Raaka peruna

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko kenelläkään asiallista tietoa raa'an perunan mahdollisista vaikutuksista terveyteen? Olen aina pitänyt raa'asta perunasta ja napsinut pari palaa niitä kuoriessani, mutta nyt raskausaikana minulla on niihin niin mieletön himo, että syön ainakin neljä viisi päivässä. Mietityttää vain mahdolliset terveysriskit, myös sikiön kannalta. Voiko raaka peruna olla syypää runsaaseen nesteen keräytymiseen vartalossa?

Sivut

Kommentit (16)

Vierailija

Muistaakseni raaka peruna ja banaani keräävät nestettä, kannattaa juoda jotain niiden kanssa, vaikkapa maitoa.

Vierailija

Muistan lukeneeni eräästä tutkimuksesta 80-luvulla, jossa kolme tanskalaista lääkäriä eli yhden kokonaisen vuoden ravintonaan pelkät raa´at perunat ja vesi.
Kokeen loputtua tutkijoilla oli tiettyjä puutostiloja, vaikka he kokeen aikana muistikuvani mukaan söivät vitamiineja ja hivenaineita, mutta kaiken kaikkiaan he voivat koko ajan varsin hyvin.
Valitettavasti tämä asia on täysin muistitietoni varassa, eli minulla ei ole antaa linkkiä asian tarkempaa tutkimista varten. Ehkä joku muu muistaa tai tuntee testin paremmin?

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Liittynyt2.6.2005

Ihanaa, joku muukin tykkää raa'asta perunasta! En minä niillä suostuisi elämään, mutta pari palaa on tosiaan pakko nappasta "veroksi".

Äitini aikanaan, vielä kotona asuessani, tuskastui tähän ja käski syödä perunajauhoa vaikka lusikalla. Mutta eihän se ole sama... Mitä perunajauhosta "puuttuu" (paitsi vesi) verrattuna tuoreeseen perunaan? Onko siinä pelkkä perunan tärkkelys, vai onko siinä tosiaan koko hela pottu?

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23104
Liittynyt16.3.2005
Pasama

Mietityttää vain mahdolliset terveysriskit, myös sikiön kannalta.



Luulen, ettei perunan terveysriskejä ole tuossa suhteessa tutkittu. Mutta ei kai sillekään linjalle voi lähteä, että kaikki normaalit ruoka-aineet joita ei erikseen tutkita ja hyväksytä laitetaan kiellettyjen listalle. Ei perunaa ainakaan turvamääräyksissä kielletä.

Nuo nykyiset turvamääräykset ovat muutenkin aika tiukkoja. Melkein kaikki on kielletty. Äitini aina sitä kauhistelee, kun hoitaa lapsiamme. 30 vuotta sitten riitti suunnilleen, että raskaana vältti viinaa ja tupakkaa. En sitten tiedä, paljonko lapsia säästyy vammautumiselta nykyisen varovaisuuden ansiosta.

Pikku Gen
Ihanaa, joku muukin tykkää raa'asta perunasta! En minä niillä suostuisi elämään, mutta pari palaa on tosiaan pakko nappasta "veroksi".



Kyllä minäkin syön aina pienen perunan, jos kuorin perunoita. Varta vasten raa'an perunan syömistä varten en viitsi alkaa kuorimaan.


Äitini aikanaan, vielä kotona asuessani, tuskastui tähän ja käski syödä perunajauhoa vaikka lusikalla.



Meillä taas äiti tuskastui kuivan makaronin syöntiin. Varskinkin kun joskus alle kouluikäisenä en suostunut ollenkaan syömään makaronia keitettynä.


Onko siinä pelkkä perunan tärkkelys, vai onko siinä tosiaan koko hela pottu?

Kai siinä pyritään lähinnä säilyttämään tärkkelys. Perunajauhohan on käytännössä mautonta, kun taas raa'assa perunassa on selvä maku.

tukkanuottanen
Seuraa 
Viestejä81
Liittynyt26.6.2005

Kai sitä perunaa voi raakanakin syödä, jos vaan vatsa kestää (useimpien ei). Ja muistaa totta kai varoa vihertyneitä pottuja ja ituja, joissa on myrkyllistä solaniinia.

... and when she was bad, she was horrid.

Vierailija

Peruna sisältää useita allergisoivia antigeenejä. Suurin osa esiintyy vain raa'assa perunassa ja hajoaa kypsennyksessä.
Myös lämpökestävia allergeenejä löytyy.
Ristiallergioita on runsaasti.
Mahdollisen allergian lisäksi en keksi mitään muuta terveydellistä haittaa raa'asta perunasta. En ainakaan muista lukeneeni tai kuulleeni.

Patatin, Sol t 1, jota on myös tomaatissa, ainakin hajoaa kypsennyksessä.

Allergens

Potato contains a number of allergens, of which a few have been characterised:

Sol t 1, 43 kDa storage protein, patatin
Sol t 2
Sol t 3.0101
Sol t 3.0102
Sol t 4

An allergen belonging to the profilin family has been detected in Potato.

Sol t 1 (patatin) in Potatoes is reported to be a significant IgE-binding protein for children with a positive skin-specific IgE to raw Potato.

Sol t 2, Sol t 3 and Sol t 4 have molecular masses ranging from 16 to 20 kDa and have been identified as cathepsin D-, cysteine-, and aspartic protease inhibitors belonging to the family of Soybean trypsin inhibitors (Kunitz type). In ELISA tests, 51% of the sera of the 39 atopic children showed specific IgE to Sol t 2, 43% to Sol t 3.0101, 58% to Sol t 3.0102, and 67% to Sol t 4.

Potato flour and starch are reported to not be allergenic.

Potato also contains a heat-stable allergen. A recent study reports that heat-lability in patatin-IgE interaction is explained by aggregation of patatin with other Potato proteins rather than by denaturation of patatin itself.

Potential Cross-Reactivity

An extensive cross-reactivity among the different individual species of the genus could be expected, as well as to a certain degree among members of the family Solanaceae. Antigenically cross-reactive material from Tobacco leaf has been demonstrated in Eggplants, Green Peppers, Potatoes, and Tomatoes, which are all members of the family Solanaceae.

Cross-reactivity has been shown between Birch, Apple, Pear, Celery, Carrot, Hazelnut and Potato, which may well be due to a profilin allergen. An association has also been reported between grass pollinosis and sensitisation to Tomato, Potato, Green Pea, Peanut, Watermelon, Melon, Apple, Orange and Kiwi.

Latex and Potato cross-reactivity has been reported by numerous studies.

In one study, Tomato, Potato, and Latex were shown to have a common protein of 44-46 kDa. This protein could be implicated in the high cross-reactivity among Tomato, Latex, and Potato observed in the immunoblot and CAP inhibition. The protein was reported to probably correspond to patatin. Other studies have reported that latex proteins showed strong cross-reactivity with protein from several fruits and vegetables such as Avocado, Potato, Banana, Tomato, Chestnut, and Kiwi. The implication is that individuals allergic to Potato may also therefore be at higher risk of being cross-reactive to these other fruits and vegetables. In Latex allergy patients, positive food skin-specific IgE tests occurred most frequently with Avocado (53%), Potato (40%), Banana (38%), Tomato (28%), Chestnut (28%), and Kiwi (17%).

Cross-reactivity between Potato and Latex may depend on the age of the individual. In a study, 17 (49%) of the 35 Natural Rubber Latex (NRL)-allergic adults had IgE antibodies to Hev b 7, in contrast to only one of the 35 NRL-allergic children. Fifteen (43%) of the NRL-allergic adults and 29 (83%) of the NRL-allergic children had IgE antibodies to Sol t 1. Ten (29%) of the adult sera showed IgE binding to both Sol t 1 and Hev b 7, and crosswise inhibition tests with pooled sera revealed marked cross-reactivity. These results suggest that Hev b 7 is an important NRL allergen for adults, but not for children. The authors suggest that the clinical importance of the observed cross-reactivity between Hev b 7 and Sol t 1 requires further studies.

http://www.immunocapinvitrosight.com/te ... sp?id=2198

Vierailija
MD
Peruna sisältää useita allergisoivia antigeenejä. Suurin osa esiintyy vain raa'assa perunassa ja hajoaa kypsennyksessä.
Jep, mutta tässä olikin kyse raa'an perunan syönnistä. Itse en kyllä raskaana uskaltaisi perunaa syödä, ainakaan raakana. Kuitenkin, vaikka perunan asema imeväisten ruokavaliossa on vakaa(?), niin useat Suomessa uskottavat tahot eivät suosittele perunaa ainakaan imeväisille. Siitä en tiedä, miten sitten raskausaikana peruna vaikuttaa. Tuskin mitään vakavaa, kuitenkin valtaosa äideistä on syönyt perunaa raskausaikanaan.

Vierailija
Critter
Jep, mutta tässä olikin kyse raa'an perunan syönnistä.

Niin oli. Lainaan itseäni.

Mahdollisen allergian lisäksi en keksi mitään muuta terveydellistä haittaa raa'asta perunasta. En ainakaan muista lukeneeni tai kuulleeni.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Googlettamalla sanoilla "raw potatoes" löysin nopeasti vain sivuja, joissa kerrotaan että raakoja perunoita voi kyllä syödä.

Joskus kaupan perunat on pesty, mikä tietääkseni lisää bakteerinkasvua perunassa verrattuna pesemättömään, koska kuori vaurioituu. Onkohan siitä haittaa ihmiselle, ja tuhoutuvatko mahdolliset bakteerit sitten perunaa kuumennettaessa?

Vierailija

Question: How can I eat raw (white) potatoes?

Answer by doctor Tom Billings: Raw potatoes. Yes you can eat potatoes raw but they are not very appetizing. Some raw fooders heat potatoes at 118 degrees F, the highest temperature possible without destroying enzymes, for long periods of time. The result is a potato that is supposedly raw but tastes cooked. There are recipes for that approach in Gabriel Cousen's book, "Conscious Eating".

Vierailija

Tässä joitain ohjeita:

http://www.terveysportti.fi
on lastenneuvolaopas, sitä voi tutkia vapaasti, ilman salasanoja.

Raskauden aikaiset mieliteot yleensä viestittävät jostain ravintoaineen vajauksesta, tavallisimmin rauta. Myös foolihappoa tarvitaan raskauden aikana tavallista enemmän ja sen puute voi johtaa sikiön keskushermoston sulkeutumishäiriöön. Näistä kuitenkin varmasti neuvolassa on ollut jo puhe.
Kysy peruna-asiasta varmuudeksi omasta neuvolastasi.

Ruokaan ja ruokailuun liittyvät pulmat
Lastenneuvolaopas
1.6.2004
Sosiaali- ja terveysministeriö

Ruoka-allergiaa on arvioitu olevan noin 5–10 %:lla pikkulapsista. Allergioitten hoidosta ks. luku Allergiat ja astma. Syntyvän lapsen allergiaoireita ei voi ehkäistä raskauden aikaisella välttämisruokavaliolla. Ruokien välttämiselle allergian ehkäisytarkoituksessa ei ole perusteita myöskään imetysaikana. Välttämisruokavaliota toteutetaan vasta silloin, kun lapsen allergia on selvästi todettu. Imetys voi suojata lasta allergista reaktiotapaa vastaan, jos lapsella on allergiaperimä. Imettävän äidin ruokavalion monipuolisuus ja riittävyys ovat tärkeitä sekä äidin että lapsen hyvinvoinnin kannalta. Imetyksen aikana äiti välttää ainoastaan niitä ruoka-aineita, joista itse saa oireita.


Foolihappoa ennen raskautta, alkuraskaudessa vai ei lainkaan?

Duodecim
1999;115(19):2057-2059
Toimitus

Raskaana olevan naisen punasolujen pieni foolihappopitoisuus on yhdistetty sikiön keskushermoston sulkeutumishäiriön suurentuneeseen riskiin. Siksi Britanniassa on vuodesta 1992 suositeltu 400 µg:n foolihappoannosta päivässä raskautta suunnitteleville naisille. Ohjeen mukaan foolihappolisä tulisi aloittaa kolme kuukautta ennen hedelmöittymistä ja hoitoa tulisi jatkaa kolmen ensimmäisen raskauskuukauden ajan. Suosituksen myötä foolihappoa ennen raskautta nauttivien naisten osuus kasvoi 2–3 %:sta (1992) yli 30 %:iin vuonna 1996.

Kadir ym. (BMJ 1999; 319: 92) tekivät tilastoanalyysin spina bifidan, anenkefalian ja enkefaloseelen esiintyvyydestä vuosina 1971–91 (ennen foolihapposuositusta) ja 1992–96 (suosituksen jälkeen). Mukaan otettiin kaikki mainitun hermostoputken sulkeutumishäiriön vuoksi keskeytetyt raskaudet sekä elävänä tai kuolleena syntyneet tätä häiriötä sairastavat lapset. Jo ennen suosituksen voimaantuloa spina bifidan ilmaantuvuus pieneni kuudennekseen (215–38/100 000), anenkefalian viidennekseen (149–29/100 000) ja enkefaloseelen neljännekseen (39–9/100 000). Vuoden 1992 jälkeen kunkin taudin esiintyvyyden väheneminen hidastui ja käytännössä jopa pysähtyi kokonaan, vaikka päinvastaista odotettiin. Samana ajanjaksona apteekin toimittamien foolihapporeseptien määrä kasvoi noin 140-kertaiseksi. Missä syy, kun satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa foolihappolisästä näyttäisi olevan hyötyä? Ensinnäkin, suositusta noudattavien osuus (noin 30 %) on melko pieni. Toisaalta parempaan suositusta noudattavien osuuteen ei Britanniassa ehkä päästäkään, koska raskauksista on suunnittelemattomia noin 40 %. Lisäksi on mahdollista, että "väärät", muutenkin monipuolista ruokavaliota noudattavat ja terveellisesti elävät pienen riskin naiset noudattavat ohjetta mutta suuren riskin naiset eivät. Vai onko seurantajakso liian lyhyt, suositusannos liian pieni, hoitojakso liian lyhyt vai onko jo päästy esiintyvyydessä niin pieneen määrään kuin ylipäänsä on mahdollista? Avoimia kysymyksiä on paljon, joten on yllättävää, että Britannian innokkaimmat suosituksen kannattajat ajavat foolihapon lisäystä ravintoon. Tämän analyysin pohjalta näyttäisi kuitenkin selvältä, ettei ainakaan Suomen kaltaisissa maissa, joissa hermostoputken sulkeutumishäiriön riski on pieni, saada todettavaa hyötyä päivittäisestä 400 µg:sta foolihappoa ennen raskautta ja sen aikana. -EH

Artikkelin tunnus: duo91036 (99192057.001)
© 2005 Kustannus Oy Duodecim

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
tukkanuottanen
Ja muistaa totta kai varoa vihertyneitä pottuja ja ituja, joissa on myrkyllistä solaniinia.

Jostain muistan lukeneeni jonkin viittauksen johonkin tutkimuseen, jossa olikin todettu, että solaniinia ei perunan mukulan vihreissä osissa ole. Varsissa ja lehdissä on, sekä eräiden lajikkeiden kuoressa. Mutta jokatapauksessa nuo vihreät osat on syytä poistaa jo pelkästään sen vuoksi, että ne maistuvat karvaalta.

tukkanuottanen
Seuraa 
Viestejä81
Liittynyt26.6.2005
Volitans
tukkanuottanen
Ja muistaa totta kai varoa vihertyneitä pottuja ja ituja, joissa on myrkyllistä solaniinia.



Jostain muistan lukeneeni jonkin viittauksen johonkin tutkimuseen, jossa olikin todettu, että solaniinia ei perunan mukulan vihreissä osissa ole. Varsissa ja lehdissä on, sekä eräiden lajikkeiden kuoressa. Mutta jokatapauksessa nuo vihreät osat on syytä poistaa jo pelkästään sen vuoksi, että ne maistuvat karvaalta.

"When potato tubers are exposed to light, they turn green and increase glycoalkaloid production. This is a natural defense to help prevent the uncovered tuber from being eaten. The green colour is from chlorophyll, and is itself harmless. However, it is an indication that increased level of solanine and chaconine may be present."

Eli saattaapi olla tai saattaapi olla olematta. Varoa kannattaa silti, koska solaniini on toksista.

... and when she was bad, she was horrid.

totinen
Seuraa 
Viestejä4875
Liittynyt16.3.2005
tukkanuottanen
Volitans
tukkanuottanen
Ja muistaa totta kai varoa vihertyneitä pottuja ja ituja, joissa on myrkyllistä solaniinia.



Jostain muistan lukeneeni jonkin viittauksen johonkin tutkimuseen, jossa olikin todettu, että solaniinia ei perunan mukulan vihreissä osissa ole. Varsissa ja lehdissä on, sekä eräiden lajikkeiden kuoressa. Mutta jokatapauksessa nuo vihreät osat on syytä poistaa jo pelkästään sen vuoksi, että ne maistuvat karvaalta.



"When potato tubers are exposed to light, they turn green and increase glycoalkaloid production. This is a natural defense to help prevent the uncovered tuber from being eaten. The green colour is from chlorophyll, and is itself harmless. However, it is an indication that increased level of solanine and chaconine may be present."

Eli saattaapi olla tai saattaapi olla olematta. Varoa kannattaa silti, koska solaniini on toksista.




Tutkimuksen mukaan peruna on turvallinen, jos vihertynyt osa leikataan pois.

Physorg
Green' potato health risk can be eliminated by cutting away affected area
http://www.physorg.com/news136195745.html

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat