Onko tämä totta?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

"Väitetään että korkea kolesteroli aiheuttaa sydäninfrakteja. Siksi Suomessa syödään 615 milj. euron edestä kolesterolilääkkeitä/vuosi. Kuitenkaan sydäntutkimukset eivät osoita, että korkea kolesteroli aiheuttaa sydäntauteja. Silti ihmisille syötetään väärää tietoa, koska kolesterolilääkitys on suuri bisnes ja moraalin määrittää raha. Esim. HYKSin laajassa sydäntutkimuksessa, (kesti muistaakseni 6-vuotta) jossa 600 oli kolesteroli- ja muissa lääkityksessä ja toiset 600 ilman mitään lääkitystä. Kummassa sydäntautikuolleisuus oli suurempi - tässä kolesterolilääkitysryhmässä - totuutta ei ole koskaan julkisuuteen kerrottu."

Kommentit (11)

Vierailija

Mistä tämä lainaus on peräisin? Tässä lainaus tohtori.fi:stä:

"kolesteroli

Kolesterolit ovat solukalvoissa esiintyviä rasvayhdisteitä, jotka toimivat rakenneosana kaikkien solujen solukalvossa sekä esiasteena steroidihormoneille ja sappihapoille. Kolesterolia on vain eläinkunnan tuotteissa ja sitä saadaan eniten eläinperäisistä ravintorasvoista, rasvaisista maitotuotteista, lihasta ja lihavalmisteista sekä kananmunista. Ruoasta saatavan kolesterolin vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen vaihtelee eri ihmisillä. Runsas, ruoasta tuleva kolesteroli lisää veren kolesterolipitoisuutta, mikä edistää valtimoiden kovettumista. Kolesterolit kulkevat veressä, jossa LDL-kolesteroli (ns. paha kolesteroli) saostuessaan verisuonien seinämiin aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista eli ateroskleroosia. Suurentunut veren kolesterolipitoisuus lisää verisuonten kalkkeutumista. Kokonaiskolesterolin tavoitearvo aikuisilla on alle 5 mmol/l ja LDL-kolesterolin alle 3 mmol/l."

Vierailija

Toisen käden tietoa vain valitettavasti...

"Jos kiinnostaa: Lue ruotsalaisen kirurgin Uffe Ravnskovin kirja: KOLESTEROLI-ravintosi rasva ei aiheuta sydäninfraktia. (Löytyy kirjastoista- siinä kirjassa on käytetty asialähteinä 36-merkittävintä sydäntutkimusta joita maailmalla on tehty) Nämä tutkimukset ovat myös jokaisen luettavissa yliopistojen tietokannoissa, kuten aiemmin selvitin."

Vierailija

"Kuopion yliopiston professori Pertti Happonen kyseenalaistaa kolesterolilääkkeiden syönnin.

Hän myöntää lääkkeiden sisältämän statiinin alentavan kolesterolia ja vähentävän sydänkuolleisuutta, mutta lääkket voivat olla turhia, jos potilaan sydäntautiriski ei ole suuri.

Happonen muistuttaa Ylen Radiouutisissa, ettei vielä edes ole varmuutta vaikuttaako kolesterolin laskeminen sydäntautien vähenemiseen."

Alkuperäinen juttu: http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=811558

Vierailija

Aikaisemmin monet lääkärit mättivät antibiootteja joka flunssaan, ovat tainneet vähän rauhoittua kun asiasta on ollut puhetta. Varmasti on paljon turhia lääkkeitä, kun lääkäri haluaa potilaasta nopeasti eroon kiireen tai ahneuden vuoksi ja määrää lääkekuurin. Kiire kunnan puolella ja ahneus yksityispuolella. Mitä useampi potilas, sitä isompi tili.

Lääkefirmathan suosittelevat lääkäreille lääkkeitä, en tiedä onko suoranaista korruptiota? Saahan yksityisen henkilön kaiketi lahjoa mutta virkamiestä ei. Lääkäri terveyskeskuksessa tai kunnan sairaalassa on viranomainen, ja yksityispuolella hän on vain ammatinharjoittaja, eikö näin ole?

Eikös palstalla ole lääkärikin? Onko hänellä mitään sanottavaa asiaan?

Kolesteroli alenee kun alentaa suolaa, liikkuu ja syö kalaa ja tummaa leipää ja välttää kovia rasvoja. Tupakka pois. Eipä tarvitse juosta lääkäreissä ja rahoittaa apteekkia. Itse en ole mitannut pitkään aikaan kolesterolia mutta viimeksi kun mittasin oli se varsin hyvä.

Vierailija
Asimov

Kolesteroli alenee kun alentaa suolaa, liikkuu ja syö kalaa ja tummaa leipää ja välttää kovia rasvoja. Tupakka pois. Eipä tarvitse juosta lääkäreissä ja rahoittaa apteekkia. Itse en ole mitannut pitkään aikaan kolesterolia mutta viimeksi kun mittasin oli se varsin hyvä.

Ei suolaa tarvitse vähentää, vaan se pitää vaihtaa terveelliseen suolaan, eli vaikka merisuolaan. Meidän ruokasuola kun se vasta myrkkyä onkin, mutta mersuola ei... päin vastoin!

Vierailija
Asimov
Kolesteroli alenee kun välttää kovia rasvoja.
Ensinnäkin, mitä tarkoitat kovalla rasvalla, se kun on niin mahdoton määritellä. Oletan, että tarkoitat sillä tyydyttyneitä rasvahappoja. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146 Tuolta voit katsoa, mitkäs asiat siihen kolesteroliin vaikuttaakaan. Oikeastaan koko kolesteroli hömpötys on mennyt Suomessa yli, kolesterolitasot kun eivät kovin hyvin ennakoi sydäntautikuolleisuutta. http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146/F4 Mutta kuitenkin, kyllä tuosta mielestäni käy ilmi, että hiilihydraatin korvaaminen millä tahansa rasvalla ("kovalla" tai "pehmeällä") on hyväksi kolesteroliarvoille. Kumma juttu muuten, ettei Harvardin Walter C. Willetin 20 vuotta kestäneessä sairaanhoitaja tutkimuksessa (Nurse's Health study) löydetty korrelaatiota sv-kuolleisuuden ja eläinrasvojen käytön välillä. Kuin ei löytynyt myöskään surullisen kuuluisassa PK-projektissakaan. Itse asiassa sv-kuolleisuus laski enemmän Kuopiossa, jossa syötiin rasvoja entiseen malliin.

Vierailija
Critter
Ensinnäkin, mitä tarkoitat kovalla rasvalla, se kun on niin mahdoton määritellä. Oletan, että tarkoitat sillä tyydyttyneitä rasvahappoja.

Miksi se on mahdotonta? Kovat eli tyydyttyneet rasvahapot joita saa eläinrasvasta nostavat veren LDL-kolesterolitasoa. Pehmeistä eli kasvisrasvoista ja kalassa olevista tyydyttymättömistä rasvahapoista saa HDL-kolesterolia jaka poistaa LDL-kolesterolia. LDL kalkkeuttaa verisuonten seinämiä. En minä jaksa lukea viittä sivua palstoittamatonta pienellä tekstillä kirjoitettua englantia. Kerro suomeksi mikä tässä mättää.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
parantunut

Ei suolaa tarvitse vähentää, vaan se pitää vaihtaa terveelliseen suolaan, eli vaikka merisuolaan. Meidän ruokasuola kun se vasta myrkkyä onkin, mutta mersuola ei... päin vastoin!

Eikös se ole nimenomaan se natrium, joka suolassa on se epäterveellinen osa. Merisuolassa natriumia on muutama prosenttiyksikköä vähemmän, joten siinä mielessä se on terveellisempää. Ilmeisesti myös merisuolan muut ainekset vaikuttavat natriumaineenvsaihduntaan. Ja onhan merisuolassa myös lukuisia muita kivennäisaineita.

Itse käytän lähes aina vain merisuolaa, koska se on yksinkertaisesti parempaa: Kannattaa maistaa! Joskus tuli ostettua purkki tuota Pan-suolaa: Mutta se sen käyttö se vasta hölmöä onkin: Vaikka siinä on natriumia vähemmän, niin sitä täytyy käytää tuplamäärä, jolloin loppujenlopuksi natriumia kertyy enemmän. Samalla tulee pilanneeksi ruokansa saippuaisella maulla.

Vierailija
Asimov
Miksi se on mahdotonta? Kovat eli tyydyttyneet rasvahapot joita saa eläinrasvasta nostavat veren LDL-kolesterolitasoa. Pehmeistä eli kasvisrasvoista ja kalassa olevista tyydyttymättömistä rasvahapoista saa HDL-kolesterolia jaka poistaa LDL-kolesterolia. LDL kalkkeuttaa verisuonten seinämiä.

1.Jos kova on kerran tyydyttynyttä, niin miksi esim.sianihra on kovaa rasvaa? Siitä kun n.70% on tyydyttymättömiä. Miksi rasia margariini on pehmeää, vaikka siinäkin voi olla 30% tyydyttyneitä. Miksi Transrasva on kovaa rasvaa?
2.Kaikki tyydyttyneet nostavat HDL:ää, jotkut jopa enemmän kuin kalanrasva
3.Kaikki tyydyttyneet eivät nosta LDL:ää
4.Pääosa tyydyttyneen rasvan nostamasta LDL:stä on hyvää LDL:ää eli apo(a):ta
5.Hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja paljon enemmän kuin mitkään rasvat (pl.eräät transrasvahapot)
6.Verisuonikalkkeumat eivät ole pääasiassa kolesterolia.

Vierailija
parantunut
Asimov

Kolesteroli alenee kun alentaa suolaa, liikkuu ja syö kalaa ja tummaa leipää ja välttää kovia rasvoja. Tupakka pois. Eipä tarvitse juosta lääkäreissä ja rahoittaa apteekkia. Itse en ole mitannut pitkään aikaan kolesterolia mutta viimeksi kun mittasin oli se varsin hyvä.

Ei suolaa tarvitse vähentää, vaan se pitää vaihtaa terveelliseen suolaan, eli vaikka merisuolaan. Meidän ruokasuola kun se vasta myrkkyä onkin, mutta mersuola ei... päin vastoin!



Pointtina Asimovilla lienee ollut, että yleisesti käytetään liikaa suolaa. Kun suolan makuun tottuu, sitä täytyy aina laittaa lisää.

Volitans
Eikös se ole nimenomaan se natrium, joka suolassa on se epäterveellinen osa. Merisuolassa natriumia on muutama prosenttiyksikköä vähemmän, joten siinä mielessä se on terveellisempää. Ilmeisesti myös merisuolan muut ainekset vaikuttavat natriumaineenvsaihduntaan. Ja onhan merisuolassa myös lukuisia muita kivennäisaineita.

En voi sanoa tietäväni liiasta natriumista, mutta natrium on kuitenkin erittäin tarpeellinen aine elimistössä, se on mukana hermoimpulssien kulussa, joten ei sitä kokonaan voi pois jättää. Omana arvionani esittäisin, että ennemminkin ruokasuolan (NaCl) toinen osapuoli eli kloori olisi se vaarallisempi ihmiselle, kloori kun on tunnetusti myrkyllistä elollisille olennoille (suurina määrinä). Mutta tämä siis omaa spekulointiani, jos joku tietää enemmän, kertokoon.

Uusimmat

Suosituimmat