Onko piimän valmistus biotekniikaa?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Piimän valmistus on prosessi jossa maito muutetaan bakteerihapatteen avulla toiseen muotoon. Siis tekniikka, jossa bakteereilla tärkeä rooli.

Mutta onko piimän valmistus biotekniikkaa?

Saatteeksi lainaus Valion sivuilta: (http://www.valio.fi/channels/konserni/f ... avija.html)

"Bioteknisten prosessien hallinta, maidon komponenttien ja maitohappobakteerien käytön tunteminen luovat vankan pohjan nykyaikaisille tuotteille."

Sivut

Kommentit (17)

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt16.3.2005

Minulla oli aikoinaan sellainen piimäsieni jolla maidosta hapatettiin piimää, oli ihan juotavaa hyvää mitä se tuotti.
Sieni kasvoi itsekin aika nopeasti joten sitä tuli jaettua tutuille ja sukulaisille. Sieni säilyi myös pakastettuna monta kuukautta ja kun sen molskautti maitokannuun niin alkoi taas toimimaan.
Lopulta kyllästyin sen hoivaamiseen ja heitin sen roskikseen, tiedä häntä missä se nyt piimii.

Joo, varsinaista biotekniikkaa, heh ...

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt16.3.2005

Kyllä mielestäni maidon jalostus on biotekniikkaa.
Vanha kotikutoinen piimäntuotanto on jo taakse jäänyttä, nyt jyllää tekniikka ja tuotekehitys ihmisten tarpeiden mukaan.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Olettaisin että jogurteissa käytettäisiin samaa bakteeria tuotteen tuottamiseen. Mista sitten johtuu, että banaanijogurtti on konsistensiltaan niin juoksevaa, kun taas muut yökhurtit taas eivät? Valio lanserasi aikoinaan ensimmäisenä tuotteenaan näistä mansikkajogurtin joka on paksua edelleenkin.

Tämä on kiinostanut minua pitkään.

Lierikki Riikonen

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215
Liittynyt18.3.2005

Kyllä. Piimä on biotekniikkaa.

Lentotaidoton
Piimä, viili, jugurtti, juusto jne on MÄTÄÄ MAITOA.

YÄK YÖK

Maito sinänsä on hyvää.

Tuolla periaatteella kohotetut leivät (eli lähes kaikki leivät) ovat mätää viljaa, samoin olut. Siideri on mätää omenamehua ja meetvursti mätää lihaa. Hapankurkut ja -kaali mätiä vihanneksia ja soijakastike mätiä soijapapuja jne jne...

Yök yök yök!

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä4701
Liittynyt26.3.2005
Mummo
Siis kammoatko IHAN kaikkia juustoja

Kyllä kyllä ja vielä kerran kyllä.
Juusto-osastolla pitää juosta läpi ja kovaa ja hengittämättä.
Kamalinta maailmassa: mikrossa lämmitetty juustoleipä (jota valitettavasti meidän perheessäkin nautitaan). Meinaan kuolla, lähden pois.
Pizzeriat ovat kidutuspaikkoja.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Ja homejuusto on homehtunutta, mädäntynyttä maitoa!

Tarkemmin sanottuna homehtunutta, mädäntynyttä lehmän erikoistuneista hikirauhasista pursuavaa litkua...

Maito sinällään on... no, ihan juotavaa, mutta vain kylmänä (tai äärimmäisessä nälässä metsässä kuupoillessa), juustoa syön leivän päällä, jugurttia joskus (en tosin leivän päällä). En varmaankaan saa tarpeeksi kalsiumia...

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Vierailija

Lentotaidoton saa juoda kaikki maailman maidot minun osaltani, minä voin riemuiten syödä hänen osalleen tarkoitetut juustot,( paitsi en sitä kaameaa vuohenjuustoa, jota nykyisin tungetaan jokaiseen ravintola-annokseen

Tehdään diili, Lentis?

Mummo
juustokoukussa (kun ei ole enää edes tupakkaa huumeena)

Ps. Mitens sitten jäätelö?

Vierailija

Kai se biotekniikkaa on. Piimää en tosin kykene juomaan, enkä viiliä syömään, sen verran kovat traumat niistä jäi lapsuuden hoitopaikasta. Homejuustot ym. eivät taas aiheuta mitään ongelmaa. Hassua miten joistakin lapsuuden inhokkiruoista tulee suorastaan herkkuja (eri juustot, kaalikääryleet ym.), toisia taas ei vieläkään pysty edes maistamaan (viili, piimä, ryynimakkara)..

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Perusjäätelön tekemiseen ei tarvta biotekniikkaa. Onnistuu ihan insinööritieteillä. Oikeastaan jäähdytetään nopeasti vesirasvailmaemulsoita, siinä se. Sulettuaan ei ole enää jäätelöä.

Edit: Onnistuuhan toki ilman rasvaakin, siitä saadaan kevytjäätelöä, rasva voi olla toki myös kasvisperäistä, no, kaikki tietääkin jo nimityksen.

Lierikki Riikonen

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
lierik
Olettaisin että jogurteissa käytettäisiin samaa bakteeria tuotteen tuottamiseen. Mista sitten johtuu, että banaanijogurtti on konsistensiltaan niin juoksevaa, kun taas muut yökhurtit taas eivät? Valio lanserasi aikoinaan ensimmäisenä tuotteenaan näistä mansikkajogurtin joka on paksua edelleenkin.

Tämä on kiinostanut minua pitkään.

Jogurteissa käytetään liivatteita - tämä taas tehdään siksi, että jugurtin rakenne saataisiin pehmeämmäksi, ikäänkuin vaahtoimaisemmaksi. Rakenne vaikuttaa makuaistimusen ohella ruan nautittavuuteen huomattavalla tavalla.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
Volitans

Jogurteissa käytetään liivatteita - tämä taas tehdään siksi, että jugurtin rakenne saataisiin pehmeämmäksi, ikäänkuin vaahtoimaisemmaksi. Rakenne vaikuttaa makuaistimusen ohella ruan nautittavuuteen huomattavalla tavalla.

Hieno elintarvikekeksintö! Kun sokeritasapaino on elimistössä jostain syystä järkkynyt, niin on mukava vetää jääkaappikylmää banaanijoguttia naamaan suoraan purkista ensimmäiseen janoonsa, röyhtästä ja katsoa perheen naamanilmeitä. Saa nauttia koko purkin itse.

Auta armias jos siinä olisi kokkareita. Mitenkäs meidän islamistimme tietävät onko liivatteeseen käytetty sikaeloperäistä ainesta? Tuoteselosteessa ei mainita koko liivatetta jugurttipurkissa. Jos olisi, olisin asian itsekin saattanut pähkäillä. Kiitos paljon tiedosta. En kysymyksen tiimoilta omaa ketjuakaan kehdannut aloittaa.

Tuon "ikäänkuin vaahtomaisemman" taisit keksiä omasta päästäsi.

Lierikki Riikonen

Vierailija
Lentotaidoton
Piimä, viili, jugurtti, juusto jne on MÄTÄÄ MAITOA.

Mädäntyminen tapahtuu anaerobisissa (hapettomissa) olosuhteissa. Lisäksi mädäntymiseen liittyy paha haju. Piimän, viilin, jugurtin ja juusto valmistus tapahtuu aerobisessa ympäristössä, joten ne ovat hapanta maitoa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat