Kuksan tekeminen eli perinteisen juoma-astian

Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Mulla on vähän tota 5 vuotta kuvunutta omena puuta jemmassa, jos sitä ei oo joku polttanu saunassa tai varastanu. Niin saako siitä tehtyä hyvän kuksan.

olen kuullu että olis hyvää materiaalia, ainakin kai tupakka ja kannabispiippuja tehdään omenapuusta.

oon joskus jemmannu omenapuuta ja muita jalopuita. Koska niitä voi tarvia ja on arvokasta materiaalia.

Sivut

Kommentit (40)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Visakoivusta (ja oikeaoppisesti pahkasta) ne kuksat tehdään. Omenapuusta voit tehdä puukupin mutta ei se kuksa ole...

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Laskin että kuin teen itte kuksan, niin työkustannukset tekee siitä jo yli 90 euron arvoisen jos rupean sitä myymään.

Valmistaminen ei maksa juuri mitään, mutta jälleen myyntiarvosta tulee suolanen.

sitten siihen vielä muut kustnnukset ja jne. Tulee yli 100 euron kuksa.

Mutta kukaan ei osta tollasia tohon hintaan, niin pitää myydä tappiolla, eli korkeen 25 euron hintaan.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Meidän mummolan pihalla semmoinen koivu kasvoi aikanaan, mutta isän isä kaatoi sen ja teki siitä tosiaan minullekin kuksan.

Osan siitä visakoivusta käytti erään serkkuni keinuhevosen istuimeksi. Ja muuta mukavaa aina veistelee hän.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005
Herra Tohtori
Meidän mummolan pihalla semmoinen koivu kasvoi aikanaan, mutta isän isä kaatoi sen ja teki siitä tosiaan minullekin kuksan.

Osan siitä visakoivusta käytti erään serkkuni keinuhevosen istuimeksi. Ja muuta mukavaa aina veistelee hän.

Korjaan ei susta tuu miljonääriä jos löydät pahkasia visakoivuja. Luin jostain että ne on pahkasia.

Vierailija

Poltin kuksani mikroaaltouunissa. Töissä.
Join siitä kahvia jne, ja oli aika "mielenkiintoisessa" kunnossa.
Yritin "pestä" sitä ja päälle "desinfiointi".
Kyllä hävettää. Kuksa on edelleen tallessa:"Muistona siitä että edes minä en ole täydellinen"...

Vierailija
tiäremiäs
Onko kukaan tehny sitä kuksaa, kauan menee kuin sellasta valmistaa.

Jaa-a? Riippuu täysin kokemuksesta ja viimeistelyn tasosta. Mutta sanoisin, että sellaisen karkean kuksan veistää käsivehkein parissa tunnissa, etenkin jos lähtee liikkeelle jo kuppimaisesta pahkasta. Mutta huippuviimeisteltyyn kuksaan saa kyllä uppoamaan 20-30 työtuntiakin. Itse pidän muuten raidanvisaa parhaimpana kuksapuuna.

Vierailija
Herra Tohtori
Visakoivusta (ja oikeaoppisesti pahkasta) ne kuksat tehdään. Omenapuusta voit tehdä puukupin mutta ei se kuksa ole...

Juuri näin!
Naurettavaa rahastusta tuollaiset tiäremiähen esittelemät sivustot, jossa suureen ääneen kerrotaan kuksien olevan tehdyt koivun pahkasta ja sokeakin näkee että nuo puukupit eivät ole pahkasta tehtyjä, vaan tavallisesta puusta!
Katso puunsyitä jotka leikkaavat koko kupin.
Oikeassa pahkakuksassa syitä ei erota, sillä kuksa koverretaan vetämällä syistä kuksan sisältä.Kun saa esim pihdeillä otteen ensimmäisistä syistä työ etenee helposti.Tuolloin puuaine irtoaa jouheasti syittäin eikä ole niin suurta vaaraa kuksan seinämän puhkeamisesta.asiaa auttaa pahkan keittäminen, jolloin puuaines pehmenee.mikäli pahka kuitenkin pääsee välillä kuivumaan ei hyvä!silloin melko takuulla tulee halkeamia.joten eikun suoraan kaadetusta puusta käteen ja kovertamaan.
Veistämällä työ käy helposti, kun hankkii "Koveron" eli "koukkuveitsen".kaupassa myytävät eivät yleensä ole riittävän teräviä joten ammattitaitoinen hioja saa kyllä auttaa.Kun ase on terävä,työ käy huom helpommin.
Loppuvaiheessa kuksan seinämän paksuuden voi todeta helposti katsomalla valoa vasten.Sormillakin saa hyvin tarkan tuntuman kappaleeseen.
Kunkku on aina jättänyt pahkan oman pinnan koskematta jolloi n tuloksena on kaunis pahkan näköinen luonnonpinta.
Valmis ohutseinäinen kuksa on kuivuttuaan kuin luuta ja kestää maalaisjärjen varassa käytön hyvin.
Mikroaaltouuni ei taida olla kuksan arvolle sopiva paikka..?

Nuo puukupit joita idioottituristit rysistä itselleen haalivat ovat pelkästä puupöllistä sorvattuja/jyrsittyjä kippoja, joiden pintaan on sivelty hyvältä näyttävä öljy tms. Käsityöläinen ei jättäisi niin paksuja seinämiä, mikäli kyseessä on pahka.
Eli oletko todella valmis maksamaan puunpalasta tuollaisia summia?
Kuksan kanssa niillä ei ole mitään tekemistä!

Vierailija

asia erikseen on Kunkunkin joskus tekemät puukupit, joissa katkaistaan esim pienestä koivurangasta esim viiden sentin pala niin, että palan yläosaan jää yksi muutaman sentin pituinen oksa töröttämään.
Kun kovertaa palan sisuksen ontoksi käteen jää puukuppi, jonka ylälaidasta sojottaa kädensija.kiva ottaa vaikka snapsia!
eikä ole pahan näköinenkään, kunhan tuohi jää ehyeksi.
Tälläkään kipolla ei ole asiaa kuksaksi.

Vierailija

ja vielä:

sisäpinnan voi käsitellä sulalla parafiinilla.
Kun antaa parafiinin imeytyä sisäpintaan niin hylkii vettä.
Tee antaa myös tummaa väriä.
Eräs heebo kyllästi sisäpinnan araldiitilla.
Vaan se saattaa himmentää kuksan hohtoa hieman..?

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005
kunkku
Herra Tohtori
Visakoivusta (ja oikeaoppisesti pahkasta) ne kuksat tehdään. Omenapuusta voit tehdä puukupin mutta ei se kuksa ole...



Juuri näin!
Naurettavaa rahastusta tuollaiset tiäremiähen esittelemät sivustot, jossa suureen ääneen kerrotaan kuksien olevan tehdyt koivun pahkasta ja sokeakin näkee että nuo puukupit eivät ole pahkasta tehtyjä, vaan tavallisesta puusta!
Katso puunsyitä jotka leikkaavat koko kupin.
Oikeassa pahkakuksassa syitä ei erota, sillä kuksa koverretaan vetämällä syistä kuksan sisältä.Kun saa esim pihdeillä otteen ensimmäisistä syistä työ etenee helposti.Tuolloin puuaine irtoaa jouheasti syittäin eikä ole niin suurta vaaraa kuksan seinämän puhkeamisesta.asiaa auttaa pahkan keittäminen, jolloin puuaines pehmenee.mikäli pahka kuitenkin pääsee välillä kuivumaan ei hyvä!silloin melko takuulla tulee halkeamia.joten eikun suoraan kaadetusta puusta käteen ja kovertamaan.
Veistämällä työ käy helposti, kun hankkii "Koveron" eli "koukkuveitsen".kaupassa myytävät eivät yleensä ole riittävän teräviä joten ammattitaitoinen hioja saa kyllä auttaa.Kun ase on terävä,työ käy huom helpommin.
Loppuvaiheessa kuksan seinämän paksuuden voi todeta helposti katsomalla valoa vasten.Sormillakin saa hyvin tarkan tuntuman kappaleeseen.
Kunkku on aina jättänyt pahkan oman pinnan koskematta jolloi n tuloksena on kaunis pahkan näköinen luonnonpinta.
Valmis ohutseinäinen kuksa on kuivuttuaan kuin luuta ja kestää maalaisjärjen varassa käytön hyvin.
Mikroaaltouuni ei taida olla kuksan arvolle sopiva paikka..?

Nuo puukupit joita idioottituristit rysistä itselleen haalivat ovat pelkästä puupöllistä sorvattuja/jyrsittyjä kippoja, joiden pintaan on sivelty hyvältä näyttävä öljy tms. Käsityöläinen ei jättäisi niin paksuja seinämiä, mikäli kyseessä on pahka.
Eli oletko todella valmis maksamaan puunpalasta tuollaisia summia?
Kuksan kanssa niillä ei ole mitään tekemistä!

pahkoja on niin harvassa että niitä ei riitä teolliseen valmistukseen, sen takia ei oo tehty pahkasta. Itsekin huomasine että ei oo pahkasta koskaa nähnykkään. Mutta miksi pitäisi tehdä pahkasta koska voi muustakin tehdä.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005
kunkku
ja vielä:

sisäpinnan voi käsitellä sulalla parafiinilla.
Kun antaa parafiinin imeytyä sisäpintaan niin hylkii vettä.
Tee antaa myös tummaa väriä.
Eräs heebo kyllästi sisäpinnan araldiitilla.
Vaan se saattaa himmentää kuksan hohtoa hieman..?

Voi sen kasviöljylläkin tai konjakilla.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat