Hyvää soppaa

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Harmiton tuolla parjasi sienikeittoja ja järkytti mummon lämpimästi sykkivään sydämen ihan nitroasteelle.

Koska toisessa juonteessa on keskusteltu painonpudotuksesta, niin kerätäänpä tänne hyviä keittoreseptejä. Keitothan ovat usein edellisia ja helppotöisiä ruokia. Ne lämmittävät ja hellivät jouluruokien raskauttamia massuja.

Avauksena

Mummon suppissoppa

Suppilovahveroita, kuivattuja kourallinen tai pari. Hienonnetaan morttelissa.

Padan pohjalle rypsiöljyä (=terveellistä rasvaa) ja siihen runsaasti sipulisilppua kuullottumaan (= pyöritellään, kunnes muuttuvat läpkuultaviksi, ei saa ruskistua)

Sipuliin ropsautetaan curryä, maun ja curryn mukaan. Hämmennellään se huolekkaasti mukaan.

Pataan lisätään ruokalusikallinen rouhesämpylä- tai vehnäjauhoa. Hämmennellään, jotta ehtivät paisua , ne jauhot siis.

Lisätään kasvislientä ( kuutiosta, fondipullosta tai vaikka itsetehtyä, viitseliäisyyden mukaan ) ynnä se pölyksijauhettu sieni. Annetaan kiehua hiljalleen kannen alla n. 20 minuuttia,

Lopuksi voipi lorauttaa kermaa makua pyöristämään. Laiheliinit laittavat erikoiskuohukermaa, terveelliset 7 % vale- eli kasviskermaa.

Mukana maistuu paahdettu ruisleipä tai öljy-valkipulissa pyöräytetyt hapanleipäkuutiot.

Valmistusaika n. 25-35 minuuttia.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Koska Mummo otti aiheeksi painonpudotuksen, uskaltauduin näin Joulun jälkeen ottamaan muutaman olusen (Jeesus on jo mennyt nukkumaan, ei se enää näe) ja antamaan hyvän laihdutusvinkin.

Loppukesästä kun uudet perunat alkavat tympimään, pistäkää ketsuppia niihin. Pahaa kuin mikä.

"Normaali" uusiperuna-reseptihän on:

-pottuja
-voita
-sipulia
-silliä (itse en käytä - silli on pahaa)

Tuohon reseptiin kun tökkää ketsupin niin johan on järisyttävän pahaa ja ruokaa ei tee mieli moneen kuukauteen.

Tuo tempauksen syötyänsä (tai yritettyään) voi hyvillä mielin maistella kinkkua ja muuta suussasulavaa seuraavaan kesäkuuhun asti. Paino pysyy kurissa.

Mutta tietenkin varteenotettavin vaihtoehto laihdutuskuureille on kaljanjuonti. Se ei lihota kun muistaa ostaa kaljaa ruoan sijasta. Talouskin pysyy tasapainossa - tyhjät pullot kauppaan vietynä tasapainottavat sopivasti ruoan ja kaljan (keinotekoisesti) vääristettyä hintaeroa.

Hyvää uutta vuotta.

ps. Hyvää ja hyvää, klisee mikä klisee.

Vierailija

Tässä Mummolle helppotekoinen vihannesruoka ja se ei lihotakkaan ja on jopa hyvän makuista.

Nimee en tiedä kun en ole sitä mistään lukenut. Mutta sanokaamme....

.....Wok- illallinen.

Tuoreita vihanneksi paljon, esimerkiksi
Porkkanaa
Valkokaalia (vain vähän)
Keltasipulia
Valkosipulia
Parsakaalia
Pari perunaa
Vihreää paprikaa
+ ihan nitä vihanneksia itse haluaa
Wokaa siiten näitä vihanneksia oikein kuumassa wokpannussa koko ajan kauhalla liikutellen. Vihanneksia ei saa wokata pehmeiksi, on paljon maukkaampia jos ovat vielä hivenen ei sanaa löydy.

Kastike

Tehdään valkoinen kastike, ei saa olla paksua.
Suolaa
Yrttejä
Paljon currya

+ keitä riisiä

+ te salaattia
Esimekiksi keräkaalia, tomaatteja kurkkua
ja mausta se etikalla, öljyllä ja mausteilla.

Juoma.

Juomaksi ehdotan olutta

Jälkiruoka.

Maistele jotain maukasta whiskyä, Oban tai Lagavulin. Ja kahvia tietenkin.

Hyvää tulee. Voi käyttää mitä vihanneksia tai juureksia vain Ja kastike tehdään myös oman maun mukaan.
Hyvää ruokahalua kaikille......

Vierailija

Ihmeellisen helppo ja maistuvainen Munch-Rokka syntyy näin:

Pistetään pari kolme tuntia ennen h-hetkeä jo aiemmin hankitut porsaan savuluut (n. 400-600g - isommista kaupoista saa valmiissa pakkauksessa) kattilaan (väh. 3 l) kiehumaan veteen siten, että vesi juuri peittää ne. Annetaan sitten kiehua miedolla lämmöllä tuon pari kolme tuntia ja nautitaan pirttiin leviävästä herkullisesta tuoksusta.

Sitten kaapaistaan niistä lihat irti ja annetaan olla hetken sivussa. Kattilassa olevaan keitinveteen aletaan lisäämään purkkihernekeittoa (Jalostaja tms., ei mitään halvinta!) 3 purkkia ja vettä sopivasti siten, että seoksesta tulee keittoa eikä puuroa. Kolmen litran kattilan pitäisi tulla aika täyteen.

Seuraavaksi lisätään savulihat sekaan ja heitetään luut roskiin tai annetaan vieressä kuolaavalle koiralle. Vettä lisäillään vielä tarpeen mukaan (siis sinne kattilaan - ei koiralle) ja annetaan rokan kiehahtaa hiukan. Sekoita jatkuvasti, ettei pala pohjaan. Tässä loppuvaiheessa muistetaan maustaa ripauksella suolaa ja rätkäistään reilusti meiramia. (Älä yritäkään tätä ilman meiramia!)

Sopan kiehahdettua (se siis vain lämmitetään kiehumispisteeseen, sitä ei keitetä!), levy ykköselle ja teräsverkko alle. Herkullinen Munch-Rokka on valmis. Paljon helpompaa kuin oikean hernerokan teko, mutta on vähintään yhtä hyvää. Munch magic!

Tarjoillaan tietysti tuoreen ruisleivän kanssa. Ja sinapin, jos tykkää. Satsista riittää hyvin kolmelle ja jääkin. Maistuu jouluruokien jälkeen taivaalliselta! Savuluiden sijasta voi toki laittaa kinkunrippeitä, mutta kokeilkaahan joskus noitakin. Bon appetit!

Super-Munch.
Harhatien ammattilainen.

Vierailija

Munchin rokanjalostusohjelma näyttää herkulliselta, ehkä tuolla tavoin voisin eineshernekeittoa saada alas. Yleensä keitän "papusopan" itse. Sitten sitä riittää ja riittää kahdelle syöjälle iankaikkisesta iankaikkiseen.

Tarkoitus ei ollut laittaa laihdutusreseptiketjua, vaikka keitot ovat painonpudottajillekin hyvää ruokaa. Joulun jälkeen on mukava siirtyä "tavalliseen" ruokaan, sen verran ytyä kamaa ovat joulupöydän perinneherkut.

Jos nyt on kertynyt pyhäaikaan muutama liikakilo, niin alkoholista kannattaa alottaa enegianvähentäminen ja rasvasta. Sorry, Harhis

Lisää reseptejä,pliis

Vierailija

Mielestäni parhaita soppia tulee (lukuunottamatta esim kermaa sisältäviä keittoja) kun ei käytä mitään tarkkaa ohjetta.

Itse joskus otin kaksi litraa vettä lämpenemään, silppusin sekaan sipulin, porkkanan ja muutaman perunan. Sitten lisäilin mausteita ja aineksia välillä maistellen. Lopuksi liemi taisi sisältää mm. herkkusienen, selleriä, maissi-herne-paprika -sekoitusta, maitoa, pippuria ja valkosipulin kynnen. Hyvää oli, vaikka alkuperäinen maku useaan otteeseen muuttui.

Muoks: Ayla, puuttuva sanasi on: kasvikset eivät saa olla pehmeitä, vaan al dente. (Mikäli onnistuin kirjoittamaan oikein...)

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt16.3.2005

Potut: Otetaan mieluummin vajaan kananmunan kokoisia perunoita, kuoritaan ja laitetaan kypsymään höyrykattilaan.
Kala: Otetaan muutama kuhafilee, myllytetään merisuolalla ja hivenellä valkopippuria, annetaan mausteiden imeytyä noin 20 min.
Paahdetut maissihiutaleet murskataan (mahdollisimman hienoksi), leivitetään fileet ko. murskassa, ja paistetaan kirkastetussa voissa.
Kastike: Sulatetaan kasarissa sopiva köntti voita, sekoitetaan siihen muutama lusikallinen vehnäjauhoja, lorotellaan sekaan maitoa (tarvittaessa vettä jos ei halua kastikkeesta liian paksua) ja vähän tosi hienoksi silputtua sipulia. Ripaus currya antamaan väriä ja makua, suolaa ja vähän sitruunan mehua, annetaan kypsyä noin 20 minuuttia.
Salaatiksi sopii vaikka lehtisalaatti jossa tillikerma kastike ja sitruunaa, ruisleipää sekä voita, ja ruokajuomaksi sopii pelkkä jäävesi.

Ja hyvää on!

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Vierailija
Harhatien opiskelija
...pistäkää ketsuppia niihin. Pahaa kuin mikä...

Höö. Ainoa ruoka, johon olen toistaiseksi olen todennut ketsupin käyvän ettensanoisi heikosti, on marjapuuro.

Näin talvisaikaan soppaosastosta maistuu pakkaspäivän ulkoilujen jälkeen kasvislihakeitto + uunijuustoleivät + lasi maitoa taikkapa vaikka makkarakeitto tai herneskeittokin ryyditettynä sinapilla, valkosipulilla ja oreganolla. Munch-rokka täytyy testiajaa joku kaunis päivä

Sienistä, perinteinen suolattusekosienisipulikerma- soosi on vaasan ruikkupalojen kanssa namia sekin.

Sitten on tää salainen bolognese ala 2dogs- tsydeemi, jonka julkaisen nyt:

[code:29wu1ozq]
- 400g jauhelihaa
- n. 150g tuoreita herkkusieniä tai tatteja tai säilöttyjä, tuoreet parasta kuitenkin
- 400g tölkki/purkki tomaattimurskaa
- pekonia
- porkkanaa ja muuta kasvisosastoa valinnan mukaan
- sipulia, valkosipulia
- paprikaa/chilipaprikaa
- kanaliemifondia
- mustapippuria, oreganoa, persiljaa, suolaa, oliiviöljyä, voita, vettä
[/code:29wu1ozq]
[code:29wu1ozq]
- paloittele kaikki mitä voi paloitella
- laita vähän oliiviöljyä kattilaan lämmöt täpölle, nakkaa kasvikset sekaan, kypsennä hieman.
- heitä tomaattimurskat, mausteet ja yrtit, fondia ruokalusikallinen max. perään. lämmöt miedolle. Kansi päälle.
- lämmitä pannu ja heitä sienet pannulle. lämmittele, kunnes alkaa kypsyä ja aromia irrota. laita nokare voita vasta nyt ja puolet sipulista, kypsennä sipulia. kaada kattilaan. kansi päälle.
- paista pekonit, heittele loput sipulit ja paprikat perään, kypsennä loput sipulit ja valkosipulit, kaada kattilaan. kansi päälle.
- ruskista jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla. kaada kattilaan. kansi päälle.
- hauduttele 15min ja tarkista maku. lisää suolaa ja pippuria ja yrttejä maun mukaan, kunnes maistuu kivalle.
- hauduta miedolla lämmöllä 2-6h. hämmentele sopivin väliajoin.
- lisäile vettä tarvittaessa
[/code:29wu1ozq]
[code:29wu1ozq]
- duunaa bolognesesta spaghettia, pizzaa, lasagea tms.
[/code:29wu1ozq]

Edit: ainiin, jos haluaa tehdä kanasta tai kalkkunasta, niin sitten voi korvata tuon jauhelihan kanalla tai kalkkunalla ja tomaattimurskan kermalla. Lisämausteeksi sopii kumina ja/tai curry. Ja kirveli. Ja muskotti. Ja korianterikin menee

edit: muoks muoks. Eiköhän se nyt jo...

Vierailija

[
Höö. Ainoa ruoka, johon olen toistaiseksi olen todennut ketsupin käyvän ettensanoisi heikosti, on marjapuuro.

Arvoisa kaksoiskoira!

Arvostuksesi silmissäni laskee hurjemmin kuin mäyräkoiran enkehtaasanoa mikä!! Ketsuppi

Laitapa kasvislihasoppasi resepti tänne äkkiä, jos yhtään pidät arvossa uskottavuuttasi palstalla

Mummo
perinjuurin järkytetty

Vierailija
Kalevi
Muoks: Ayla, puuttuva sanasi on: kasvikset eivät saa olla pehmeitä, vaan al dente. (Mikäli onnistuin kirjoittamaan oikein...)

Juu, sana oli "Al dente".
Sehän on italiaa ja tarkoittaa, "till tanden", hampaalle. Al dente kertoo vihanneksien ja pastan konsistenssista. Vihanneksissa täytyy olla keittämisen/wookaamisen jälkeen "tuggmotstånd" jäljellä, siis hampaille työtä.

Vierailija

Mummo, tarkoitat varmaankin mäyräköiran hintaa lähimmässä Superissa?

Laitoin lohdutukseksi bolognese ala 2dogs.

tääkin oli aika hyvä: Kiinalainen kevyt keitto, alkuruoka tai ulkoilun jälkeen.

[code:v94v1mgm]
- 2 kpl valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä
- chiliä
- öljyä
- puolikas purjo tai nippu kevätsipulia
- puolikas kiinankaali
- rasia siitakesieniä
- 1,5-2 l vettä
- kanafondia
- riisiä
- soijaa
[/code:v94v1mgm]
[code:v94v1mgm]
- lämmitä pannu
- Suikaloi ja viipaloi kaikki mitä voi suikaloida ja viipaloida.
- Kuumenna öljyä pannussa.
- Kuullota hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja chili öljyssä.
- Lisää purjo ja kiinakaali ja sienet. Kypsyttele hieman.
- Kiehuta vesi. Lisää riisi ja fondi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 15-20 minuuttia.
- Lisää kasvis-sieniseos, kun riisi tuntuu kypsältä.
- Mausta keitto soijalla.
[/code:v94v1mgm]

Tää oli joku pirkka- ohje tai vastaava

Vierailija

AAh

Viestini jälkeen (!!) oli kaksoiskoira vasta laittanut reseptinsä palstalle (kirottu salaeditoija!)

Selvennykseksi mainittakoon, että kurvieni huolto ( sophia.loren.com) sallii oluiden juonnin vain kesäolosuhteissa. Muuten pitäydyn viineissä ja niistäkin Italian parhaimmissa.

Pappa huomasi näppikselle tippuvan kuolan frekvennssin kiihtymisestä, jotta nyt pitää Vaimon reseptienlukutekniikoihin puuttuman. Ja kah, hän heti pimeäsukkaisesti huomasi reseptisi uhkaavan järkkymättömän lasagnentaitajanasemaansa hän. Siksi Pappa Markuskajomaisia uhkailuyrityksiäni uhmaten irtiriisti Rouvansa herkkuresepteistä hän.

Iloitan odotan kompensaatiotoimiaan minä

Mummo
Kettuskirjojen altistama

Vierailija

Mummolle nitrot kehiin ennen lukemista

Päätetään leipoa kakku:

- Poistetaan nalle uunista ja säädetään sen lämpötila 180 asteeseen.
- Sulatetaan kattilassa 100 g margariinia.
- Poistetaan nalle uudelleen uunista ja kuritetaan kuopuksemme sanoen: EI SAA,
VILLE!
- Sekoitetaan margariiniin 200 g sokeria.
- Otetaan loput margariinit Villen kädestä ja pestään seinät.
- Lisätään taikinaan 3 rkl kaakaota.
- Otetaan margariini taas pois Villen kädestä.
- Pestään kissa.
- Hoidetaan naarmuja voiteella ja laastarilla.
- Sekoitetaan taikinaan 4 munaa, 1 rkl vaniljasokeria ja 300 g vehnäjauhoa.
- Otetaan savuava nalle pois uunista ja tuuletetaan talo ovia ja ikkunoida
avaten.
- Otetaan kännykkä pois Jenniltä ja vakuutetaan aviomiehen pomolle, ettei hän
keskustellut äsken aviomiehen kanssa.
- Soitetaan aviomiehelle jotta hän osaisi valmistautua pahimpaan.
- Lisätään taikinaan 1 tl suolaa ja 100 g rouhittua saksanpähkinää
(vastustetaan kiusaus, että sekä Jenni että Ville pitäisi samalla myös rouhia).
- Poistetaan kissa uunista.
- Kaadetaan taikina voideltuun vuokaan ja paistetaan se 180 asteisessa uunissa
noin 25 minuuttia.
- Otetaan parranajokone ja kissa pois Villeltä.
- Selitetään lapselle, ettei tiedetä, ruskettuuko kaljuksi ajettu kissa
auringossa.
- Pelastetaan kissa heittämällä se ulos pihalle.

Kuorrutus:
- Sekoitetaan seuraavat ainekset keskenään: 100 g sokeria, 50 g sulatettua
suklaata, 50 g margariinia.
- Otetaan pahuksen nalle pois uunista ja heitetään se roskikseen.
- Pistetään Ville vanhaan pinnasänkyynsä.
- Lisätään kuorrutukseen 2 dl maitoa ja lämmitetään massa noin 2 minuuttia
hellalla.

- Avataan ovi ja pahoitellaan naapurin rouvalle, että Jenni on työntänyt
puutarhan vesiletkun heidän ikkunasta sisään.
- Ehdotetaan, että korvaamme kaikki vahingot.
- Sidotaan Jenni narulla ruokapöydän jalkaan kiinni.
- Poistetaan palanut kakku uunista ja heitetään se roskaämpäriin saamatta
hermoromahdusta.
- Käydään kaupassa, ostetaan kakku.

Vierailija

Kiitos Nelly Kiitos

Muistanpa taas laulahtaa ilolaulun siitä, että Mukulat ovat jo aikuisia ja muuttaneet omiin kotoihinsa.

Sinä laulussa on hyvin, hyvin monta säkeistöä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat