Piimä ja ukkonen

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Sanokaas onko tässä vanhan kansan jutussa mitään perää ja jos on niin mitä.

Ennen vanhaan joka talossa tehtiin maidosta piimää ja sitä varten säilytettiin piimän juurta. Kuulemma ukonilmalla piimä saattoi mennä pilalla (heraksi?) ja sitten piti lähteä naapurista hakemaan uutta juurta. Mistä ilmiöstä on kyse ja miksei naapurin piimä pilaantunut myös?

Vai kysynkö Kirstiltä?

Kommentit (12)

Vierailija
alfihar
Sanokaas onko tässä vanhan kansan jutussa mitään perää ja jos on niin mitä.

Ennen vanhaan joka talossa tehtiin maidosta piimää ja sitä varten säilytettiin piimän juurta. Kuulemma ukonilmalla piimä saattoi mennä pilalla (heraksi?) ja sitten piti lähteä naapurista hakemaan uutta juurta. Mistä ilmiöstä on kyse ja miksei naapurin piimä pilaantunut myös?

Vai kysynkö Kirstiltä?

Piimään on päässyt varmaan vääriä bakteereja.

Vierailija

Myös maito happanee ukkosella, taikauskoinen sukulaiseni (vaimon puolelta)i uskoo ihan täysillä tähän. Humpuukia, vanhoja uskomuksia kuten kuu on juustoa.

Mutta voihan tässä ketjussa luetella muita vanhoja uskomuksia. Mummo varmaan tietää niitä.

Vierailija

Tuo, että maito happanee ja viili juoksettu ukonilmalla on vielä vanhan kansan keskuudessa hyvinkin laajasti levinnyt käsitys, myös etelänaapurissamme. Sillähän saattaa olla jotakin todellisuuspohjaa sen kautta, että ukkosella ilma on usein kosteata ja lämmintä? Eli asiaankuulumattomat bakteerit lähtevät helpommin lisääntymään.

Vierailija
nm
Piimään on päässyt varmaan vääriä bakteereja.

Kyllä piimä silloin pilalle menee, mutta mihin sitä ukkosta tarvitaan?

Tuli mieleen, että tätähän voi kokeilla kotona. Jääkaappihan toimii faradayn häkkinä, joten ukkosen aiheuttamat sähkömagneettiset muutokset ympäristössä eivät jääkaappipiimään ulotu. Entä jos nostaisi piimän kaapista keittiön pöydälle ukonilman ajaksi? Pitää kokeilla ensi kesänä... Suomalainen ei usko ennenkuin näkee!

Vierailija
Snaut
Sillähän saattaa olla jotakin todellisuuspohjaa sen kautta, että ukkosella ilma on usein kosteata ja lämmintä?

'Hot and humid' -hypoteesi kuulostaa varteenotettavalta. Juoksettuminen olisi siis vanhan kansan keskuudessa liitetty väärään ilmiöön. Ukkonenhan on paljon jännitävämpi selitys.

Vierailija
alfihar
nm
Piimään on päässyt varmaan vääriä bakteereja.



Kyllä piimä silloin pilalle menee, mutta mihin sitä ukkosta tarvitaan?

Tuli mieleen, että tätähän voi kokeilla kotona. Jääkaappihan toimii faradayn häkkinä, joten ukkosen aiheuttamat sähkömagneettiset muutokset ympäristössä eivät jääkaappipiimään ulotu. Entä jos nostaisi piimän kaapista keittiön pöydälle ukonilman ajaksi? Pitää kokeilla ensi kesänä... Suomalainen ei usko ennenkuin näkee!

Kerroit ettei naapurin piimä pilaantunut, joten väärä säilytys ja mikrobit ovat ainoa vaihtoehto.
Ukkonen syntyy kun kuuma ja kylmä ilma kohtaavat, silloin on yleensä yli 25 *C lämmintä.

Vierailija

Nyt kyllä tulee monelta sitä mutua.

Eli maidon/piimän pilaantuminen ukkosella on todellinen ilmiö. Se mistä se johtuu on vielä hämärän peitossa, koska jostain syystä sitä ei ole tutkittu. Yleinen syy jota tarjotaan on lämpötila ja kosteus, mutta tutkimuksissa on selvinnyt, että myös ilmastoiduissa ja viilennetyissä tiloissa maito/piimä pilaantuu ukkosella nopeammin.

Syynä tähän on tarjottu perinteistä sähkömagneettista-"ilmastoa", joka vallitsee ukonilman aikana.

Näin siis ainakin elintarviketeollisuuden parissa.

Vierailija

Jaa, liittyykö tämä nyt jotenkin siihen, että minulle on lapsena opetettu kerman vatkautuvan helposti voiksi ukonilmalla? En tiedä onko näin, mutta kerran vatkatessani kermaa vaahdoksi ukonilman aikaan oli hämmästys suuri, kun yhtäkkiä kerma oli kulhossa muuttunut rakeiseksi kellertäväksi mössöksi. Näin ei ole koskaan ennen eikä koskaan tämän jälkeen tapahtunut.

Tiedän kyllä, että kermasta on saatavissa "voita" kun sitä vatkaa tarpeeksi kauan, kyseessä ei tuolloin ollut kuitenkaan tavallista pidempi suoritus.

Vierailija

Mistäs moderointia tämä tämmönen on? Eikös piimän tuottaminen ole biotekniikkaa? Minusta ainakin on.

(Tämä keskustelu siis siirrettiin biotekniikkafoorumilta vapaa sana foorumille).

Vierailija

Voiskos muuten ukkosen jyrähdyksen ääniaallot vaikuttaa asiaan. Välillä kun paukkuu niin että ikkunat tärisee, niin eikös tuommoset aallot vois jotenkin sekottaa sitä piimääkin.

Olen kuullut, että ultraääniä käytetään aineiden sekoitteluun, eikös siis ukkosenkin äänet voisi aiheuttaa lisäsekoitusefektin siihen kerman vatkaamiseen

Tämä selittäisi myös ilmiön paikallisuuden. Eli kun silloin vanhan kansan aikaan naapuri asui siellä parin kilsan päässä, niin sama jyrähdys ei ehkä kuulunut siellä riittävän kovana.

Vierailija

Ukkosen aikana on tietenkin ilmassa tavallista suurempia sähkökenttiä, ja salamanisku aiheuttaa varsinkin sähkömagneettisen pulssin! Tämä johtuu varmasti tästä, mitään muuta mahdollisuutta ei ole.

Uusimmat

Suosituimmat