Suomalaisia perinneruokia?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tulin tuossa miettineeksi; mitä ruokia voi rehellisesti sanoa perinteisiksi suomalaisiksi? En yhtäkkiä muistanut montakaan. Voisitteko auttaa? Kaikkein paras olisi, jos myös tietäisi mistä päin Suomea ruoat ovat lähtöisin ja mahdollisesti jopa jotain ruoan historiasta.

Mämmi - ?
Rieska - Pohjois-Suomi
Poronkäristys - Pohjois-Suomi
Karjalanpiirakat - Itä-Suomi, ehkä myös Venäjä

Sivut

Kommentit (50)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä8006
Liittynyt16.3.2005

Ainakin kossu on taatusti suomalainen tuote. Vastaavaa
etanolin, veden ja sokerin täydellistä tasapainoa ei muulta löydy.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.

Vierailija

Kropsu
Kaljavelli
Pettuleipä
Lanttukukko
Kalakukko
Reikäleipä
Pulla
Suolasilakka ja -särki
Lapskoussi
Poronkoparakeitto
Nuotiossa haudutetut nauriit

Mutta eihän historian hämärissä ollut vielä Suomeakaan. Ei meillä siis voi olla omia perinneruokia. Kaikki on ulkoa tuotua ja lainattua, voi, voi.

Ehkä tikun nokassa paistetut ahvenet ja haudutettu riekko, metsopaisti, jänispaisti...

Vierailija

Resepti, jos näin keväällä sattuu saamaan kylmää:

"Kuuma rommitoti on eräs raumalaisperinne ja juontaa juurensa
purjelaiva-ajan merimieselämään.

Lämmikkeen sekoittaminen on tarkoin säädelty.

Lasiin kaadetaan ensin vesi. Se ei saa olla liian kuumaa, muutoin alkoholi voi höyrystyä ja häipyä taivaan tuuliin. Veteen sekoitetaan sitten hieno sokeri (tämä jäähdyttää vielä vettä) ja vasta sen jälkeen kaadetaan rommi. Suurimmat asiantuntijat luruttavat rommin varovasti lusikanvartta pitkin. "Muutoin rommi voi peljästyä", he sanovat. Rommina käytetään ehdottomasti ruskeaa rommia."

http://www.raumasivut.fi/perinne/ruoka/index.htm

Eihän se tautiin auta, mutta on huomattavasti hauskempaa sairastaa.

Ja Emmä1:lle tiedoksi, lapskoussia on syöty kaikissa satamakaupungeissa Euroopassa. Englannissa sen nimi oli muistaakseni spouse. Mutta topseilvelinki, mitähän se on?

Edit: Nickin korjasin

Vierailija

Aito klimppisoppa.
En usko että kukaan muu kansa ainakaan tällä planeetalla on tarpeeksi hullu sitä tehdäkseet syömisestä puhumattakaan!

Vierailija

Vai ei laskoussi olekaan omasta mullastamme peräisin... No onneksi sanoin, että kaikki on ulkoa tuotua.

Mutta lapskoussin tilalle tarjoan (Lemin)särää, vaikka siinäkin on aineksena perunaa, joka rantautui suomeen aika myöhään. Ennen perunaahan täällä viljeltiin naurista ja lanttua.

Vierailija

Kerroppa Neiti tarkemmin tuosta klimppisopasta. Minulle outo. (Ollaan varovaisia tai Mummo uittaa meidät avioliittoon)

asdf
Seuraa 
Viestejä10399
Liittynyt16.3.2005
Neiti
Aito klimppisoppa.
En usko että kukaan muu kansa ainakaan tällä planeetalla on tarpeeksi hullu sitä tehdäkseet syömisestä puhumattakaan!

Heitänpä nyt miltei hatusta, sen enempää tarkistamatta, mutta eivätkö pelmenit ole aika lähellä klimppisoppaa? Saatan olla täysin hakoteillä ja tarkistan asian, kunhan on aikaa, ellei joku muu ehdi korjata ensin.

Vierailija

Klimppisoppaakin on kahta päätyyppiä, jauhoklimpein tai lihaklimpein. Molempia tehdään eteläpohjanmaalla ja tuota jauhoklimppisoppaa myös itä-uudellamaalla. Itse pidän eniten siitä itäuusmaalaisten tekemästä liha-perunakeiton tapaisesta klimppisopasta makein taikinaklimpein.

Mitä perinneleipiin tulee, niin ei pidä unohtaa Rieväkylän rieviä ja hapanleipiä (vanhan ajan pelkästä ruishauhosta juureen leivotut reikäleivät). Tosin Rieväkylässäkin "oikeiden" rievien ja hapanleipien tekijät alkavat jo olla kortilla. Tuo leivän teko kun nykyään on keskittynyt suunnilleen kahdelle valtakunnalliselle isolle leipomolle ja heidän tavaransa on sitten sellaista mitäänsanomatonta seikaleipäbulkkia, jopa heidän ns. ruisleipäkin on nykyään lähinnä sekaleipää.

Vierailija
asdf
Neiti
Aito klimppisoppa.
En usko että kukaan muu kansa ainakaan tällä planeetalla on tarpeeksi hullu sitä tehdäkseet syömisestä puhumattakaan!

Heitänpä nyt miltei hatusta, sen enempää tarkistamatta, mutta eivätkö pelmenit ole aika lähellä klimppisoppaa? Saatan olla täysin hakoteillä ja tarkistan asian, kunhan on aikaa, ellei joku muu ehdi korjata ensin.

Kyllähän pelmenit muistuttavat ainakin eteläpohjalaisten klimppisopan lihaklimppejä. Tässä on nyt vain muistettava, että samannimisenkin perinneruuan respti voi vaihdella kovastikin jopa kylästä toiseen.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat