Lihapullapuut - ovatko ne mahdollisia?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

No niin, arvon biologiasta itseäni enemmän tietävät, selvittäkääpäs minua melko kauan vaivannut pulma!
Olen nimittäin pohtinut joidenkin sitä joidenkin kasvissyöjien käyttämää perustelua toimilleen että lihan tuotto kuluttaa ravitsevuuteensa nähden suhteettoman paljon energiaa.
Tämä käsittääkseni tarkoittaa sitä että jos yksi lahdattu lehmä voi ruokkia yhtä ihmistä viikon, parin ajan, lehmän popsimalla ravinnolla(matkalla lehmän äidistä k-kaupan lihatiskille) olisi mahdollista ruokkia useaa pientä kehitysmaan asukkia vaikka kuinka pitkiä aikoja.

Itse kuitenkin pidän lihan mausta liikaa että suostuisin lihapullistani luopumaan energian säästämisen nimessä mutta olen mietiskellyt että olisikos mahdollista poistaa se lehmä siitä lehmänruuan ja lihapullan välistä?

Äkkiseltään ajatellen lehmäthän hankkivat kuitenkin kaikki itsensä pulskistuttamiseen tarvittavat aineensa yhden tai useamman välikäden kautta jonkinlaisesta ei-lihaperäisestä jutusta niin moisen pitäisi olla myös kai sopivasti muokatuille kasveille mahdollista? Energiaa kuitenkin varmaan saisi säästettyä ihan reippaasti kun ei täydy huolehtia ammumisesta, luiden kasvatuksesta, ympäriinsä kävelemisestä tai muusta periaatteessa lihan tuoton kannalta turhasta puuhasta.

Kysymykseni siis on että olisikos edes periaatteessa mahdollista sopivan kaistapäisellä geenimanipulaatiolla tuottaa jonkinlainen pensas tai puu tai edes juures joka voisi hyvin hoidettuna tuottaa suoraan lehmistä ja muista vastaavista löytyvää lihaa vaikka jonkinlaisen hedelmäntapaisen ulokkeen muodossa?
Lehmätkin varmaan tykkäisivät kun ei enään täydy saada kirveestä meidän lihapullista pitävien vuoksi.

Sivut

Kommentit (31)

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Liittynyt16.3.2005

Jos tuo nyt mitenkään mahdollista olisi, niin ehkäpä lihahedelmykät vaatisivat kasvaakseen saman määrän energiaa/ravinteita kuin vastaava määrä lihasta naudan karvaisen orvaskeden alla. Ainakin sikäli kun ja jos ajattelet, että lihahedelmykkäisen solurakenne olisi viimeistä piirua myöten vastaava kuin naudan lihaksen.

Gravity sucks.

Vierailija
de Selby
Jos tuo nyt mitenkään mahdollista olisi, niin ehkäpä lihahedelmykät vaatisivat kasvaakseen saman määrän energiaa/ravinteita kuin vastaava määrä lihasta naudan karvaisen orvaskeden alla. Ainakin sikäli kun ja jos ajattelet, että lihahedelmykkäisen solurakenne olisi viimeistä piirua myöten vastaava kuin naudan lihaksen.

Joo se varmaan todennäköisesti siinä energiaa ihan kiltisti vie mutta kuitenkin aattelin että kasvi voisi omistaa kaiken saamansa energian varta vasten lihan tuottoon eikä tarvisi huolehtia muista lehmän aktiviteeteista kuten ympäriinsä kuljeskelusta ja muusta vastaavasta.
Siitä, miten suuren osan lehmän koko energiankulutuksesta lihantuotto vie en kuitenkaan itsekään juuri mitään osaa sanoa. Ei se kuitenkaan varmaan aivan kohtuutonta määrää vie vai...?

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Liittynyt16.3.2005

Voisi kyllä luulla että lehmät hyödyntävät ruokansa ravinteet varsin tehokkaasti, märehtijöitä kun ovat.

Kanalasta opittua onpi se, että eläin laitetaan lihoiksi heti kun siitä saadun lihan ja siihen uhratun ravinnon suhde on tuottajan kannalta optimissa. Siksipä saamme nauttia broilereita. En tiedä voidaanko tuota mallia soveltaa suurikokoisiin eläimiin lihan tuotannossa.

Vaan kävipä mieleen se, että jos jotakin geeniä kannattaa omenapuuhun ympätä, on se maitogeeni. Jotenkin tuntuu että sellainen olisi lähempänä mahdollista tulevaisuutta kuin ne mummon lihapullat.

Gravity sucks.

Vierailija

Kannattaa sitten huomata, että lehmä on tasalämpöinen ja tuollaisen tasaisen 37°C lämpötilan ylläpito haaskaa ihan mukavasti energiaa.

Todennäköisesti lehmä käyttää myös paljon enemmän energiaa lisääntymiseen kuin kasvi.

Mielenkiintoinen idea kuitenkin.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8558
Liittynyt16.3.2005

Onhan olemassa bakteerien ja levien symbiooseja. Jäkälät ovat kai tuollaisia. Ei varmasti ole pitkä matka jäkälästä sisäfileeksi. Sopivilla aminohapoilla terästetyt bakteerit hoitavat homman. Sienet ovatkin jo eräänlainen puolittainen liha-automaatti. Jos lehmäntatin ja poronjäkälän ristetyttäisi, niin sen rakennekin jo muistuttaisi hieman säikeistä lihaa. Töihin vaan.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Totta. Eikä sen "lihan" täydykään vastata oikeaa lihaa muuten kuin maultaan ja ravintopitoisuudeltaan, kyllä kai se mahdollista olisi, mutta kulut tuollaisen kehittelyssä olisivat sitä luokkaa, että kun ihmisten vastustuksen, jonka lihan tuottajat saisivat helpohkosti aikaan, niin se ei todellakaan kannattais.

Vierailija

Mikään ei ole tieteelle mahdotonta.
Ehdottaisin, että ne, jotka tähän sikanauta-omenapuujalostukseen ryhtyvät, toimivat myös kokonaisvaltaisesti siten, että oksilta poimittavat lihapullat ovat sopivasti moneen makuun maustetut.

Olisihan se sääli, jos poikaviikarit lihapullavarkaissa eli entisaikain omenapuuvarkaissa aina toteaisivat: "näähän on ihan suolattomia". Kiinnittäisin tutkijoiden ja innovaattoreiden huomion myös chipsilampaan mahdolliseen teolliseen tuotantoon. Älkäämme tyytykö pelkkiin puulihapulliin. (Hymiö.)

Vierailija

Tässä tulee vielä sekin, että mitä se liha on? Se on liikkumiseen tarvittavaa kudosta. Eli jos saisit kehitettyä lihapullapuun, voi olla, että se lähtisi karkuun...

Vierailija

Olisi vaikeaa saada kasvi tuottamaa lihaskudosta, kun taas paljon helpompi tie olisi saada eläin muistuttamaan kasvia. Eli muokata sitä lehmää niin, että se lopulta on vain paikoillaan ravintoliemessä lilluva lihakasa, joka ei tarvitse energiaa esimerkiksi liikkumiseen tai turhien osien, kuten sarvien tai silmien, kasvattamiseen tai edes ruuansulatuselimistön ylläpitoon. No, muistuttaa aika pitkälti nykyistä tehokanala/sikala-meininkiä. Mitähän mieltä Animaliassa oltaisiin tästä...

Vierailija
dinoflagellat
Olisi vaikeaa saada kasvi tuottamaa lihaskudosta, kun taas paljon helpompi tie olisi saada eläin muistuttamaan kasvia. Eli muokata sitä lehmää niin, että se lopulta on vain paikoillaan ravintoliemessä lilluva lihakasa, joka ei tarvitse energiaa esimerkiksi liikkumiseen tai turhien osien, kuten sarvien tai silmien, kasvattamiseen tai edes ruuansulatuselimistön ylläpitoon. No, muistuttaa aika pitkälti nykyistä tehokanala/sikala-meininkiä. Mitähän mieltä Animaliassa oltaisiin tästä...

Juuri tuollaista olen joskus pienessä mielessäni ajatellut . Entäpä, jos eläimen johonkiin osaan saataisiin suuri määrä viherhiukkasia? Tuloksena lehmänlihaa ja happea tuottava hiilidioksidia kuluttava otus, joka eläisi auringon valolla, vedellä ja ravinteilla.

Vierailija
dinoflagellat
Olisi vaikeaa saada kasvi tuottamaa lihaskudosta, kun taas paljon helpompi tie olisi saada eläin muistuttamaan kasvia. Eli muokata sitä lehmää niin, että se lopulta on vain paikoillaan ravintoliemessä lilluva lihakasa, joka ei tarvitse energiaa esimerkiksi liikkumiseen tai turhien osien, kuten sarvien tai silmien, kasvattamiseen tai edes ruuansulatuselimistön ylläpitoon. No, muistuttaa aika pitkälti nykyistä tehokanala/sikala-meininkiä. Mitähän mieltä Animaliassa oltaisiin tästä...

Joo olisi varmaan ihan hieno noinkin päin jos saataisiin mokoma kyhättyä. Tosin ei varmaan tulos olisi ihan yhtä sympaattisen näköinen kuin pihvien painosta notkuva puu. :-/
No jaa. Kuitenkin, kuten Ihmes tuossa ehdotti, jos vielä saataisiin viherhiukkasia jotenkin tungettua siihen kasaan mukaan niin olisi ihan hieno kyhäelmä.

Vierailija
dinoflagellat
Olisi vaikeaa saada kasvi tuottamaa lihaskudosta, kun taas paljon helpompi tie olisi saada eläin muistuttamaan kasvia. Eli muokata sitä lehmää niin, että se lopulta on vain paikoillaan ravintoliemessä lilluva lihakasa, joka ei tarvitse energiaa esimerkiksi liikkumiseen tai turhien osien, kuten sarvien tai silmien, kasvattamiseen tai edes ruuansulatuselimistön ylläpitoon. No, muistuttaa aika pitkälti nykyistä tehokanala/sikala-meininkiä. Mitähän mieltä Animaliassa oltaisiin tästä...

Jos noita viherhiukkasia ihmiseen tungettaisiin niin häntä luultaisi marsilaiseksi; siis meistä tulisi vihreitä ja syksyllä muuttuisimme oikean värisiksi koska kaikki viherhiukkaset vetäytyisivät sisäämme. Tarvitsisimme myös jonkun näköisen systeemin joka tekisi lisää hiukkasia koska eiväthän ne loputtomasti elä. Kasveillakin liika energia varastoidaan tärkkelyksen muodossa ja jotkut kasvit käyttävät sitä hedelmien tekoon. Siis jos emme kokoajan käyttäisi energiaa niin ihomme alle alkaisi kasvaa perunan tyyppisiä tärkkelyskasoja; ja se ei varmaankaan tuntuisi mukavalta.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8558
Liittynyt16.3.2005
dinoflagellat
Olisi vaikeaa saada kasvi tuottamaa lihaskudosta, kun taas paljon helpompi tie olisi saada eläin muistuttamaan kasvia. Eli muokata sitä lehmää niin, että se lopulta on vain paikoillaan ravintoliemessä lilluva lihakasa, joka ei tarvitse energiaa esimerkiksi liikkumiseen tai turhien osien, kuten sarvien tai silmien, kasvattamiseen tai edes ruuansulatuselimistön ylläpitoon. No, muistuttaa aika pitkälti nykyistä tehokanala/sikala-meininkiä. Mitähän mieltä Animaliassa oltaisiin tästä...

Mutta tuollaista lihan kasvatustahan tehdään jo. Ihmisen syöpäkudosta voi kasvattaa loputtomiin ravintoliuoksessa. Muistan nähneeni sen bioreaktorinkin jossain dokumentissa. Samaa syöpää on kasvatettu siinä ties miten monta vuotta luovuttajan kuoleman jälkeen. En muista mihinkä tarkoitukseen. En kuitenkaan menisi tuon laitoksen ruokalaan syömään.

Miten olisi yksinkertaisen solukon kasvatus? Esimerkiksi munien keltuaista ja valkuaista voisi kasvattaa. Noista prosessoitaisiin metrien mittaista keitettyä munaa, josta olisi viipaloitavissa voileipätäytettä loputtomiin. Tämä loppuprosessointi ei ole minun idea. Munan keltuaista ja valkuaista erotellaan ja yhdistetään tuolla systeemillä lentoliikenteen keittiöiden tarpeisiin lähinnä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat