Geenifobia

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Sellainen tauti vaivaa ihmisiä. Pelätään geenimuunneltuja tuotteita, monet varmaan olettavat, että GM-tomaatti puree heiltä pään irti tai jotain. Ei se mitään, kukin muodostakoon oman mielipiteensä, ja tehköön ja ajatelkoon vapaassa maailmassa? niinkuin tahtoo. Ongelma tässä asiassa on se, että päättäjät ovat aivan yhtä tietämättömiä mistään. On täysi vitsi, että GM-tuotteista tulee olla maininta jokapaikassa, missä niitä on käytetty. Onko jalostuksesta oltava maininta? Perunapussissa kuuluisi kai lukea "Tämä tuote sisältää voimakkaasti jalostettua perunaa, jonka ominaisuudet saattavat poiketa luonnossa kasvavasta". Ihan samaa jalostustahan geenien muuntelu on. Teemme vain teknologian avulla sen, mitä luonto tekee muuten lajinkehityksen kautta jo luonnostaan ja ihminen jalostamalla.

Naurettavinta ovat otsikot, joita aina välillä näkee lehdissä "Saatamme syödä tietämättämme geenimuunneltua maissia", So What??? Sen sijaan, että kirjoiteltaisiin tällaisia typeriä otsikoita, tulisi keskittyä siihen, että jaettaisiin kansalle mahdollisimman puolueetonta tietoa. Oikeastaanhan ei ole minkäänlaista järkeä merkitä GM-tuotteita, koska sehän on vapaan kilpailun rajoittamista. Monet viherpiiperöt jättävät tuotteen ostamatta vain sen vuoksi, että sen pakkaukseen pakotetaan kirjoittamaan tuollainen täysin mitätön asia. Ja älkää vaan verratko siihen, että kerrotaanhan tupakka-askeissakin tuotteen vaarallisuudesta terveydelle, ja sekin varmasti laskee myyntiä, näin sanoi eilen yliopistolla! yksi viherpiiperö. Siis mitä sillä on tämän kanssa tekemistä. Tupakka on todettu terveydelle haitalliseksi, joten on kansanterveyden etu, että sen haitasta varoitetaan. Lisäksi jokaisen tupakkatuotteen pakkauksessa on samat varoitukset. Sen sijaan vaikkapa maissipurkeissa ei ole mitään terveydelle haitallista, mutta silti toisessa on varoitus ja toisessa ei! Typeryys huipentuu monessa paikassa, mutta tämä geenimanipuloituihin tuotteisiin kohdistuva noitavaino on jotain täysin käsittämätöntä.

Sivut

Kommentit (41)

Vierailija
Karpov
Sellainen tauti vaivaa ihmisiä. Pelätään geenimuunneltuja tuotteita, monet varmaan olettavat, että GM-tomaatti puree heiltä pään irti tai jotain.

Tuo fobia todellakin on olemassa ja omasta mielestäni kysymys on pelkästä tietämättömyydestä. Ja suhteellisuuden tajusta - itse jo muutamia esimerkkejä annoitkin.

Ei minunkaan mielestä ole juuri väliä sillä, tuotetaanko uusia ominaisuuksia jalostamalla perinteisesti, tai sitten hieman oikomalla mutkia laboratoriossa. Kuitenkin on ilmeistä, että tällainen fobia kuuluu tämän ajan luonteeseen, sillä on tavallaan ihan perusteltua käydä keskustelua siitä, missä määrin ihmisillä on "oikeus" muokata luontoa. Kun tällaista keskustelua sitten käydään, niin ns. sivulliset ottavat helposti vain osatotuuksia mukaansa.

Epäonneksi tähänkin fobiaan on pelastus joillekin hyväuskoisille:

33 milliä halkaisijaltaan oleva kiekko, päällä kuparin värinen 8. Jääkaappeihin ruokaa suojaamaan. Myös geenimanipuloidulle ruoalle. Lähde: Mina Olen-kauppa

Vierailija

On todellakin huvittavaa miten esim. "kansalaisten bioturvayhdistys", sun muut kiihkoilijat erottavat gmo:t muista jalostuksella tuotetuista eliöistä, niillä ei menetelmiä lukuun ottamatta ole merkittävää eroa. On toki totta, että genetiikan avulla voidaan siirtää eliöön X geeni eliöstä Y, joka kuuluu aivan toiseen eliöiden pääryhmään. Geenit ovat kuitenkin pelkkiä DNA:n pätkiä ja koostuvat kaikissa eliöissä samoista emäksistä, sokereista ja fosforihappotähteistä. Koeputkessa ei lehmän ja voikukan geenejä voi periaatteessa erottaa toisistaan.
Kaikkein hupaisinta on se, että jos joka ikiseen tuotteeseen, joiden valmistusprosessissa on käytetty geenimuunneltuja organismeja, laitettaisiin gmo merkintä ei hyllyyn varmaan jäisi montaa merkitsemätöntä tuotetta. Hyvä esimerkkinä juusto, joka on juoksetettu gm-bakteerien tuottamalla entsyymillä.

Vierailija

On todellakin huvittavaa miten esim. "kansalaisten bioturvayhdistys", sun muut kiihkoilijat erottavat gmo:t muista jalostuksella tuotetuista eliöistä, niillä ei menetelmiä lukuun ottamatta ole merkittävää eroa. On toki totta, että genetiikan avulla voidaan siirtää eliöön X geeni eliöstä Y, joka kuuluu aivan toiseen eliöiden pääryhmään. Geenit ovat kuitenkin pelkkiä DNA:n pätkiä ja koostuvat kaikissa eliöissä samoista emäksistä, sokereista ja fosforihappotähteistä. Koeputkessa ei lehmän ja voikukan geenejä voi periaatteessa erottaa toisistaan.
Kaikkein hupaisinta on se, että jos joka ikiseen tuotteeseen, joiden valmistusprosessissa on käytetty geenimuunneltuja organismeja, laitettaisiin gmo merkintä ei hyllyyn varmaan jäisi montaa merkitsemätöntä tuotetta. Hyvä esimerkkinä juusto, joka on juoksetettu gm-bakteerien tuottamalla entsyymillä.

Vierailija

No onhan se hyvä, että asia puhuttaa tavallisia kadun ihmisiä, tutkijoita ja päättäjiä. Geeniteknologian avulla muokattujen eliöiden vaikutukset ympäröiviin ekosysteemeihin saattavat olla ennalta arvaamattomia. Esimerkkinä uusien teknologioiden aiheuttamista yllätyksistä olkoon kylmälaitteissa käytetyt freonit. Tuskin kukaan pystyi arvaamaan tai päättelemään niiden kohoavan yläilmakehään ja tuhoavan otsonia. Tässä valossa tutkimus ja seuranta on tärkeää ja välttämätöntä.

Tulevaisuudessa tarvitaan jälleen uusi "vihreä vallankumous" maapallon väestön vähintään tuplatessa kokonsa vuosisadan puoliväliin mennessä. Geeniteknologiat ovat eräs konsti (en tiedä olisiko merkittävin) kasvattaa ruoantuotantoa kehittyvissä maissa (joissa ruoantuotannon kasvun tarve on suurin). Rikkaissa länsimaissa on varaa jarruttaa GM-ruoan yleistymistä ja odottaa tutkimustuloksia, mutta onko meillä oikeus mennä sanelemaan ehtoja ruokapulasta kärsiville alueille, joille geeniteknologiat olisivat nopeakin ratkaisu ruoantuotannon lisäämiseen. Näillä alueilla peltoala supistuu eroosion, liikalaidunnuksen ja kehittymättömän maatalouden vuoksi. Samalla luonnontilaisia alueita raivataan pelloiksi. Ehkä uudet geeniteknologiat ja sen myötä kasvavat sadot rajoittaisivat tällaista kehitystä...

Vierailija

Geenitekniikka ei ole ratkaisu kolmannen maailman nälkäongelmiin. Ei ainakaan lyhyellä tähtäimellä, suurin vaikutus saataisiin varmasti parantamalla esim. viljan varastointia. Varastotappiot kun voivat olla jopa 30% esim. jyrsijöiden suihin. Pitkällä tähtäimellä nimenomaan paikallisten lajikkeiden muuntelulla voitaisiin saavuttaa parempi ravitsemustaso. Ei ole kuitenkaan mitään järkeä viljellä länsimaisia ravintokasveja Afrikassa tai Etelä-Amerikassa, se on paljon suurempi ympäristöriski kuin geenimuuntelu.

Sitä on aivan turha liioitella, että geenit karkailevat muunnelluista organismeista luontoon. Näin kyllä varmasti tapahtuu, varsinkin kasveilla, mutta siinä ei ole mitään luonnotonta. Luonnossa ainakin lähisukuiset kasvilajit vaihtavat geenejä jatkuvasti.

Vierailija

Kyllähän kaikki mitä ihminen tekee kuluu osana evoluutiota luonnon kiertokulkuun. Lieneehän norsutkin muuttaneet elinympäristöjään, jonka seurauksena on varmasti hävinnyt (ainakin paikallisesti) eliölajeja. Ihmisen toimien vaikutukset ympäristöön ovat vain sen verran suuria, että epäilyttää pysyykö ihmisen kekseliäisyys aiheuttamiensa haittojen tasolla. Eräs näistä toimista on kaikenlainen viljelykasvien jalostus (myös "perinteinen"). Jalostamalla yhä yhdenmukaisempia lajikkeita vähennetään monimuotoisuutta. Samalla nämä lajikkeet mahdollisesti syrjäyttävät luonnonkasveja tehokkaan kilpailun avulla. Kaventamalla maailmanlaajuisesti eliöiden elinmahdollisuuksia, sahataan samalla omaa oksaa poikki. On hankala kuvitella ihmisen (ainakin nykymuotoisten kulttuurien) selviytyvän maailmanlaajuisen lajien massasukupuuton keskellä. Missä menee raja, jonka jälkeen ekosysteemien toiminta romahtaa lajimäärän vähyyden vuoksi?

Totta kai on suurempia ympäristöongelmia kuin mahdolliset geenien siirtymiset lajista toiseen. On vain parempi katsoa kuin katua. DDT olisi tuskin tullut sallituksi torjunta-aineeksi länsimaissa, mikäli sen käyttöä olisi edeltänyt laaja keskustelu ja tutkimus. "Se joka ei ota oppia historiasta joutuu elämään sen uudelleen", sopii tähänkin aiheeseen.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1140
Liittynyt16.3.2005

Itse en pelkää syödä geenimuunneltuja tuotteita, mutta en silti kannata niitä. Minua häiritsee ajatus geenimuunneltujen kasvien ja eläinten leviämisestä luontoon ja sitä ei kukaan tunnu ottavan huomioon kun "peloista" puhutaan. Aina vain oletetaan että ainoa syy GM-tuotteiden hylkimiseen olisi pelko siitä mitä ne kehossa saa aikaan.

Tosin allergiariski geenimuunnelluissa tuotteissa on todellinen.

Vierailija

Suhtaudun GM-ruokaan terveen skeptisesti niin kauan kunnes olen lukenut tarpeeksi tutkimuksista ja vakuuttunut sen turvallisuudesta. Niin kauan vaadin myös saada tietää, syönkö sitä vai en.

Vierailija

Eiköhän tietty varovaisuus tai pelko ole ihan paikallaan. Historian kokemuksia on varmaan pilvin pimein siitä, että on luotettu sen hetkisiin asiantuntijoihin (röntgensäteet kauneudenhoidossa 20-luvulla, ddt...)

Vierailija

Minä syön näitä geeni ruokia ihan just niin kauan, kun mulle ei kasva sen vaikutuksesta kolmatta kättä, vaaleanpunaisia antenneja päähän ja korvani muutu norsun korvien näköisiksi.

Vierailija
Repa^
Minä syön näitä geeni ruokia ihan just niin kauan, kun mulle ei kasva sen vaikutuksesta kolmatta kättä, vaaleanpunaisia antenneja päähän ja korvani muutu norsun korvien näköisiksi.

Tarkoitatko, että sitten lopetat? Ei taida enää hyödyttää...

Vierailija

Sehän on pelkkä molekyyli, se pannahisen dna, jota gm-teknologialla muunnellaan. Ruuansulatus murskaa sen solujen raaka-aineeksi aivan samalla tavalla kuin se on tehnyt jo vuosimiljoonia, siitä huolimatta onko se ihmisen vai luonnon muokkaama. Siis kolmatta kättä ja muita muutoksia ei varmaankaan tule, jos riisiin onkin lisätty geeni, joka tuottaa karoteenia (iho-ongelmia ja muita puutostiloja se kuitenkin saattaa helpottaa).

Geenien leviäminen luonnossa tai olla aika tavallista ja sitä on niin ikään tapahtunut vuosimiljoonia. Ihme että maapallo en selvinnyt tähän asti. Tuntuu vähän siltä, että ihmisillä on hiukan liian korkea käsitys siitä miten merkittävä vaikutus ihmisen suorittamalla geenimanipuloinnilla on. Geeneissä ei kuitenkaan ole mitään tuoteselostetta, jossa lukee "made in taiwan" tai "made in nature", ympäristön kannalta molemmat ovat vain geenejä.

Välillä kyllä kuulee asian tiimoilta niin ääliömäisiä sepustuksia, että pakko peesata tuota oletusta, että gm-keskustelussa jylläävät enemmänkin tietämättömyys ja fobiat yhdistettynä suhteellisuudentajun puutteeseen, kuin todellinen huoli siitä mihin suuntaan teknologia on menossa. Kuitenkin tämä teknologia on tulossa ja on vain ajan kysymys milloin se on joka tapauksessa arkipäivää, sitä ei voida estää, mutta siihen voidaan vaikuttaa otammeko selvää teknologiasta ja otamme sen sillä tavoin hallintaamme, vai pysymmekö tietämättöminä ja annamme teknologian hallita meitä, koska emme ymmärrä sitä.

Vierailija

Tuli mieleen, että joskus olivat geenimuuntelun vastustajat sanoneet, että minähän en syö mitään, missä on geenejä. Mitä lie pikkukiviä aikoivat sitten syödä...?

Vierailija

Mukava nähdä että on monia joilla on tajua siitä mitä geenimanipuloitu ruoka todella on. Välillä itsekin turhaudun siitä kun ihmiset on gm-ruuasta kauhuissaan koska eivät halua syödä geenejä.

Geeniterapiassakin on pirun vaikeaa ja monimutkaista saada kehitetyksi hyvää tapaa millä ne jo ihmisen kehon sisään saatetut kokonaiset geenit saataisin sisään soluihin ja vielä tumaan ja vielä oikeaan paikkaan perimään niin että niitä vielä koodattaisiin.
Geenien syöminen ei tee siis sinusta mutanttia sen enempää kuin sammakon syöminen sammakkoa.

Realistisimmat uhat mitä gm-ruuassa on, on se että jos on allerginen esim maapähkinälle ja sen proteiinia tuottava geeni siirretään toiseen valmisteeseen, tulee pitää mielessä että sille on allerginen myös silloin. Ja toisena on se, jos viljelyskasvi joka on resistentti rikkaruohomyrkyillä tms pääsee leviämään enemmän kuin toivottaisiin. Luonnollinen kilpailu tulee kyllä silläkin vastaan paikoissa missä ei myrkytetä. Tuholaiskestävyys taas saattaa antaa siihenkin vielä vähän etuasemaa.

Vierailija

Parasta ovat kyllä otsikot, joiden alla kauhistellaan geenimanipuloituja aineksia: "GEENIRUOKA TUHOAA LAPSEMME!!1" Siis ou mai gaad, ruoassa on geenejä .

Kieltämättä jotkut geenimanipuloinnit ovat vähän arveluttavia, esimerkiksi antibioottiresistenssiä lisäävät geenit viljakasveissa (Jjuuri näistä joku firma sai jenkeissä sakkoja, kun lähettelivät näitä Eurooppaan). Mihin muuhun näillä olisi käyttöä kuin siihen, että pellot pistetään valkoiseksi penisilliinistä -> kaikki häiriötä aiheuttavat bakteerit kuolevat. Harmi vaan, että sillä voi olla hassuja vaikutuksia paikallisen bakteerikannan resistenssiin...

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat