Siinä taitaisi tulla ainakin sianlihan osalta vuodeksi omavaraiseksi.




Meinaatko, että kokonainen sika, taitaa tulla aika "sikamainen" vuosi :) Voiko EU puuttua omaehtoiseen itselleen tarkoitettuun ruokatuotantoon; EU:han pyrkii vaikuttamaan koko ruokatuotantoketjuun tiukasti Bryselin äänellä?

Ilkka Luoma

Ajattelin kesäsikaa. Ostetaan porsas 22 kiloisena ja madotettuna. Ruokitaan niin että sillä on koko ajan hyvää sapuskaa saatavilla toukokuusta syyskuuhun. Painaa 50-60 kiloa syyskuussa. Siitä voi ottaa kaiken talteen. Paitsi nahka pitää kaltata karvoista vapaaksi ja jotain pientä muuta epämääräistä siinä on ja pitää haudata saunan taakse. Mutta muuten tuosta 50-60-kiloisesta saa ilmeisesti noin 45-50 kiloa arvokasta tavaraa. Keuhkot koiralle.

On sen perkaamisessa rojektia varmasti, mutta kai se extremenä menee kerran. Ja voihan sen viedä myös teurastajalle.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005
Paul M
Ilkka Luoma
Paul M
Ostaisin lähiruokaa. Ja ostankin perunoita, mutta lihapuolella tulee jo ongelma. Tuottaja ottaa saman kuin kaupan tiskillä maksaa ja lähiruokalisä päälle. Loppuu ummarrus.

Olen suunnitellut kasvattaa porsaan. Tilaa on aivan hyvin, mutta kokemus puuttuu. Siinä taitaisi tulla ainakin sianlihan osalta vuodeksi omavaraiseksi.




Meinaatko, että kokonainen sika, taitaa tulla aika "sikamainen" vuosi Voiko EU puuttua omaehtoiseen itselleen tarkoitettuun ruokatuotantoon; EU:han pyrkii vaikuttamaan koko ruokatuotantoketjuun tiukasti Bryselin äänellä?

Ilkka Luoma




Ajattelin kesäsikaa. Ostetaan porsas 22 kiloisena ja madotettuna. Ruokitaan niin että sillä on koko ajan hyvää sapuskaa saatavilla toukokuusta syyskuuhun. Painaa 50-60 kiloa syyskuussa. Siitä voi ottaa kaiken talteen. Paitsi nahka pitää kaltata karvoista vapaaksi ja jotain pientä muuta epämääräistä siinä on ja pitää haudata saunan taakse. Mutta muuten tuosta 50-60-kiloisesta saa ilmeisesti noin 45-50 kiloa arvokasta tavaraa. Keuhkot koiralle.

On sen perkaamisessa rojektia varmasti, mutta kai se extremenä menee kerran. Ja voihan sen viedä myös teurastajalle.

Onko edellisen kesän "projekti" jo menossa uuniin Wagnerin lailla Hyvää Sikamaista Joulua

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Paul M
Seuraa 
Viestejä8558
Liittynyt16.3.2005

Ei ole. On vasta mielikuvaharjoittelun tasolla.

Kunpa osaisi tehdä kestomakkaraa. Kuten on metwursti. Sehän tehdään maitohappokäymisellä ja pelkästään maun takia savustetaan 20 asteessa. Tekisin siis sianlihaa 50% ja nautaa tai hirveä 50%. Siinä olisi sitten 100 kg metwurstitankoja roikkumassa keittiön seinillä ja katosta. Olisi vierailla ihmettelemistä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005
Paul M
Ei ole. On vasta mielikuvaharjoittelun tasolla.

Kunpa osaisi tehdä kestomakkaraa. Kuten on metwursti. Sehän tehdään maitohappokäymisellä ja pelkästään maun takia savustetaan 20 asteessa. Tekisin siis sianlihaa 50% ja nautaa tai hirveä 50%. Siinä olisi sitten 100 kg metwurstitankoja roikkumassa keittiön seinillä ja katosta. Olisi vierailla ihmettelemistä.

Hyvä, nyt pannaan pystyyn Metwursti "koulu" ja eikun tekemään todellista lähiruokaa

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä5601
Liittynyt9.9.2005

Tänään ensimmäisen kerran uutisointiin kuljetusliiketoimen tapahtumien vähenemisestä. Ihmiset alkavat tarkemmin miettimään minne itseään ja tavaroitaan siirtelevät - ehkä se turha 50% jää näin pois ... ja auttaa ympäristöä toipumaan aiheuttamistamme ongelmista ...

Lähiruoka on ollut 99% ihmiskunnan/ihmisapinoiden esiintymisajasta ainoa tapa saada elanto - ehkä sen edullisuus ja hyöty näin alkaa korostumaan kun turha kuljetusralli saa jäädä ---

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Uusimmat

Suosituimmat