Kananmunan säilyvyys

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi kananmuna säilyy raakana huomattavan pitkään, mutta keitettynä ei?

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Luulisin että kuori eristää tuoreesta kaikki bakteerit joita sisällä ei voi valmiiksi olla, koska onhan se MUNA.

Keittämisessä jonkun näköinen bakteeri tai muu aine pääsee sisään tai aktivoituu sisällä(siis ei joku muu aine kuin baku aktivoituu)

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt16.3.2005

Eikös muna ole elävä sikiö josta haudottaessa kehittyy reippaasti räpiköivä lintu, kun se keitetään niin sikiö (muna) kuolee ja kuolluthan hyvin nopeasti alkaa mätänemään.

Kanahan taitaa kuitenkin munia ilman että kukko siittää joten herää kysymys siitä onko se muna ihan oikeasti elävä, kuitenkin arvelen siinä olevan jotakin elämää koska se säilyy tuoreena aika pitkään.

Kananmuna säilyy parhaiten viileässä ja mieluummin valolta suojatussa paikassa, ei kutenkaan jääkaapissa, näin sanovat asiantuntijat.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Vierailija

Ilmatiivishän kananmuna ei voi olla, koska muutoin kananpoika tukehtuisi alta aikayksikön. Proteiinitiivis se sen sijaan on, koska nesteet ei valu kananmunasta pihalle, eikä kananmuna kait ime vettä vaikka sen uppeluksiin laittaisikin, eli vesitiiviskin se taitaa olla. Ehkä on sitten vaan niin, että homeitiöt on vettä/proteiineja suurempia ja pysyvät sen takia ulkopuolella raa-asta kananmunasta ja keitettäessä kananmunan kuoreen tullee sitten jotain halkeamia.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18361
Liittynyt16.3.2005

Mie muistaisin, että keitetyssä kananmunassa proteiinit saostuu ja alkaa muodostua sulfideita (happi ja rikki reagoi kemiallisesti), jotka sitten käryää melkoisen komeesti. Eli kyseessä ei ole varsinainen bakteerijuttu ollenkaan. Keittämisen pitäisi käsittääkseni tappaa mahdolliset bakteerit melko tehokkaasti, jos niitä ylipäätään on kananmunan sisällä.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija
Pokasaha
Eikös muna ole elävä sikiö josta haudottaessa kehittyy reippaasti räpiköivä lintu, kun se keitetään niin sikiö (muna) kuolee ja kuolluthan hyvin nopeasti alkaa mätänemään.

Ei ole siellä sikiötä. Kyllä poikaseen tarvitaan kukko. Kana munii kyllä vaikka kukko ei kävisikään vierailulla. Kaupan munasta siis tule tipua vaikka kuinka hautoisi sitä.

Etsin muuten kovasti tietoa siitä, kuinka monta munaa kana munii esim. vuorokaudessa. En löytänyt tarkkaa tietoa mistään, vain kilomääräisiä tuottoja jne. Osaako joku palstalaisista kertoa? Ruuan määrä ilmeisesti vaikuttaa ja valoisuus on hyvin tarkkaan säädelty. Kanaloissa ei ole ikkunoita vaan valo tuotetaan sähköllä. Yksi vuorokaudessa vai viikossa vai miten?

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Muistelen lapsuudessani kuulleeni, että kana munii munan päivässä. Ja vitseissä, jossa kanat inhimillistettiin, kerrottiin sananlaskukin: "Muna päivässä pitää kirveen loitolla".
Kenties kesykanatkaan eivät joka päivä muni - riippuneeko tuotto kanan rodusta tai siipikarjalle annetusta ravinnosta. Nykyiset rotukesykanatkin lienevät yhä niin luonnonmukaisia, että munitut munat pitää pesästä poistaa, ennen kuin kana tuottaa niitä lisää. Munimisviettihän ilmeisesti sammuu, kun munaluku on kanaemon ´mielestä` sopiva.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
Puolihullu
Ilmatiivishän kananmuna ei voi olla, koska muutoin kananpoika tukehtuisi alta aikayksikön. Proteiinitiivis se sen sijaan on, koska nesteet ei valu kananmunasta pihalle, eikä kananmuna kait ime vettä vaikka sen uppeluksiin laittaisikin, eli vesitiiviskin se taitaa olla. Ehkä on sitten vaan niin, että homeitiöt on vettä/proteiineja suurempia ja pysyvät sen takia ulkopuolella raa-asta kananmunasta ja keitettäessä kananmunan kuoreen tullee sitten jotain halkeamia.

Kananmunan, kuten olettettavasti muittenkin, ainakin lintujen, munissa on valmiina ilmakupla, josta näkemyseni mukaan kehittyvä sikiö saa happensa. Pieneltä se ilmamäärä vaikuttaa, mutta jospa riittää. Jos poikanen ei saa rikottua kuorta hapen loputtua, niin tukehtuu.

Lierikki Riikonen

Vierailija
lierik
Puolihullu
Ilmatiivishän kananmuna ei voi olla, koska muutoin kananpoika tukehtuisi alta aikayksikön. Proteiinitiivis se sen sijaan on, koska nesteet ei valu kananmunasta pihalle, eikä kananmuna kait ime vettä vaikka sen uppeluksiin laittaisikin, eli vesitiiviskin se taitaa olla. Ehkä on sitten vaan niin, että homeitiöt on vettä/proteiineja suurempia ja pysyvät sen takia ulkopuolella raa-asta kananmunasta ja keitettäessä kananmunan kuoreen tullee sitten jotain halkeamia.



Kananmunan, kuten olettettavasti muittenkin, ainakin lintujen, munissa on valmiina ilmakupla, josta näkemyseni mukaan kehittyvä sikiö saa happensa. Pieneltä se ilmamäärä vaikuttaa, mutta jospa riittää. Jos poikanen ei saa rikottua kuorta hapen loputtua, niin tukehtuu.

Eihän se happea tarvitse. Eläimillä happea käytetään "polttamaan" ravinto sokereiksi, oliko nyt glukoosiksi, joka muuttuu(tjsp) proteiineiksi uusia soluja synnyttämään ja energiaa antamaan. Tietysti mukana tulee ruoasta vitamiineja ja kivennäisaineíta, kuten kalsiumia mikä auttaa luiden kasvua ja vahvistaa niitä. Munassa tarkemmin sen sisällä olevassa ruskuaisessa nuo em. aineet ovat jo valmiina ja ne rakentavat ensin alkion ja alkavat ruokkia sitä kunnes alkiosta tulee sikiö ja lopulta tipu joka kuoriutuu. Ihmisellä on sama, eihän ihmisenkään (tai muunkaan nisäkkään) alkio/sikiö saa happea kohdussa vaan ravinteet tulevat istukan kautta valmiiksi "poltettuina".

Vierailija
Asimov
Etsin muuten kovasti tietoa siitä, kuinka monta munaa kana munii esim. vuorokaudessa. En löytänyt tarkkaa tietoa mistään, vain kilomääräisiä tuottoja jne. Osaako joku palstalaisista kertoa? Ruuan määrä ilmeisesti vaikuttaa ja valoisuus on hyvin tarkkaan säädelty. Kanaloissa ei ole ikkunoita vaan valo tuotetaan sähköllä. Yksi vuorokaudessa vai viikossa vai miten?

Pikku Googletuksella löytyi kuitenkin tällainen tieto nykytuotannosta:

" In order for the hens to lay as many eggs as possible, they must have enough light.

With 16 hours of light every day, each hen will lay about 280 eggs in
1 year and without extra light they will lay about 200 eggs."

http://www.nda.agric.za/docs/eggs/eggs.htm#THE EGGS

(linkissä näyttää tuo sivuankkuri katkenneen, eli sinne on putkahtanut ylimääräinen välilyönti "#THE EGGS" väliin. Huonosti koodattu!)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
Eihän se happea tarvitse. Eläimillä happea käytetään "polttamaan" ravinto sokereiksi, oliko nyt glukoosiksi, joka muuttuu(tjsp) proteiineiksi uusia soluja synnyttämään ja energiaa antamaan. Tietysti mukana tulee ruoasta vitamiineja ja kivennäisaineíta, kuten kalsiumia mikä auttaa luiden kasvua ja vahvistaa niitä. Munassa tarkemmin sen sisällä olevassa ruskuaisessa nuo em. aineet ovat jo valmiina ja ne rakentavat ensin alkion ja alkavat ruokkia sitä kunnes alkiosta tulee sikiö ja lopulta tipu joka kuoriutuu. Ihmisellä on sama, eihän ihmisenkään (tai muunkaan nisäkkään) alkio/sikiö saa happea kohdussa vaan ravinteet tulevat istukan kautta valmiiksi "poltettuina".

Noihan se tietenkin onkin, mutta on siellä munan sisällä se kupla kumminkin, ainakin keitetyn

Lierikki Riikonen

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215
Liittynyt18.3.2005
tupakka
Ihmisellä on sama, eihän ihmisenkään (tai muunkaan nisäkkään) alkio/sikiö saa happea kohdussa vaan ravinteet tulevat istukan kautta valmiiksi "poltettuina".

"Istukan tärkein tehtävä on kuljettaa happea sikiölle. Istukka toimii myös mm. sikiön keuhkoina ja maksana sekä monena muuna elimenä suodattaen äidin verenkierrosta ravintoa sikiölle."

Lähde: Raskaus, Lääketieteen perusteita -avoin verkkomateriaali, http://www.avoin.helsinki.fi/laaketiede/EK1_2.html

Vierailija
luonnonystävä
"Istukan tärkein tehtävä on kuljettaa happea sikiölle. Istukka toimii myös mm. sikiön keuhkoina ja maksana sekä monena muuna elimenä suodattaen äidin verenkierrosta ravintoa sikiölle."

Niin, mutta munassa ei ole istukkaa. Ainoa muniva nisäkäs on vesinokkaeläin. Tässä löytyi hyvä rakennekuva kananmunasta, tosin eng.
http://chickscope.beckman.uiuc.edu/expl ... ganat2.gif
Siinä näkyy kuitenkin se ilmatasku.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Otin nyt vain jonkun kanamunaketjun jottei tartte aloittaa ihan uutta tämän takia. Eli kysymys: Miksi jotkut kananmunat maistuvat kalan tapaiselta? Ostettiin luomumunia eilen ja tänään keitettiin. Yksi jonka söin oli hyvä, maistui normaalilta, toinen maistui kalalta, aivan kamalalta. Miksi? Onko sillä jotain tekemistä kanojen ravinnon kanssa vai johtuuko se jostain ihan muusta, vaikka pilaantumisesta?

くそっ!

polle8
Seuraa 
Viestejä120
Liittynyt10.10.2013

On ehkä syötetty kanoille jotakin kalanperkuujätettä luomuaatteen nimissä. Muutenkin odottelen tässä koko luomukuplan puhkeamista. Usen saa maksaa tuotteesta tuplahinnan ja saa kitkeriä juureksia tai kuten äskettäin ostin hirmisella hinnalla reilun kaupan luomuteetä, joka maistui sukkamehulta ja lisäksi pussit vuotivat.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat