Normaali kolesteroli?

Viestejä16493
Liittynyt13.11.2009

28-vuotiaana kokonaiskolesteroliarvoni oli 5.3 ja hoitajan mukaan se oli normaalin ylärajalla eli lievästi kohonnut. Söin niihin aikoihin tavanomaisesti, mutta olin syönyt erityisen paljon munia ja sisäelimiä juuri mittauksen aikoihin.

40-vuotiaana kokonaisarvoni oli taas 5.3 ja toisen hoitajan mukaan arvo on täysin normaali. Olin vähähiilarisella ruokavaliolla, enkä syönyt sokeria tai vehnää, kylmäpuristettua kookosöljyä kului. Söin kuitenkin myös hedelmiä.

Mitä on normaali? Tämän sivuston mukaan jos kokonaisarvo on yli viiden,

http://www.cholexit.fi/default.asp?scat=172&art=215

on jo olemassa sepelvaltimotaudin vaara. Millä helkkarin ilveellä se kokonaisnumero pusketaan alle viiden? Ja onko se syytä puskea vai sahataanko meitä silmään? Kumpi hoitajista puhui höpöjä väittäessään että arvoni on epänormaali/normaali, vai vaikuttaako ikä tähänkin?

(Hyvän ja pahan kolen lukuja en muista.)

Sivut

Kommentit (120)

Vatkain
Liittynyt4.3.2008
Viestejä26575
Viesti

Mulla laski yli viiden kokonaiskolesteroliarvo liikunnalla. Myöskään en mättänyt äyriäisiä.

Hämmentää.

Turbokameli
Liittynyt26.10.2009
Viestejä885
Viesti
Rousseau

40-vuotiaana kokonaisarvoni oli taas 5.3 ja toisen hoitajan mukaan arvo on täysin normaali.

[...]

Mitä on normaali?

[...]

(Hyvän ja pahan kolen lukuja en muista.)
Kokonaiskuolleisuus on alinta kokonaiskolesterolin ollessa noin 5. Paljon olennaisempaa on kuitenkin "hyvän" ja "pahan" kolesterolin suhde, joten olisi paikallaan kiinnittää huomiota niihinkin.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16493
Viesti
Vatkain
Mulla laski yli viiden kokonaiskolesteroliarvo liikunnalla. Myöskään en mättänyt äyriäisiä.Luulisi että meren elävät ovat terveellisiä.

Vatkain
Liittynyt4.3.2008
Viestejä26575
Viesti
Rousseau
Vatkain
Mulla laski yli viiden kokonaiskolesteroliarvo liikunnalla. Myöskään en mättänyt äyriäisiä.Luulisi että meren elävät ovat terveellisiä.

Nope. Niisson eniten kolesterolia. Multa lekuri ne aikonaan kielsi.

Hämmentää.

Ding Ding
Liittynyt16.3.2005
Viestejä9031
Viesti

Kokonaiskolesteroli ei ole kovin hyödyllinen lukema, mutta jos muuta ei ole saatavilla niin se kannattaa pitää yli viiden ja mielellään ehkä yli kuudenkin. Silloin kokonaiskuolleisuus on pienimmillään. Ihmiset kuolevat muuhunkin kuin sepelvaltimotauteihin, joten vain niiden riskiä ei kannata tuijottaa.

Japanissa tehdyn suuren meta-analyysin mukaan kuolleisuus oli sikäläisillä pienimmillään yli kuuden arvoilla ja sitä suurempi mitä matalampi kokonaiskolesteroli:

"The relative risk (RR) of all-cause mortality adjusted for age and sex showed a decreasing trend with total cholesterol levels"
http://www.jstage.jst.go.jp/article/jln ... 7/_article

Muut näkemäni meta-analyysit antavat samansuuntaisia tuloksia. Matalan kolesterolin terveellisyysmyytti on luotu kolesterolilääkekauppiaiden bisneksen edistämiseksi.

tootired
Liittynyt8.11.2009
Viestejä805
Viesti
Ding Ding
Kokonaiskolesteroli ei ole kovin hyödyllinen lukema, mutta jos muuta ei ole saatavilla niin se kannattaa pitää yli viiden ja mielellään ehkä yli kuudenkin.

"The relative risk (RR) of all-cause mortality adjusted for age and sex showed a decreasing trend with total cholesterol levels"
http://www.jstage.jst.go.jp/article/jln ... 7/_article

Muut näkemäni meta-analyysit antavat samansuuntaisia tuloksia. Matalan kolesterolin terveellisyysmyytti on luotu kolesterolilääkekauppiaiden bisneksen edistämiseksi.
Niin eiköhän vaan taas "kolestrolissakin" ole kyse "lääkebisneksistä" eikä todellisen elämän vaarasta!

Syö kulutuksesi mukaan rasvaa äläkä ÄLÄ syö (liikaa) petollisia hiilareita ja unohda liikuntahöpötyskin koska tärkeempää että syö OIKEIN!

Don't give up!

PeterH
Liittynyt20.9.2005
Viestejä2872
Viesti

Kävin hiljattain työterveyslääkärillä, ja sain arvot sekä nyt tehdystä verikokeesta, että vuodelta 2004 (viitearvo = suositus):

[list:1tosv6qr][*:1tosv6qr]Glukoosi: 5.3 (2004: 5.0; viitearvo: 4 - 6.1)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]Hemoglobiini: 141 g/l (2004: 167; viitearvo: 134 - 167)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]Kokonaiskolesteroli: 8.9 mmol/l (2004: 6.7; viitearvo: <5.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]HDL ("hyvä") kolesteroli: 1.78 mmol/l (2004: 1.53; viitearvo: >1.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]LDL ("paha") kolesteroli: 6.8 mmol/l (2004: 4.7; viitearvo: <3.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]Triglyseridit: 0.96 mmol/l (2004: 1.19; viitearvo: <2.0)[/*:m:1tosv6qr]
[*:1tosv6qr]P-GT (maksa-arvo): 10 U/I (2004: 17; viitearvo 10-80) [/*:m:1tosv6qr][/list:u:1tosv6qr]

Lääkärini totesi että koska en tupakoi, en juo enkä ole ylipainoinen, en kuulu mihinkään riskiryhmään. Aiemmin lääkäri olisi huolestunut korkeasta kokonaiskolesterolistani, mutta ajat ovat muuttuneet. Nykyäänhän yhä useampi lääkäri tietää että HDL/LDL suhde sekä LDL:n hiukkaskoko ja triglyseridit ovat tärkeämpiä indikaattoreita kuin pelkkä kokonaiskolesteroli. LDL:stä vahingollista on vain pienihiukkaskokoinen VLDL (very low density lipoprotein) - joka livahtaa haavautuneiden suonenseinämien läpi ja synnyttää kertymiä. Suurikokoinen LDL on vaaratonta.

Korkea HDL sekä matalat triglyseridit ovat merkkejä siitä että veriarvoni ovat erinomaiset. Nuo kaksi nimittäin korreloivat alhaisen VLDL:n kanssa.

Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ravinnon vaikutus kolesteroliin ei ole ihan suoraviivainen, tyyliin että syömällä kolesterolia sen pitoisuus nousee. Keho nimittäin tuottaa sitä itse enemmän kuin sitä saa ruuasta - ja jos sitä saa enemmän ruuasta, keho tuottaa sitä vastaavasti vähemmän. Itsesäätely pelaa.

Sen sijaan jos kehossa vallitsee laajalle levinnyt inflammaatio (tulehdustila), keho syntetisoi paljon kolesterolia vaurioiden paikkaamiseksi. Inflammaatiota aiheuttavat ruuat (viljatuotteet, liika omega-6) siis kohottavat kolesterolia tästä syystä.

Tuo "kolesteroli" jota mitataan, on itse asiassa proteiini joka kuljettaa kolesterolia verenkierrossa. Kolesterolia ei liiku kehossa vapaana. LDL-lipoproteiinit vievät kolesterolia maksasta sitä tarvitseviin kudoksiin. HDL -lipoproteiinit vievät kolesterolia takaisin maksaan "kierrätykseen". Jos syö paljon hiilihydraatteja, maksa tuottaa paljon VLDL-lipoproteiineja (niitä pahapahapahoja).

Vierailija
Viesti
Ding Ding
Japanissa tehdyn suuren meta-analyysin mukaan kuolleisuus oli sikäläisillä pienimmillään yli kuuden arvoilla ja sitä suurempi mitä matalampi kokonaiskolesteroli:hmm mielenkiintoista
mitenköhän tuohon on laskettu ikä tai tapaturmat mukaan. Vanhemmalla iällähän lievästä ylipainosta on hyötyä, mm. ehkäisemässä osteoporoosia. Lisäksi mitä parempi kolesteroliarvo, sitä urheilullisempi henkilö todennäköisesti on ja edelleen tapaturma-alttiimpi.

Evolutiivisesta näkökulmasta uskoisin ettei ihmisen verisuonet ole tarkoitettu kolestorivarastoiksi. Epäilen että korkea LDL toimisi suojaavana tekijänä. Miksi ihmisen normaali toiminta vaatisi sitä että suonet kalkkeutuu, kuulostaa pöhköltä.

Kuulostaa omaan korvaan hyvin epäilyttävältä. Näin nopeasti ajateltuna tuntuisi olevan liikaa sekoittavia tekijöitä. Ateroskleroosin kehittymisellehän on runsaasti muitakin tekijöitä kuin korkea LDL, vaikka se tärkein tekijä onkin.

Ideaalialue LDL:hän on 2.0 - 1,5 (tai ehkä alempikin).
Arvolla 2 ateroskleroosin eteneminen pysähtyy ja alle 1,5 arvolla suonien ateroskleroosi alkaa häviämään. Mikäli kokonaiskolesteroli on luokkaa 6, on LDL suunnilleen luokkaa 4, tällöin ateroskleroosi etenee kyllä hyvää vauhtia enkä osaa ajatella miten tämä vähentäisi kuolleisuutta.

if too long; didnt read = kuulostaa hassulta jäbä

Vierailija
Viesti
PeterH
Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.saisiko tästä jotain lisäinfoa? Miksi suonien kalkkeutuminen on edellytys kehon normaalitoiminnoille ja mitä nämä toiminnot itseasiassa ovat ja miten ne häiriintyvät ja mitä siitä seuraa ja miten se ilmenee?

Vierailija
Viesti
Rousseau
Millä helkkarin ilveellä se kokonaisnumero pusketaan alle viiden? Ja onko se syytä puskea vai sahataanko meitä silmään?Meitä sahataan silmään.

Vierailija
Viesti
rantapanda
PeterH
Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.saisiko tästä jotain lisäinfoa? Miksi suonien kalkkeutuminen on edellytys kehon normaalitoiminnoilleKertoisitko lisää. Millä lailla kolesterolisynteesi on sama asia kuin suonien kalkkeutuminen?

Vierailija
Viesti

Eikös se ole näin,että kolesteroleja ei kannata mitata,ainoastaan TRIGLYT ja HS-CRP.Edellisestä näkee LDL:N
hiukkaskoon ja jälkimäisestä sen onko elomistössä hiljainen tulehdus.Molemmat arvot syytä olla<1.

Ding Ding
Liittynyt16.3.2005
Viestejä9031
Viesti

Tässä lisää tutkimuksia kokonaiskolesterolin ja kuolleisuuden yhteydestä:

TOTAL CHOLESTEROL LEVELS vs MORTALITY DATA from 164 COUNTRIES
"Cholesterol in range 200-240 mg/dl [ts. 5,8-6,3 mmol/l] <> Lowest all cause mortality"

http://www.canibaisereis.com/download/c ... -chart.pdf

Low Serum Cholesterol
Hazardous to Health?

Is having very low cholesterol levels hazardous to health? There is evidence to suggest that it might be. In 1990, an NIH conference concluded from a meta-analysis of 19 studies that men and, to a lesser extent, women with a total serum cholesterol level below 4.2 mmol/L (160 mg/dL) (6th percentile) exhibited about a 10% to 20% excess total mortality compared with those with a cholesterol level between 4.2 and 5.2 mmol/L

http://www.circ.ahajournals.org/cgi/con ... /92/9/2365

Kaikesta tiedosta huolimatta Suomessakin on lääkäreitä, jotka julkisesti kertovat itse syövänsä kolesterolilääkkeitä saadakseen kokonaiskolesterolinsa alle neljän.

Vierailija
Viesti
JariRT
rantapanda
PeterH
Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.saisiko tästä jotain lisäinfoa? Miksi suonien kalkkeutuminen on edellytys kehon normaalitoiminnoilleKertoisitko lisää. Millä lailla kolesterolisynteesi on sama asia kuin suonien kalkkeutuminen?Statiineitä käytetään kolesterolisynteesin blokkaamiseen, vähentävät seerumin LDL:ää ja nostavat HDL:ää. LDL arvolla yli 2 verisuonien intima alkaa hiljalleen kalkkeutumaan. Mitä enemmän maksassa tapahtuu kolesterolisynteesiä ja mitä enemmän kolesterolia syödään, sitä suurempi LDL.

PeterH
Liittynyt20.9.2005
Viestejä2872
Viesti
rantapanda
LDL arvolla yli 2 verisuonien intima alkaa hiljalleen kalkkeutumaan.

Oletko varma ettei kyse ole kalsiumaineenvaihdunnan häiriöstä eikä pelkästään LDL-kolesterolista? Ts, oletatko että verisuonet kalkkeutuvat kaikilla ihmisillä joilla on korkea LDL-kolesteroli?

Vierailija
Viesti
Ding Ding
Tässä lisää tutkimuksia kokonaiskolesterolin ja kuolleisuuden yhteydestä:

TOTAL CHOLESTEROL LEVELS vs MORTALITY DATA from 164 COUNTRIES
"Cholesterol in range 200-240 mg/dl [ts. 5,8-6,3 mmol/l] <> Lowest all cause mortality"

http://www.canibaisereis.com/download/c ... -chart.pdf

Low Serum Cholesterol
Hazardous to Health?

Is having very low cholesterol levels hazardous to health? There is evidence to suggest that it might be. In 1990, an NIH conference concluded from a meta-analysis of 19 studies that men and, to a lesser extent, women with a total serum cholesterol level below 4.2 mmol/L (160 mg/dL) (6th percentile) exhibited about a 10% to 20% excess total mortality compared with those with a cholesterol level between 4.2 and 5.2 mmol/L

http://www.circ.ahajournals.org/cgi/con ... /92/9/2365

Kaikesta tiedosta huolimatta Suomessakin on lääkäreitä, jotka julkisesti kertovat itse syövänsä kolesterolilääkkeitä saadakseen kokonaiskolesterolinsa alle neljän.
kiitoksia mielenkiintoisesta artikkelista.

silmiini osui tuosta muutama kohta:

Iribarren et al go beyond the usual classification of "low cholesterol" based on a single measure and instead have examined future disease risk according to whether cholesterol level was stable over about 6 years or whether low cholesterol resulted from falling blood cholesterol levels. Results showed the expected association of elevated cholesterol with coronary disease. In addition, falling levels of cholesterol were linked to an excess risk of hepatic disease and cancer in particular, whereas low (<4.7 mmol/L, <180 mg/dL) but stable levels over time were not associated with excess risk.

Their findings provide evidence that the association previously reported between low cholesterol and noncoronary mortality probably reflected the cholesterol-lowering metabolic consequences of long-term subclinical disease rather than a hazard associated with low cholesterol per se.

One strength of the investigation by Iribarren et al is its ability (albeit limited to two measures) to track cholesterol over time. In an effort to eliminate the possible cholesterol-lowering effects of latent disease, previous studies have excluded from analyses deaths within the first 2, 5, or 10 years of follow-up. The results found by Iribarren et al suggest that a drop in serum cholesterol may occur over a decade before disease is diagnosed. This is plausible; at least two examples of long-term morbidity leading to cholesterol reduction are hepatitis B virus infection and chronic respiratory disease resulting in repeated respiratory infections.

Finally, it is important to note that the study by Iribarren et al was not designed to address the issue of whether cholesterol-lowering treatment is associated with excess risk of noncoronary deaths.

The public health significance of the report by Iribarren et al is the evidence it provides that population-based recommendations for lowering cholesterol levels will not lead to adverse health consequences. They conclude that the reported association of low cholesterol levels with increased mortality is probably due to cholesterol-lowering effects of existing disease.

hmm.
Toisinsanoen juttu vaikuttaa kääntyneen päälaelleen. Alhainen kolesteroli ei sittenkään aiheuta suurentunutta mortaliteettiä, vaan suurentunut mortaliteetti aiheuttaa alhaista kolesterolia.. so to speak.

toisaalta hmm
In particular, cholesterol-lowering treatment has been related to an excess of violent deaths, including suicide.

Vierailija
Viesti
rantapanda
JariRT

Kertoisitko lisää. Millä lailla kolesterolisynteesi on sama asia kuin suonien kalkkeutuminen?Statiineitä käytetään kolesterolisynteesin blokkaamiseen, vähentävät seerumin LDL:ää ja nostavat HDL:ää. LDL arvolla yli 2 verisuonien intima alkaa hiljalleen kalkkeutumaan. Mitä enemmän maksassa tapahtuu kolesterolisynteesiä ja mitä enemmän kolesterolia syödään, sitä suurempi LDL.Vai niin. Uskotko myös, että jäätelön syönti aiheuttaa hukkumista?

Vierailija
Viesti

Oksidoitunut VLDL on ongelma. Hyvälaatuinen, isokokoinen LDL ei tuki suonia vaikka arvo olisi mikä. Kolesteroli sinänsä ei tuki verisuonia, vaan hapettunutta VLDL:ää syöneet, räjähtäneet makrofagit eli syöjäsolut.

Ronron
Liittynyt10.12.2006
Viestejä9265
Viesti

Olen vakuuttunut siitä ettei ainakaan kokonaiskolesterolilla ole sellaista vaikutusta kuin vallitseva käsitys väittää. Saattaa tosiaan olla jopa niin että mitä pienempi kokonaiskole, sitä huonompi juttu, vaikea toistaiseksi sanoa mitään varmaa siitä, mutta ainakaan korkea kokokole ei aiheuta ongelmia. Lisäksi en oikein usko noihin "hyviin" ja "pahoihin" kolesteroleihinkaan. Olen saanut käsityksen, että lääketieteellinen virallinen "taho" tai mikä onkaan, yrittää koko ajan tavallaan paeta totuutta ja syylliseksi joutumista sillä, että keksivät aina tuollaisen uuden jutun joka on se paha. Ensin oli varmaan rasva, sitten eläinrasva eli tyydyttynyt rasva, sitten tuli kolesteroli, sitten myönnettiin ettei sekään selitä kaikkea ja keksittiin hyvä ja paha kolesteroli, eli HDL ja LDL, sitten kun nuokin osoitettiin heikoiksi mittareiksi niin tuli joku pienipartikkelinen LDL.. mitä seuraavaksi. Ei ne voi myöntää että koko juttu on täysin perseestä revitty. Joku voi sanoa että tietämys tarkentuu koko ajan, mutta minulla soi epäilyksen kellot aika kovaa.

くそっ!

Vierailija
Viesti

Jees, koska maailmanlajuinen tiedeyhteisöhän ja koko itseään kontrolloiva tieteellinen metodi on itse asiassa pelkkää huijausta ja pelkkää Vapaamuurarien ja juutalöisten fasaadia. Kamoon.

Vierailija
Viesti

Kyllähän kolesteroliarvojen tarkempia yksityiskohtia tarkastelemalla saadaan jo varsin hyviä (tilastollisia) riskikertoimia sydänongelmille, mutta todellinen syy-yhteys, aiheuttaja voi olla jotakin muuta.

Ronron
Liittynyt10.12.2006
Viestejä9265
Viesti
KidV
Jees, koska maailmanlajuinen tiedeyhteisöhän ja koko itseään kontrolloiva tieteellinen metodi on itse asiassa pelkkää huijausta ja pelkkää Vapaamuurarien ja juutalöisten fasaadia. Kamoon.Siltä vaikuttaa. Olen hiukan kauhuissani maailman menosta. Kyllähän se pöhköltä kuulostaa, aikamoiselta salaliittoteoriahihhuloinnilta. Mutta nauru hyytyy kun sen näkee omin silmin ja kuulee tutulta joka tietää työnsä puolesta. Maailma ei todellakaan ole niin kaunis ja hyväntahtoinen paikka kuin sitä haluaisi uskoa. Homma saattaa olla pelkkää kusetusta jopa lasten laulukilpailuissa. Tyttöystävä kokenut karvaasti.

Maailma menee melkein juuri niin kuin elokuvissa, mikä on todella käsittämätöntä. Mutta minähän olen seonnut salaliittoteoreetikko, ei kannata kuunnella.

くそっ!

Vierailija
Viesti
PeterH
Kävin hiljattain työterveyslääkärillä, ja sain arvot sekä nyt tehdystä verikokeesta, että vuodelta 2004 (viitearvo = suositus):

[list:36zf531m][*:36zf531m]Glukoosi: 5.3 (2004: 5.0; viitearvo: 4 - 6.1)[/*:m:36zf531m]
[*:36zf531m]Hemoglobiini: 141 g/l (2004: 167; viitearvo: 134 - 167)[/*:m:36zf531m]
[*:36zf531m]Kokonaiskolesteroli: 8.9 mmol/l (2004: 6.7; viitearvo: <5.0)[/*:m:36zf531m]
[*:36zf531m]HDL ("hyvä") kolesteroli: 1.78 mmol/l (2004: 1.53; viitearvo: >1.0)[/*:m:36zf531m]
[*:36zf531m]LDL ("paha") kolesteroli: 6.8 mmol/l (2004: 4.7; viitearvo: <3.0)[/*:m:36zf531m]
[*:36zf531m]Triglyseridit: 0.96 mmol/l (2004: 1.19; viitearvo: <2.0)[/*:m:36zf531m]
[*:36zf531m]P-GT (maksa-arvo): 10 U/I (2004: 17; viitearvo 10-80) [/*:m:36zf531m][/list:u:36zf531m]

Lääkärini totesi että koska en tupakoi, en juo enkä ole ylipainoinen, en kuulu mihinkään riskiryhmään. Aiemmin lääkäri olisi huolestunut korkeasta kokonaiskolesterolistani, mutta ajat ovat muuttuneet. Nykyäänhän yhä useampi lääkäri tietää että HDL/LDL suhde sekä LDL:n hiukkaskoko ja triglyseridit ovat tärkeämpiä indikaattoreita kuin pelkkä kokonaiskolesteroli. LDL:stä vahingollista on vain pienihiukkaskokoinen VLDL (very low density lipoprotein) - joka livahtaa haavautuneiden suonenseinämien läpi ja synnyttää kertymiä. Suurikokoinen LDL on vaaratonta.

Korkea HDL sekä matalat triglyseridit ovat merkkejä siitä että veriarvoni ovat erinomaiset. Nuo kaksi nimittäin korreloivat alhaisen VLDL:n kanssa.

Älkää aloittako statiinilääkitystä. Se katkaisee kolesterolisynteesiketjun, joka on tärkeä lähes kaikille kehon toiminnoille, erityisesti aivoissa ja lihaksissa. Statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ravinnon vaikutus kolesteroliin ei ole ihan suoraviivainen, tyyliin että syömällä kolesterolia sen pitoisuus nousee. Keho nimittäin tuottaa sitä itse enemmän kuin sitä saa ruuasta - ja jos sitä saa enemmän ruuasta, keho tuottaa sitä vastaavasti vähemmän. Itsesäätely pelaa.

Sen sijaan jos kehossa vallitsee laajalle levinnyt inflammaatio (tulehdustila), keho syntetisoi paljon kolesterolia vaurioiden paikkaamiseksi. Inflammaatiota aiheuttavat ruuat (viljatuotteet, liika omega-6) siis kohottavat kolesterolia tästä syystä.

Tuo "kolesteroli" jota mitataan, on itse asiassa proteiini joka kuljettaa kolesterolia verenkierrossa. Kolesterolia ei liiku kehossa vapaana. LDL-lipoproteiinit vievät kolesterolia maksasta sitä tarvitseviin kudoksiin. HDL -lipoproteiinit vievät kolesterolia takaisin maksaan "kierrätykseen". Jos syö paljon hiilihydraatteja, maksa tuottaa paljon VLDL-lipoproteiineja (niitä pahapahapahoja).
Outoa jos noilla arvoilla ei aloiteta kolesterolilääkitystä. Totta että pienihiukkasinen LDL tarttuu hanakammin verisuonten seinämiin ja aiheuttaa helpommin valtimokovettumatautia. Diabeetikoilla on yleensä pienihiukkasta LDL:ää joten varsinkin heillä kolesteroliarvojen pitäminen alhaalla on erityisen tärkeää.

Luonnonkansoilla kokonaiskolesterolipitoisuus on noin 3,5 ja sitä voisi pitää ihannearvona.

Turbokameli
Liittynyt26.10.2009
Viestejä885
Viesti
PeterH

[*]Kokonaiskolesteroli: 8.9 mmol/l (2004: 6.7; viitearvo: <5.0)
[*]HDL ("hyvä") kolesteroli: 1.78 mmol/l

[...]

Korkea HDL sekä matalat triglyseridit ovat merkkejä siitä että veriarvoni ovat erinomaiset.
HDL-kolesterolisi ei ole mitenkään erinomainen kokonaiskolesteroliisi nähden. Ihmettelen myös, että lääkitystä ei aloitettu. Tai ainakin korjaisin ruokavaliota, jos minulla olisi tuollaiset arvot.

tootired
Liittynyt8.11.2009
Viestejä805
Viesti
andromeda2
[
Luonnonkansoilla kokonaiskolesterolipitoisuus on noin 3,5 ja sitä voisi pitää ihannearvona.Ohoh, millä perustein ihannearvona? Ettäkö kuolis nuorena?

Don't give up!

Neonomide
Liittynyt23.6.2005
Viestejä12684
Viesti

Korkea HDL lienee meillä länkkäreillä luonnonkansoihin verrattaessa enemmän sellainen "roskatraktori" kuten Dean Ornish tykkää asian ilmaista. Hänen ultravähärasvaisella ja ultramainostetulla vegaanidieetillähän HDL syöksyy rotkoon.

rantapanda
Ding Ding
Japanissa tehdyn suuren meta-analyysin mukaan kuolleisuus oli sikäläisillä pienimmillään yli kuuden arvoilla ja sitä suurempi mitä matalampi kokonaiskolesteroli:

hmm mielenkiintoista
mitenköhän tuohon on laskettu ikä tai tapaturmat mukaan. Vanhemmalla iällähän lievästä ylipainosta on hyötyä, mm. ehkäisemässä osteoporoosia. Lisäksi mitä parempi kolesteroliarvo, sitä urheilullisempi henkilö todennäköisesti on ja edelleen tapaturma-alttiimpi.

Tai sitten vuosikausien kokonaiskolea (myös HDL:ää !!!) laskeva runsas Omega 6-monityydyttymättömien syöminen pistää aivot sekaisin ja aletaan tappamaan ihmisiä tai hyppimään rakennusten katoilta katuun ? Pätisi etenkin Japaniin aika hyvin, kun itsemurhat ovat kovin yleisiä ja itsemurhatyypit ovat sosiaalipsykologisesti erilaisia kuin länsimaissa.

Infektioherkkyys on liitetty iät ajat alhaiseen kokonaiskoleen ja erityisesti LDL:n puutteeseen. Selittäisi myös monien luonnonkansojen hurjaa infektioherkkyyttä, mille ei ole ollut tarvetta populaatioiden pysyessä melko pieninä lähes viime päiviin asti.

rantapanda
Evolutiivisesta näkökulmasta uskoisin ettei ihmisen verisuonet ole tarkoitettu kolestorivarastoiksi. Epäilen että korkea LDL toimisi suojaavana tekijänä. Miksi ihmisen normaali toiminta vaatisi sitä että suonet kalkkeutuu, kuulostaa pöhköltä.

Mahtuisiko tähän hypoteesiin sellainen ajatus, ettei viitearvoja korkeampi (tai matalampi) LDL-kole läheskään aina tukkisi valtimosuonia ?

Tromboottisilla (veritulppia lisäävillä) tekijöillä on myös vaikutusta, kuten inflammaatiolla ja pitkän juoksun verenpaineella yms. tuhannella miljoonalla riskitekijällä. Pelkkä Omega 6-rasvojen vähentäminen kudosten HUFA-kynnyksen alle saattaa tehdä LDL-kolen mittaamisen maailman turhimmaksi asiaksi. Samoin röökäämisen negatiiviset vaikutukset verisuoniin voivat hävitä melkein kokonaan.

Tosiasia on, ettemme tiedä vittuakaan siitä, miksi sydänkuolemat yleensäkin alkoivat laskea selvästi jo ennen vähärasvamaniaa kaikkialla maailmassa. Globaali tunnistamaton infektio, anyone ?

rantapanda
Ateroskleroosin kehittymisellehän on runsaasti muitakin tekijöitä kuin korkea LDL, vaikka se tärkein tekijä onkin.

Ideaalialue LDL:hän on 2.0 - 1,5 (tai ehkä alempikin).
Arvolla 2 ateroskleroosin eteneminen pysähtyy ja alle 1,5 arvolla suonien ateroskleroosi alkaa häviämään. Mikäli kokonaiskolesteroli on luokkaa 6, on LDL suunnilleen luokkaa 4, tällöin ateroskleroosi etenee kyllä hyvää vauhtia enkä osaa ajatella miten tämä vähentäisi kuolleisuutta.


Saanko ystävällisesti kysyä mistä vitusta olet saanut nuo tietosi LDL-kolesterolista ?

Mozaffarian et al. tutkimuksessa korkeimman LDL:n omanneet (ja eniten tyydyttyneitä rasvoja syöneet) naispuoliset postmenopausaaliset sydänpotilaat kokivat eniten valtimoplakin regressiota - tai oikeastaan ryhmä oli ainoa, jossa regressiota ylipäätään tapahtui. Virallisterveellisimmin eläneiden suonet tukkiintuivat nopeiten, kuten odotettua. Niin no, iäkkäillä naisilla kolesteroliarvojen laskeminen ja statiinit ovatkin useiden katsausten mukana yhtä tyhjän kanssa, mikä herättää ikäviä kysymyksiä nykyisestä massastatinoinnista ja vähärasvafasismista.

Enin osa tutkimuksistahan on tehty ultraseksistisesti vain miehillä. Naisten ateroskleroosin oireet ovat keskimäärin epäspesifimpiä, mikä sekoittaa diagnooseja.

rantapanda
JariRT

Kertoisitko lisää. Millä lailla kolesterolisynteesi on sama asia kuin suonien kalkkeutuminen?

Statiineitä käytetään kolesterolisynteesin blokkaamiseen, vähentävät seerumin LDL:ää ja nostavat HDL:ää.

HDL:n eri partikkeleilla on erilaisia rooleja, vaikka HDLc voi statiineilla noustakin, se tuskin on yhtä suojaavaa kuin HDLb.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Vierailija
Viesti
Vatkain
Rousseau
Vatkain
Mulla laski yli viiden kokonaiskolesteroliarvo liikunnalla. Myöskään en mättänyt äyriäisiä.Luulisi että meren elävät ovat terveellisiä.

Nope. Niisson eniten kolesterolia. Multa lekuri ne aikonaan kielsi.Mutta eihän pelkkä kolesterolin syönti vaikuta kolesteroliin? Eikö myös maksa tuota kolesterolia. Pikemminkin kyse taitaa olla elimistön kyvystä säädellä arvoja. Kuin myös muissakin esim sokerissa. Esim terve nuori tyyppi voi vetää pussin mässyjä tuosta vain mutta diabeetikolle se voi olla kohtalokasta.

Vierailija
Viesti
Neonomide
rantapanda
Ding Ding
Japanissa tehdyn suuren meta-analyysin mukaan kuolleisuus oli sikäläisillä pienimmillään yli kuuden arvoilla ja sitä suurempi mitä matalampi kokonaiskolesteroli:

hmm mielenkiintoista
mitenköhän tuohon on laskettu ikä tai tapaturmat mukaan. Vanhemmalla iällähän lievästä ylipainosta on hyötyä, mm. ehkäisemässä osteoporoosia. Lisäksi mitä parempi kolesteroliarvo, sitä urheilullisempi henkilö todennäköisesti on ja edelleen tapaturma-alttiimpi.

Tai sitten vuosikausien kokonaiskolea (myös HDL:ää !!!) laskeva runsas Omega 6-monityydyttymättömien syöminen pistää aivot sekaisin ja aletaan tappamaan ihmisiä tai hyppimään rakennusten katoilta katuun ? Pätisi etenkin Japaniin aika hyvin, kun itsemurhat ovat kovin yleisiä ja itsemurhatyypit ovat sosiaalipsykologisesti erilaisia kuin länsimaissa.

Infektioherkkyys on liitetty iät ajat alhaiseen kokonaiskoleen ja erityisesti LDL:n puutteeseen. Selittäisi myös monien luonnonkansojen hurjaa infektioherkkyyttä, mille ei ole ollut tarvetta populaatioiden pysyessä melko pieninä lähes viime päiviin asti.
tuossa Ding Dingin juttu viittasi asian olevan juuri toisinpäin, alhaisen kolesterolin kehittyessä sairauden johdosta. Ehkä tuo hurja infektioherkkyys on paremmin selitettävissä muilla syillä.

They conclude that the reported association of low cholesterol levels with increased mortality is probably due to cholesterol-lowering effects of existing disease

Neonomide
rantapanda
Evolutiivisesta näkökulmasta uskoisin ettei ihmisen verisuonet ole tarkoitettu kolestorivarastoiksi. Epäilen että korkea LDL toimisi suojaavana tekijänä. Miksi ihmisen normaali toiminta vaatisi sitä että suonet kalkkeutuu, kuulostaa pöhköltä.

Mahtuisiko tähän hypoteesiin sellainen ajatus, ettei viitearvoja korkeampi (tai matalampi) LDL-kole läheskään aina tukkisi valtimosuonia ?Ei LDL kole tietenkään aina tuki valtimosuonia.

Neonomide

Tromboottisilla (veritulppia lisäävillä) tekijöillä on myös vaikutusta, kuten inflammaatiolla ja pitkän juoksun verenpaineella yms. tuhannella miljoonalla riskitekijällä. Pelkkä Omega 6-rasvojen vähentäminen kudosten HUFA-kynnyksen alle saattaa tehdä LDL-kolen mittaamisen maailman turhimmaksi asiaksi. Samoin röökäämisen negatiiviset vaikutukset verisuoniin voivat hävitä melkein kokonaan.eikös niiden hyvien rasvojen syöminen parantanut kokonaisuudessaan rasvaprofiilia, joten onko LDL pitoisuuden mittaaminen kuitenkaan ihan turhaa? Tällöin huomattaisiin vain että LDL kolehan on hyvällä mallilla. Tosin olen asian käsittänyt niin että dieetin vaihtaminen hyviin rasvoihin nostaisi LDL arvot n. puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen ne tippuisivat. Kuulostaisi sinällänsä loogiselta jos keho kuljettaa nämä hyvät rasvat ympäri kehoa, huonojen rasvojen tilalle.Mikäs muuten on tuo HUFA arvo.

Neonomide

Tosiasia on, ettemme tiedä vittuakaan siitä, miksi sydänkuolemat yleensäkin alkoivat laskea selvästi jo ennen vähärasvamaniaa kaikkialla maailmassa. Globaali tunnistamaton infektio, anyone ?

rantapanda
Ateroskleroosin kehittymisellehän on runsaasti muitakin tekijöitä kuin korkea LDL, vaikka se tärkein tekijä onkin.

Ideaalialue LDL:hän on 2.0 - 1,5 (tai ehkä alempikin).
Arvolla 2 ateroskleroosin eteneminen pysähtyy ja alle 1,5 arvolla suonien ateroskleroosi alkaa häviämään. Mikäli kokonaiskolesteroli on luokkaa 6, on LDL suunnilleen luokkaa 4, tällöin ateroskleroosi etenee kyllä hyvää vauhtia enkä osaa ajatella miten tämä vähentäisi kuolleisuutta.


Saanko ystävällisesti kysyä mistä vitusta olet saanut nuo tietosi LDL-kolesterolista ?Surely. Tietoni perustuvat Duodecim Kardiologia kirjaan.
2. uudistettu painos 2008. Sivulla 303 on selostettu havainnollisesti mitä tapahtuu milläkin LDL arvolla.

Neonomide

Mozaffarian et al. tutkimuksessa korkeimman LDL:n omanneet naispuoliset postmenopausaaliset sydänpotilaat kokivat eniten valtimoplakin regressiota - tai oikeastaan ryhmä oli ainoa, jossa regressiota ylipäätään tapahtui. Virallisterveellisimmin eläneiden suonet tukkiintuivat nopeiten, kuten odotettua. Niin no, iäkkäillä naisilla kolesteroliarvojen laskeminen ja statiinit ovatkin useiden katsausten mukana yhtä tyhjän kanssa, mikä herättää ikäviä kysymyksiä nykyisestä massastatinoinnista ja vähärasvafasismista.

Enin osa tutkimuksistahan on tehty ultraseksistisesti vain miehillä. Naisten ateroskleroosin oireet ovat keskimäärin epäspesifimpiä, mikä sekoittaa diagnooseja.

Teekkari
Liittynyt27.4.2008
Viestejä2347
Viesti
Rousseau
Millä helkkarin ilveellä se kokonaisnumero pusketaan alle viiden?
Ei millään. Kyse on salaliitosta, jossa pyritään estämään liikakansoitus tappamalla ihmiset stressiin kaikenlaisen terveyshömpän ympärillä.

Sydämelle on hyväksi olla välittämättä turhista ja syödä kohtuudella sen enempiä mittailematta.

Edit: Ja ennenkaikkea tulee pitää huolta siitä, että saa riittävästi kaloreita

Everything you know, is about to change.

Teekkari
Liittynyt27.4.2008
Viestejä2347
Viesti
tootired
Ding Ding
Kokonaiskolesteroli ei ole kovin hyödyllinen lukema, mutta jos muuta ei ole saatavilla niin se kannattaa pitää yli viiden ja mielellään ehkä yli kuudenkin.

"The relative risk (RR) of all-cause mortality adjusted for age and sex showed a decreasing trend with total cholesterol levels"
http://www.jstage.jst.go.jp/article/jln ... 7/_article

Muut näkemäni meta-analyysit antavat samansuuntaisia tuloksia. Matalan kolesterolin terveellisyysmyytti on luotu kolesterolilääkekauppiaiden bisneksen edistämiseksi.
Niin eiköhän vaan taas "kolestrolissakin" ole kyse "lääkebisneksistä" eikä todellisen elämän vaarasta!

Syö kulutuksesi mukaan rasvaa äläkä ÄLÄ syö (liikaa) petollisia hiilareita ja unohda liikuntahöpötyskin koska tärkeempää että syö OIKEIN!

Liikunta ja kulutus on se, joka ratkaisee.

Maatilan isäntä saa vetää suolaa ja rasvaa vaikka kuinka ja on täysin terve - huippukunnossa - arvoihin nähden. Isäni, kohta 50 täynnä, pitäisi kaiketi kuolla ruokailutottumuksiensa vuoksi siihen paikkaan, ainakin siskon mielestä. Lääkäri sanoi, ettei pidä muuttaa mitään.

Everything you know, is about to change.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Suosituimmat