Happiviina

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitenkä se happiviina, mistä taannoin uutisissakin oli puhetta, toimii?

Kommentit (10)

Vierailija

asiaa sivuten: Eräs tuttavani rakensi aikoinaan 'bongin', jossa höyrystettiin viina ja sitten INHALE!

Culla Coli Cee!

Sepi
Seuraa 
Viestejä3231
Liittynyt16.3.2005

Onnea! Säikeen tieteellisyyden voittavat vain kirjoittajien avatarten ja loppuviisastelujen hienostuneen humoristiset sisällöt.

Vierailija
Randy Belgia
asiaa sivuten: Eräs tuttavani rakensi aikoinaan 'bongin', jossa höyrystettiin viina ja sitten INHALE!

Culla Coli Cee!

Mutta etanolihan höyrystyy about vajaassa 80 asteessa, ja se on mielestäni aika kuumaa hengitettäväksi...

Vierailija
aleksialeksi

Mutta etanolihan höyrystyy about vajaassa 80 asteessa, ja se on mielestäni aika kuumaa hengitettäväksi...

Niinhän on kuumaa vesihöyrykin ja sitä hengitellään flunssassa kattilan päältä. Kai se alkoholikin viiletessään säilyy höyrynä mutta tiivistyy sitten pinnalle mihin osuu; tässä tapauksessa suun limakalvoille ja siitä imeytyy suoraan verenkiertoon. Mutta eipä tekisi mieli kokeilla, en tiedä mitä limakalvot tykkäisivät moisesta alkoholipommista, saati sitten oma pää. Nautin alkoholin mielummin toisella tapaa. =)

Vierailija

Mutta tuo happiviinahan perustuu siihen että puhdasta happea hengitetään viinan läpi tai jotain. miten se käytännössä onnistuu?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
aleksialeksi
Mutta tuo happiviinahan perustuu siihen että puhdasta happea hengitetään viinan läpi tai jotain. miten se käytännössä onnistuu?

Luulisin kuitenkin, että alkoholiin sekoitetaan lantringiksi vettä tai muuta, johon on liuotettu paineessa happea kuin hiilidioksidia ikään. Puhtaan hapen hengittäminen lienee aika riskialtista puuhaa.

Lierikki Riikonen

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23119
Liittynyt16.3.2005
aleksialeksi
Mutta tuo happiviinahan perustuu siihen että puhdasta happea hengitetään viinan läpi tai jotain. miten se käytännössä onnistuu?

Miksi puhdasta happea? Puhdas happi ja alkoholi (tai mikä tahansa muu palava aine) ei ole hyvä yhdistelmä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin palamiseen mahdollisimman korkeassa lämpötilassa.

Voihan tuota kokeilla helposti. Pistä viinapullon korkkiin kaksi putkea, toinen pitkä, joka ylettyy pullon pohjalle ja toinen lyhyt, joka jää nestepinnan yläpuolelle. Sitten imet siitä lyhyestä putkesta ilmaa. Etanoli imeytyy tehokkaasti hengitettynä, mutta varjopuolena saat vaarallisia keuhkovammoja etanolista.

Toisin sanoen: unohda ajoissa tuollaiset järjettömät kakaroiden kikkailut. Jos viina maistuu niin pahalta, ettet saa sitä juotua, odota suosiolla muutama vuosi. Siinä iässä kun saat viinaa juoda, kyllä se uppoaa suun kautta pienellä irvistelyllä. Suolen limakalvot on tehty läpäisemään muun muassa alkoholia, keuhkojen puolestaan eivät.

Sitä paitsi etanolihöyryn hengittäminen on sietämätön kokemus. Aikanaan tietystä syystä jouduin työskentelemään hetken huoneessa, joka oli täynnä väkevää etanolihöyryä. Se otti aika ikävästi henkeen, onneksi homma oli niin lyhyt, että sen saattoi tehdä melkein hengittämättä. Samalla vaivalla kun totutat keuhkosi tuohon vaaralliseen tapaan, totutat suusi ja mahasi etanoliin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23119
Liittynyt16.3.2005
aleksialeksi

Mutta etanolihan höyrystyy about vajaassa 80 asteessa, ja se on mielestäni aika kuumaa hengitettäväksi...

Etanolia, ja kaikkia muitakin aineita, höyrystyy aina absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Haista vaikka viinaa, kyllä sieltä höyryjä tulee vaikka se olisi pakastimessa jäähdytetty. Mitä korkeampi lämpötila, sitä voimakkaanpaa höyrystyminen on. Kiehumispisteeksi sanotaan lämpötilaa, jossa kyseisessä paineessa höyrystyminen on niin voimakasta, että sitä tapahtuu nesteen pinnalä lisäksi sen sisällä.

Nesteen ja kaasun rajapinnassa tapahtuu myös tiivistymistä, sitä enemmän mitä enemmän höyrystynyttä ainetta pinnalla on. Höyrynpaineeksi sanotaan sellaista höyryn osapainetta, jolloin höyrystyminen ja tiivistyminen ovat tasapainossa. Osittain nesteellä täytetyssä suljetussa astiassa höyryn osapaine asettuu höyrynpaineen suuruiseksi. Höyrynpaine riippuu voimakkaasti lämpötilasta. Kiehuminen alkaa lämpötilassa, jossa höyrynpaine on ympäröivän kaasun paineen suuruinen.

Vierailija
Neutroni
aleksialeksi
Mutta tuo happiviinahan perustuu siihen että puhdasta happea hengitetään viinan läpi tai jotain. miten se käytännössä onnistuu?



Miksi puhdasta happea? Puhdas happi ja alkoholi (tai mikä tahansa muu palava aine) ei ole hyvä yhdistelmä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin palamiseen mahdollisimman korkeassa lämpötilassa.

Voihan tuota kokeilla helposti. Pistä viinapullon korkkiin kaksi putkea, toinen pitkä, joka ylettyy pullon pohjalle ja toinen lyhyt, joka jää nestepinnan yläpuolelle. Sitten imet siitä lyhyestä putkesta ilmaa. Etanoli imeytyy tehokkaasti hengitettynä, mutta varjopuolena saat vaarallisia keuhkovammoja etanolista.

Toisin sanoen: unohda ajoissa tuollaiset järjettömät kakaroiden kikkailut. Jos viina maistuu niin pahalta, ettet saa sitä juotua, odota suosiolla muutama vuosi. Siinä iässä kun saat viinaa juoda, kyllä se uppoaa suun kautta pienellä irvistelyllä. Suolen limakalvot on tehty läpäisemään muun muassa alkoholia, keuhkojen puolestaan eivät.

Sitä paitsi etanolihöyryn hengittäminen on sietämätön kokemus. Aikanaan tietystä syystä jouduin työskentelemään hetken huoneessa, joka oli täynnä väkevää etanolihöyryä. Se otti aika ikävästi henkeen, onneksi homma oli niin lyhyt, että sen saattoi tehdä melkein hengittämättä. Samalla vaivalla kun totutat keuhkosi tuohon vaaralliseen tapaan, totutat suusi ja mahasi etanoliin.

Kyllähän se viina sellaisenaankin uppoaa. Mutta kuulin tuosta kymppiuutisten kevennyksestä ja siinä sanottiin että se se menee nopeasti päähän, sitä ei mene määrällisesti niin paljoa, siitä ei tule krapulaa, ja se ei näy puhalluksessa Aika hurjaa kamaa... Kommentoikaahan vähän noita. Pitävätkö paikkaansa. Siinä kevennyksessä sanottiin, että se on koekäytössä kahdessa baarissa Englannissa. Eikä siinä mitään haittavaikutuksista puhuttu...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä23119
Liittynyt16.3.2005
aleksialeksi

Kyllähän se viina sellaisenaankin uppoaa. Mutta kuulin tuosta kymppiuutisten kevennyksestä ja siinä sanottiin että se se menee nopeasti päähän, sitä ei mene määrällisesti niin paljoa, siitä ei tule krapulaa, ja se ei näy puhalluksessa Aika hurjaa kamaa... Kommentoikaahan vähän noita. Pitävätkö paikkaansa. Siinä kevennyksessä sanottiin, että se on koekäytössä kahdessa baarissa Englannissa. Eikä siinä mitään haittavaikutuksista puhuttu...

Ehkä tuossa tavoitellaan jonkinlaista pikahumalaa. Jos alkoholi menee suoraan verenkiertoon, se vaikuttaa aivoihin nopeasti. Vaikutus myös häviää, kun alkoholi diffusoituu koko kehon nesteisiin. Samaa efektiä tavoiteltiin aikanaan tietyissä piireissä piikittämällä pieniä määriä viinaa suoneen. Jos kokonaisalkoholimäärä jää pieneksi, luonnollisesti myös krapula jää pieneksi.

Mitä iloa tuollaisesta pikahumaltumisesta sitten olisi, sitä en käsitä. Eikö juopottelun ilo tule siitä, että vedetään pikku hilja viinaa ja jauhetaan paskaa kavereiden kanssa?

Mitä tulee haittoihin, kannattaa perehtyä siihen minkälaisia suojavarusteita nykyään teollisuudessa käytetään töissä, joissa altistutaan etanolihuuruille.
Siellä haittojen mahdollisuus otetaan vakavasti, koska työntekijän vahingoittuminen käy kalliiksi työnantajalle.

Ehkä höyry ei sitten pienenä pitoisuutena tee mitään heti, mutta kuka takaa ettei vahinkoa tapahdu vuosien tai vuosikymmenien aikana. Kyllä historiasta löytyy kymmeniä "vaarattomia" käänteentekeviä keksintöjä tupakasta asbestiin, joiden haitat ovat ilmenneet pitkien aikojen päästä. En yhtään ihmettelisi, jos tämä olisi yksi niistä.

Uusimmat

Suosituimmat