suomalainen oikeusmurha - syyttömänä tuomittu

Seuraa 
Viestejä484
Liittynyt18.12.2005

10.5.2010 klo 20:00 TV1
MOT: Naapuri-blues

Tarina siitä kuinka painajaismainen kiusaaminen johti oikeusmurhaan. Toimittaja Martti Backman.

Oikeus valvonnan ulkopuolella

Martti Backman

Tämänkertainen MOT-jakso Naapuri-blues on jatkoa toimittamaani sarjaan, jonka aiemmat osat olivat nimeltään ”Häätö-blues” ja ”Ostari-blues”. Yhteistä näille jutuille on, että ne ovat tarinoita pienen ihmisen osasta yhteiskuntakoneiston rattaissa.

Trilogian täydentävä kolmas osa kertoo naapureiden katkerasta vihanpidosta ja siihen liittyneistä oikeuden tuomioista. Tarinan päähenkilö, maanviljelijä Tuomo Halmemies tuomittiin naapurinsa töytäisemisestä autolla 60 euron sakkoihin.

Kannattaako nyt näin vähäpätöisestä asiasta tehdä puolen tunnin ohjelma valtakunnalliselle tv-kanavalle? Naapuririitojahan löytyy vähän jokaisesta kylästä, eikä kuudenkympin liikennesakoissakaan ole paljon kummasteltavaa.

Tämän raportin tapahtumaympäristöä ovat riita ja naapurikiusaaminen, mutta jutun polttopiste on muualla. Keskiössä on suomalainen oikeuslaitos sekä laillisuusvalvontaviranomaiset, joiden tehtävä on tarjota oikeutta ja laillisuutta kahnauksiin joutuneille kansalaisille. Vaihtoehtona sille on oman käden oikeus.

Tuomioistuimet käyttävät kovinta mahdollista yhteiskunnallista valtaa. Ne voivat viedä ihmiseltä vapauden, omaisuuden ja kunnian.

Silti tuomioistuinten vallankäyttöä valvotaan hämmästyttävän heikosti. Suomessa media on perinteisesti selostanut oikeudenkäyttöä kunnioittavan välimatkan päästä, oikeuden ratkaisuja kyseenalaistamatta. Vallan vahtikoiria ei ole juuri nähty oikeuslaitoksen tontilla.

Syyttäjä käyttää yksilönä jopa vielä suurempaa valtaa kuin tuomarikollegio. Portinvartijana syyttäjä päättää kuka joutuu tai pääsee tuomioistuimen eteen ja kuka ei. Ja syyttäjän syytteistä menee tuomioistuimissa 95 prosenttia lävitse.

Useimmat suomalaiset eivät koskaan elämässään joudu oikeuteen. Ja suurimmalle osalle heistä, jotka joutuvat, kokemus on ainutkertainen. Heille juttu ei ole milloinkaan pieni, vaan aina suuri.

Maanviljelijä Tuomo Halmemiehen tapaus osoittaa vaikuttavasti, kuinka suuri asia näennäisesti pieni oikeusjuttu asianosaiselle on. Sen mukana maailma pysyy pystyssä tai romahtaa.

Myöskään oikeusistuimen ei koskaan tulisi pitää mitään ratkaistavanaan olevaa juttua niin vähäpätöisenä, että siitä voidaan tuomita riitaa puolittaen jotakin pientä, ikään kuin varmuuden vuoksi.

Jos Tuomo Halmemies tuomittiinkin syylliseksi rikokseen ilman selvää näyttöä, niin kuinka edustava tämä tapaus on, jos ajatellaan Suomen koko oikeuslaitosta?

Sen tiedämme, että Suomen tuomioistuinlaitos on vajonnut mutasarjaan oikeusjuttujen kestolla mitattuna. Siitä Suomi on jo saanut kymmeniä tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, eikä loppua ole näkyvissä. Halmemiehen tapaus panee epäilemään, että Suomen oikeusistuimet tuottavat myös sisällöllisesti kelvottomia ratkaisuja.

Kysymys Halmemiehen tapauksen edustavuudesta on itse asiassa tarpeeton. Yksikin oikeusmurha on liikaa, oli asia kuinka pieni tahansa. Semminkin kun asiaa koskeva oikeusohje on yksinkertainen: epäselvässä asiassa on tuomittava syytetyn eduksi.

Tai niin kuin Amerikassa sanotaan: ”Beyond reasonable doubt”. Syytetty on vapautettava, jos hänen syyllisyyttään vastaan voidaan esittää järkevä epäilys.

Voiko kukaan väittää, että Halmemiehen syyllisyyttä ei olisi voitu epäillä järkevillä perusteilla?

En jymmarra sako suomessa enaa oikeutta ???

Ihminen kuolee muutenkin… Miksi siis tapamme toisiamme? Me kuolemme ennemmin tai myöhemmin kuitenkin. Maa jää, mutta me poistumme. Miksi siis sotia maan vuoksi,..

Kommentit (3)

Vierailija

Oikeuslaitos, siis etuuksien kalastelu ja päteminen, pyörii noilla tyhjänpäiväisillä häriintyneiden kanteilla jotka harvoin kärjistyvät tapoiksi. Tuossa tapauksessa pinnan pituus ihmetyttää. Pari *****
pyörittää koneistoa, jonka moraali on kadonnut.

Vierailija

Oikeuslaitokset ovat täynnä moraalittomia robotteja, jotka toimivat lakipykälän (laista riippumatta) mukaan (halutessaan), eivätkä omaa rationaalista arvostelu- tai harkintakykyä tapauskohtaisesti. Siksi ehdottaisinkin, että niin syyttäjät, tuomarit, kuin asianajajat korvattaisiin tietokoneohjelmilla. Syötetään kaikki liirumlaarumi yhden a4 tiivistelmänä ohjelmistoon, painetaan arvontanappia ja tuplataan arvonnan tuoma rangaistus. Paitsi 1/10 kerrasta rangaistus puolittuu.
Syytetyn asiallinen pukeutuminen tai hyvä yhteiskunnallinen asema laskevat rangaistusta automaattisesti 20-40%.

Näin säästettäisiin miljoonia, ties vaikka satoja sellaisia oikeuslaitoksista ja saataisiin lähes yhtä järjellisesti perusteltua ja tarkkaa oikeuskäsittelyä. Tietokonekaan ei luonnollisesti korkeana auktoriteettina voisi joutua vastuuseen tekemistään virheistä.

Uusimmat

Suosituimmat