Refluksitauti, alkoholi ja chili

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko chili pahasta refluksitautiselle (närästys)?

Millainen alkoholi on vähiten huonosta refluksitautiselle?

Sivut

Kommentit (19)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5462
Liittynyt16.3.2005
Juha
Onko chili pahasta refluksitautiselle (närästys)?
Millainen alkoholi on vähiten huonosta refluksitautiselle?

Ymmärtääkseni chilin kapsaisiinit vaikuttavat lähinnä siten, että ne ärsyttävät kipuhermoja. Ne eivät kuitenkaan ole mitään syövyttäviä tjs. aineita, ja kun vatsan limakalvoissa ei ole samanlaisia kipuhermoja kuin suussa niin ei ole mitään vaikutustakaan.

Joskus Tieteen Hömppälehdessä oli maininta tutkimuksesta, jossa rottien vatsalaukun limakalvolle ruiskutettiin vahvinta mahdollista chiliä, eikä sillä ollut havaittavaa vaikutusta.

Mitä tulee kysymykseen alkoholista, otaksuisin että etanoli on kaikista vaarattominta.

Vierailija

Chilistä on pelkkää hyötyä, ja sen kotikasvatus on vaivatonta ynnä mukavaa puuhaa.

http://www.saunalahti.fi/~thietavu/

"Chili ja paprika tarkoittavat aivan samaa kasvia. Chiliksi kutsutaan yleensä kasvin tulisia muotoja, paprikoiksi mietoja, isokokoisia, pyöreitä lajikkeita.
Chilipippurit eivät ole mitään sukua "oikeille" pippureille.
Kasvitieteellisesti paprika ei ole vihannes vaan marjahedelmä.
Paprikan hedelmän koko vaihtelee noin 3 millimetristä (capsicum flexuosum) aina yli 30 senttimetriin ("Big Jim").
Hedelmät ovat raakoina aina jonkin asteen vihreitä, mutta voivat kypsyä miltei minkä värisiksi ja muotoisiksi hyvänsä.
Vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa.
Kasvien kasvukorkeus vaihtelee noin 30 cm:stä aina 4 metriin."

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18361
Liittynyt16.3.2005

Kyllä paprikat närästää monia ihmisiä. Joku ainesosa mitä on kurkussakin aiheuttaa tuon ilmiön. Eiks noi mee kuitenkin ihan kokeilumeiningillä, närästää - ei närästä.

Silika-litkut suojaa jonkin verran happamien röyhyjen tuhovaikutuksilta. Jos syö jotain lääkkeitä, niin kannattaa neuvotella lekurin kanssa, koska estää joidenkin lääkkeiden imeytymistä jonkin verran.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Chiliä ja alkoholia... tuli ihan vesi kielelle. Poikaystävä toi joskus Venäjältä chilivotkaa. En haluaisi juoda sitä niin paljon että tulisi ylös... polttaa tarpeeksi jo alas mennessä, vaikkei närästystä olekaan.

Luotan viisaampiin, jotka sanovat refluksitaudista jotakin.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987
Liittynyt16.3.2005
Pikku Gen
Chiliä ja alkoholia... tuli ihan vesi kielelle. Poikaystävä toi joskus Venäjältä chilivotkaa. En haluaisi juoda sitä niin paljon että tulisi ylös... polttaa tarpeeksi jo alas mennessä, vaikkei närästystä olekaan.

Luotan viisaampiin, jotka sanovat refluksitaudista jotakin.


Teinpä tuossa kerran habanerokossua . Koskenkorvapulloon habanerochilejä hieman pilkottuina (opin kyllä että yksikin riittää). Annetaan maustua muutama päivä. Aika vinkeitä snapseja...

Kerrottakoon että habanero on chililajikkeiden vahvuutta mittaavalla Scovillen asteikolla (1-10) mitattuna täysi kymppi.

Jos ei viina meinaa riittää, tee tuota. Se on erittäin riittoisaa.

Same shit, different day...

Vierailija

Ainakin alkoholi (kaikki lajit) alentaa ruokatorven ja vatsalaukun välistä sulkijalihaksen toimintaa, samoin monet lääkkeet kuten esim. rauhoittavat lääkkeet.
Chilistä en ole varma, pitäisi tarkistaa, mutta yleensä voimakkaat mausteet lisäävät refluksia.

Ennen nukkumaanmenoa ei ainakaan pidä syödä raskasta ateriaa eikä juoda alkoholia, ylöspäin pyrkivät kaikki.

Oikealla kyljellä makuu edistää digestiota (ruoka painuu ohutsuolen alkuosaan, jossa ruoansulatusetsyymit ovat) eli ruokien sulamista plus korkea päänalusta estää vatsansisältöä nousemasta ylöspäin. Happosalpaajista eli protonipumppusalpaajista on hyötyä.

Oikein vaikeissa tapauksissa tehdään fundoplikaatio eli kiristetään ko. sulkijalihasta.

Hieman vanhemmalla iällä, jolloin immuniteetti on jo alentunut, aspiraatiopneumonia voi koitua kohtalokkaasti ja se vaara refluksissa aina on.

Vierailija
IsoJussi

Teinpä tuossa kerran habanerokossua . Koskenkorvapulloon habanerochilejä hieman pilkottuina (opin kyllä että yksikin riittää). Annetaan maustua muutama päivä. Aika vinkeitä snapseja...

Kerrottakoon että habanero on chililajikkeiden vahvuutta mittaavalla Scovillen asteikolla (1-10) mitattuna täysi kymppi.

Jos ei viina meinaa riittää, tee tuota. Se on erittäin riittoisaa.

Ei tarvitse olla edes habaneroa, tavallinen thai-chili riittää ihan kumman hyvin. Kun chilin murskaa ennen pulloon laittamista, niin tuote on heti valmis nautittavaksi.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
MD
Chilistä en ole varma, pitäisi tarkistaa, mutta yleensä voimakkaat mausteet lisäävät refluksia.

Taas sama virsi: Aina silloin tällöin kuulee ihmisten kertovan kuinka siinä ja siinä taudissa tai sitten vain yleensäkin tulisi vältää "voimakkaasti maustettua ruokaa".

Mielestäni äärimmäisen epätieteellistä, saati edes potilasta opastavaa viestintää.

Mausteita on satoja jopa tuhansia (mikä nyt mausteeksi missäkin lasketaan). Puhuttaessa voimakkaasti maustetusta yleistetään siis reilusti. Kun vielä muistetaan, että jo yhdessä mausteessa voi olla tuhansia vaikuttavia kemikaaleja niin hämmennys vain kasvaa.

Kuitenkin osaa mausteista on perinteisesti käytetty lääkkeinäkin. Osa mausteista on suurissa määrissä hengenvaarallisia, mutta normaaleina pitoisuuksina mitä mainoimpia ruoan oman maun korostajia.

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987
Liittynyt16.3.2005
SAMAEL
IsoJussi

Teinpä tuossa kerran habanerokossua . Koskenkorvapulloon habanerochilejä hieman pilkottuina (opin kyllä että yksikin riittää). Annetaan maustua muutama päivä. Aika vinkeitä snapseja...

Kerrottakoon että habanero on chililajikkeiden vahvuutta mittaavalla Scovillen asteikolla (1-10) mitattuna täysi kymppi.

Jos ei viina meinaa riittää, tee tuota. Se on erittäin riittoisaa.




Ei tarvitse olla edes habaneroa, tavallinen thai-chili riittää ihan kumman hyvin. Kun chilin murskaa ennen pulloon laittamista, niin tuote on heti valmis nautittavaksi.

Joo, on sekin toki ihan hyvää, mutta tuohon habaneroon olen mieltynyt. Kun sitä saa nykyään aika usein tuoreenakin.

Se habanerokossu oli muuten ihan hyvää ruoanlaitossakin, pieni liraus ruokaan ja maku oli ihan bueno. Liekittämiseen en ehtinyt sitä kokeilla, kun loppui kesken. Pitänee varmaan tehdä uusi puteli.

Olenhan jo varmaan kertonut, mitä tapahtui kun tein ruokaa ja käsittelin noita habaneroja. Tuli pissihätä ja lopun arvaattekin. Suomalaisen pornolehden sanoin: "Tunsin outoa poltetta jalkovälissäni..."

Same shit, different day...

Vierailija
DedMoroz
Eiks noi mee kuitenkin ihan kokeilumeiningillä, närästää - ei närästä.

Ongelmana vain on, että kroppa ei anna mitään palautetta. Tähystyksessä ilmeisesti todettiin refluksitauti, mutta minulla itselläni ei ole minkäänlaisia närästystuntemuksia. Nyt minun pitäisi sitten välttää närästystä, mutta se on vaikeaa, koska kroppa ei anna palautetta. Tietty voin tarkkailla, milloin vatsaani turvottaa ja pyrkiä välttämään sitä.

Aiheuttaakohan kuohuviini erityisen herkästi närästystä, vai pitäisikö turvautua valkoviiniin?

Vierailija
Volitans
MD
Chilistä en ole varma, pitäisi tarkistaa, mutta yleensä voimakkaat mausteet lisäävät refluksia.

Taas sama virsi: Aina silloin tällöin kuulee ihmisten kertovan kuinka siinä ja siinä taudissa tai sitten vain yleensäkin tulisi vältää "voimakkaasti maustettua ruokaa".
Mielestäni äärimmäisen epätieteellistä, saati edes potilasta opastavaa viestintää.
.

Ei nyt niin kovin epätieteellistä. Närästys ei ole kovinkaan tieteellinen termi. Refluksitauti on. Refluksitauti merkitsee palleassa olevan ruokatorven ja vatsalaukun välisen lihaksen supistusheikkoutta ja vatsansisältöä siten pääsee ylöspäin. Joka ikistä maustetta tuon lihaksen toimintaan tuskin on tutkittu. Joidenkin lääkkeiden tiedetään voimistavan lihaksen supistuskykyä, toiset alentavat ja alkoholi ainakin alentaa lihaksen tonusta.

Ihminen itse tietää, mitkä lisäävät refluksia. Jos ei ole oireita, onko silloin edes refluksia?

Jos on refluksia, voimakkaat mausteet ärsyttävät ruokatorven limakalvoa ja ruokatorven tulehdus yleensäkin on se diagnostinen kriteeri, millä refluksi gastroskopiassa todetaan.

Mausteet lisäävät vatsahapon eritysta ja vatsansisällön pH laskee ja syövyttää siten enemmän limakalvoja joutuessaan väärään paikkaan eli ruokatorveen.

Mutta aiheuttavatko mausteet refluksia, onkin eri kysymys?

Juomista kaikki hiilihappoiset ja alkoholeista kuplivat erityisesti pahentavat refluksia. Ei edes tarvitse olla refluksitautia, kun röyhtäyttää.

Vierailija

Tuossapa tuosta netiltä poimittuna, ettei tule mutuiltua.
----------

Närästys

Närästyksellä tarkoitetaan poltetta tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana. Siihen yleensä liittyy karvaan maun nousua suuhun. Oireet pahenevat ponnisteltaessa ja makuulla. Joillakin ihmisillä tulee halu syödä jatkuvasti jotain, koska neste yms. voi helpottaa tuntemuksia.

Närästys johtuu mahalaukun ja ruokatorven välisen alasulkijan huonontuneesta toiminnasta. Tämä aiheuttaa vatsalaukun happaman sisällön nousun ruokatorveen, jossa se aiheuttaa limakalvon ärsytystä, mikä aistitaan närästyksenä. Jos ruokatorven limakalvo tulehtuu, puhutaan refluksiesofagiitista.

Omahoito

Vältä tekijöitä, jotka lisäävät vatsaontelon sisäistä painetta ja edesauttavat mahan sisällön nousemista takaisin ruokatorveen.

Tälläisia tekijöitä ovat mm.
- Kiristävät vaatteet
- Kumartelu ja nostelu, etenkin ruoan jälkeen
- Ylipaino
- Suuret ateriat

Vältä tekijöitä, jotka vaikuttavat ruokatorven alasulkijan toimintaan. Esimerkiksi nikotiini, rasvaiset ruuat, alkoholi tai voimakkaat mausteet heikentävät alasulkijan toimintaa ja aiheuttavat närästystä. Syö pieniä annoksia kerralla, korota sängyn päätyä noin 10-15 cm ja vältä ruokailua ennen makuulle menoa.

Apteekista saa ilman reseptiä eri tavoin vaikuttavia närästyslääkkeitä. H2-salpaajat ovat tehokkaimpia reseptivapaita lääkkeitä. Niiden vaikutus perustuu mahahapon erityksen vähenemiseen. Osa tuotteista perustuu neutralisointiin tai suojakalvon muodostamiseen.

http://www.mtv3.fi/poliklinikka/Ruuansu ... 5?N*r*stys

Vierailija
IsoJussi

Kerrottakoon että habanero on chililajikkeiden vahvuutta mittaavalla Scovillen asteikolla (1-10) mitattuna täysi kymppi.

Joo, on sekin toki ihan hyvää, mutta tuohon habaneroon olen mieltynyt. Kun sitä saa nykyään aika usein tuoreenakin.


Paitsi että lajikkeesta ei useimmiten ota selvää, miedoimmat Habanerot mitä itse olen kaupasta ostanut ovaat olleet syötäviä ihan sellaisenaankin.

"Enemmän tai vähemmän virallista ennätystä pitänee edelleen capsicum chinense -suvun legendaarisesta Habanero-lajikkeesta jalostettu Red Savina -versio, jonka tulisuus hipoo astronomisia mittasuhteita."

"Lääketiede tutkii parhaillaan kapsaisiinin hyödyllisiä vaikutuksia mm. vatsahaavan ehkäisyyn ja hoitoon, sekä moneen muuhun asiaan - alkaen syöpätutkimuksesta. Vaarallisiksi ei väkevimpiäkään chilipaprikoita voi sanoa (ainakaan ei-allergikoille), mutta tottumattomalle ne kyllä voivat saada aikaan vallan helvetillisen polton suuhun, vatsaan tai minne tahansa iholle. Joillakin lajikkeilla on myös taipumus sekoittaa vatsaa sellaisenaan syötyinä." Lainaus: http://www.saunalahti.fi/~thietavu/Chili/C_Info.htm

Vierailija

Löytyyhän varsinaiseen kysymykseenkin vastaus, jonka jo unohdin välillä: chilistä ja GERD:stä kysyttiin.

Some factors that may contribute to GERD include:

* alcohol use
* obesity
* pregnancy
* smoking

Also, certain foods sometimes are linked to acid reflux, including:

* citrus fruits
* chocolate
* drinks with caffeine
* fatty and fried foods
* garlic and onions
* mint flavorings
* spicy foods
* tomato-based foods, like spaghetti sauce, chili, and pizza

http://kidshealth.org/parent/system/sur ... eflux.html
http://kidshealth.org/teen/diseases_con ... rd_p2.html

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat