Teflon

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moikka!

Tuli semmonen tuossa ruokaa tehdessä mieleen että onkohan tuo teflon vaarallista? Kuluneesta pannusta mielestäni sitä meinaa irtoa ja eiköhän se silloin kulkeudu myös pöperöitten mukana masuun.

Sivut

Kommentit (46)

Vierailija
pandemonium
Tuli semmonen tuossa ruokaa tehdessä mieleen että onkohan tuo teflon vaarallista? Kuluneesta pannusta mielestäni sitä meinaa irtoa ja eiköhän se silloin kulkeudu myös pöperöitten mukana masuun.

Teflon on nykytiedon mukaan vaaratonta nautittuna. Kukaan ei pysty sanomaan asiaa lopullisesti varmaksi, mutta esim. tuotemerkin omistama DuPont ei ole lakannut teflonin markkinointia oikeusjuttujen luvatussa maassa.

Sen sijaan teflon on vaarallista, jos teflon-pannua ylikuumentaa. Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Teflon#Toxicity

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005

Hengissä vielä ollaan... Ties monesko pannu jo menossa.

Ikäviä kun kuluvat niin äkkiä, mutta onhan se kiva ettei ruoka pala pohjaan. Millähän tuon kulumisen estäis ? En käytä metallilastoja...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18361
Liittynyt16.3.2005

Valurautapannun voittanutta ei ole. Niin paitsi toinen valurautapannu.

Jahas, olinpas taas vitsikäs

Oli minulla kerran tuollainen teflonpannu ja se kesti muutaman vuoden.

Jos noita pannuja pitäisi hankkia muutaman vuoden välein, niin eihän se voi olla mitenkään edullista saatika sitten ympäristöystävällistä kulutusta. Oli myrkyllistä tuo tefloni tai ei.

Ja valurautapannuun ei tartu ruoka kiinni, jos siinä aina välillä paistelee lettusia (nam) ja ei mene pesemään sitä millään pesuainehilla ja muistaa kuivata pannun kuumalla levyllä perusteellisen huuhtelun jälkeen.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija
Pohtija
Hengissä vielä ollaan... Ties monesko pannu jo menossa.

Ikäviä kun kuluvat niin äkkiä, mutta onhan se kiva ettei ruoka pala pohjaan. Millähän tuon kulumisen estäis ? En käytä metallilastoja...


Valitettava totuus: ostamalla parempia (kalliimpia) paistinpannuja. Nyt on ollut vuoden tjsp Scan Panin wokkikasari, maksoi joku 80e. Ei ainuttakaan naarmua, vaikka säilytetään kasassa muiden pannujen kanssa.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Ihmes

Valitettava totuus: ostamalla parempia (kalliimpia) paistinpannuja. Nyt on ollut vuoden tjsp Scan Panin wokkikasari, maksoi joku 80e. Ei ainuttakaan naarmua, vaikka säilytetään kasassa muiden pannujen kanssa.

Wok-pannu teflonpinnoitteisena ei ole hyvä yhdistelmä, sillä wok-ruanlaitossa idea on mahdollisimman nopea kypsentäminen, jolloin öljy on savuavan kuumaa usein jopa palavaa. Lämpötila kohoaa helposti asteisiin, joissa teflon alkaa hajoamaan ja siitä vapautuu terveydelle vaarallisia kaasuja.

Itselläni on käytössä vain yksi teflon pannu - munakkaita varten. Valurautaisia pannuja on neljä ja lisäksi pari teräksistä sautee-pannua. Niillä syntyy ruoka kuin ruoka. Wokkaukset teen tuossa rosterisessa sautee-pannussa, sen saa sähköliedelläkin tarpeeksi kuumaksi ja on kuitenkin kevyt käsitellä (voi heittää paistoksen heilauttamalla ympäri).

Ilmeisesti noissa teflon pinnoitteissa on eroja, tuossa omassa Tefalin pannussa on muistaakseni 10 vuoden takuu ja mukana tulleessa lapussa luki vielä, että se on suunniteltu metallisille lastoille.

Vierailija
pandemonium
Moikka!

Tuli semmonen tuossa ruokaa tehdessä mieleen että onkohan tuo teflon vaarallista? Kuluneesta pannusta mielestäni sitä meinaa irtoa ja eiköhän se silloin kulkeudu myös pöperöitten mukana masuun.

Teflon on kemiallisesti kestävä muovi, eikä se hajoa suolistossa.
Se alkaa hajoamaan muistaakseni n. 300*C, keittolevy kuumenee täydellä teholla yli 600 asteeseen.
Jos pannu on ylikuumentunut, sitä ei kannata enää käyttää.

Vierailija
Arla
Teflon on nykytiedon mukaan vaaratonta nautittuna. Kukaan ei pysty sanomaan asiaa lopullisesti varmaksi, mutta esim. tuotemerkin omistama DuPont ei ole lakannut teflonin markkinointia oikeusjuttujen luvatussa maassa.

Sen sijaan teflon on vaarallista, jos teflon-pannua ylikuumentaa. Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Teflon#Toxicity[/quote]

Teflon voi olla vaaratonta, mutta maailmassa on useita esimerkkejä "vaarattomista" kemikaaleista jotka ovatkin todellisuudessa olleet varsinaisia supermyrkkyjä. Puhumattakaan kemikaalien yhteisvaikutuksista.
Muutama esimerkki:
Thalidomidi
DDT
Freon
Kaikkien piti olla testien mukaan vaarattomia mutta kuinkas kävikään?

o_turunen
Seuraa 
Viestejä8006
Liittynyt16.3.2005

Muistaakseni Freon on tavaramerkki. Freonin nimellä myydään runsaasti erilaisia kaasuja. Mikähän noista voisi olla tarkoittamasi supermyrkky?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.

Vierailija
o_turunen
Muistaakseni Freon on tavaramerkki. Freonin nimellä myydään runsaasti erilaisia kaasuja. Mikähän noista voisi olla tarkoittamasi supermyrkky?

Olisikin oikeastaan pitänyt kirjoittaa CFC-yhdisteet. Ne ovat varsinaista myrkkyä ilmakehän otsonikerrokselle. Joten ne eivät ole välittömästi vaarallisia, mutta jos otsonikerros tuhoutuu niin se ei kyllä tee hyvää maanpinnalla olevalle elämälle.

ps.
Muuten DuPont on kehittänyt sekä freonin, että teflonin mikä onkin luonnollista, kun kysessä on valtavan suuri kemianalan yritys.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23131
Liittynyt16.3.2005
Volitans

Ilmeisesti noissa teflon pinnoitteissa on eroja, tuossa omassa Tefalin pannussa on muistaakseni 10 vuoden takuu ja mukana tulleessa lapussa luki vielä, että se on suunniteltu metallisille lastoille.

Tefalin pannu on meilläkin kestänyt nyt nelisen vuotta. Pannussa ei ole kulumisen merkkejä, vaikka sitä on käytetty ahkerasti. Metallityökaluilta olen sitä varjellut. Nuo halvat markettipannut kannattaa suosiolla jättää omaan arvoonsa, niillä ei ole oikein mitään järkevää käyttötarkoitusta. Tai no, ehkä sellainen sopii lahjaksi ihmisielle, joka ei koskaan tee itse ruokaa.

.
Seuraa 
Viestejä846
Liittynyt10.9.2005
DedMoroz
Valurautapannun voittanutta ei ole. Niin paitsi toinen valurautapannu.

Tai ruostumaton teräspannu ja lämmitykseen kaasu.

Vierailija

Ostin kuukausi sitten uuden paistinpannun kun vanha oli naarmuinen ja epämuodostunut pohjasta. Televiomainoksen "uhrina" uudenlaisella pinnoitteella varustetun 'Hackman Matador' pihvipannun.

En tarkaan tiedä mitä eroa teknisesti uudella pinnoittella on mutta nettisivut lupaavat...

"Ainutlaatuinen Ceratec-pinnoite kesti laboratoriotesteissä jopa 1500 C lämmön, kun normaalipannun pinnoitteen kuumuuden kestävyys heikkenee jo noin 250 C jälkeen. Voit paistaa ja liekittää pihvit kotona kuten ammattilaiset."

ja

"Voit käyttää metallisia keittiövälineitä, kuten paistinlastaa. Vältä kuitenkin teräviä välineitä sekä leikkaamista. "

Pitihän sitä pihvinpaistoa kokeilla ja liekittämistäkin eikä ollut pannu moksiskaan. Metallisia keittiövälineitä en ole uskaltanut kokeilla. Näyttää toimivan.

Mitä tämä Ceratec on? Markkinanimi varmaan, mutta miten eroaa teknisesti?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23131
Liittynyt16.3.2005
U-404

Mitä tämä Ceratec on? Markkinanimi varmaan, mutta miten eroaa teknisesti?

No nimestä voisi kuvitella, että kyseessä on jokin keraaminen juttu. Ei tuo ainakaan missään tekemisissä PTFE-muovin (teflon ja muut) kanssa voi olla. 1500 on jo kova lämpö raudallekin, vähän lisää ja rauta sulaa alta pois. Kaikki muovit ovat tosiaan olleet satunnaista hiiltymää lukuunottamatta kaasuna jo tuhat astetta ennen tuota lämpöä.

Itse ostin tuossa ruotsalaisen valurautapannun. Siinä väitettiin olevan joku "käyttövalmis kasviöljykäsittely". Minä tyhmä luotin sveesian pojan sanaan ja kokeilin pannua kylmiltään. Tekisi vieläkin mieli kiroilla. Pelkäsin jo tehneeni hukkaostoksen, mutta näytin sitten pannulle vähän silavaa ja uunia perinteisten ohjeiden mukaan. Sen jälkeen pannu olikin ihan eri pannu. Sillä tulee loistavat pihvit. Pitäisi vielä hankkia kaasupullo ja laittaa rakennusaikainen kaasuhella keittiöön, niin kokkaaminen hipoisi täydellisyyttä (ainakin välineiden puolesta). Ei kai sitä mikään palomääräyskään kiellä (teen kyllä niin vaikka kieltäisikin ).

Vierailija
Neutroni
U-404

Mitä tämä Ceratec on? Markkinanimi varmaan, mutta miten eroaa teknisesti?



No nimestä voisi kuvitella, että kyseessä on jokin keraaminen juttu. Ei tuo ainakaan missään tekemisissä PTFE-muovin (teflon ja muut) kanssa voi olla. 1500 on jo kova lämpö raudallekin, vähän lisää ja rauta sulaa alta pois. Kaikki muovit ovat tosiaan olleet satunnaista hiiltymää lukuunottamatta kaasuna jo tuhat astetta ennen tuota lämpöä.

).

Eräät muovit kestävät yli 500 *C lämpötiloja.
Matadorissa käytetään keraamista pinnoitetta.

Vierailija

Kyllä meillä ainakin teflon kestää kun ei käytä haarukkaa tai veistä tai muuta metallia. Aikaisemmin kului, nyt on pysynyt vuosia hyvänä. Ja ovat "markettipannuja". Mistäs muualta niitä voi ostaa? Tilaa valmistajalta vai? Niin se kauppiakin tekee.

Valurauta on kyllä jees, mutta lämpenee hitaammin joten en jaksa munia paistaa sillä. Minulla on pieni yhden munan pannu jonka halkaisija on jotain 20 cm. Se on kätevä kun paistaa aamulla yhden munan aamupalaksi.

Haluaisin grillipannun. Siis valurautapannu missä on raidat ts. urat. TV-kokeilla on usein sellaisia, onko kellään kokemusta? Ovatko hyviä? Ja rasvakeittimen ja yleiskoneen haluaisin kanssa. Ehkä Pukki käy Gigantissa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat