Tärkeää tietoa oluesta

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Hyvä tietää oluesta:

Englannissa olutta pantiin ensimmäisen kerran noin 250 eKr.
Juoma valmistettiin Kanervasta ja sillä uskotaan olleen hallusinogeenisia vaikutuksia.

Suomalaiset juovat noin 80 litraa olutta henkeä kohden vuodessa. Tsekin tasavallassa juodaan 160 litraa, Saksassa 128, lrlannissa 126, Tanskassa n. 100. Ruotsalaiset eivät tässä lajissa pärjää.

Kuherruskuukausi (englanniksi ’honeymoon’ – hunajakuukausi) juontaa 4000 vuoden takaiseen Babyloniaan. Morsiamen isän velvollisuus oli häiden jälkeen tarjota kuukauden ajan sulhaselle hunajaolutta niin paljon kuin hän jaksaa juoda.

Peukalotuntuma on tuttu sanonta monelle. Mitä tekemistä sillä on oluen kanssa? Ennen lämpömittarin keksimistä panimomestarit mittasivat vierteen lämpötilaa kastamalla peukalonsa siihen. Vaikka peukalotuntumaa yleisesti pidetään väljänä mittana, ei se sitä ollut oluenpanossa.

Oluen historia on ainakin yhtä vanha kuin kirjoitustaito. Vanhin löydetty resepti on juuri olutresepti

Kommentit (13)

Vierailija
Randy Belgia
Hyvä tietää oluesta:

Kuherruskuukausi (englanniksi ’honeymoon’ – hunajakuukausi) juontaa 4000 vuoden takaiseen Babyloniaan. Morsiamen isän velvollisuus oli häiden jälkeen tarjota kuukauden ajan sulhaselle hunajaolutta niin paljon kuin hän jaksaa juoda.

Oluen historia on ainakin yhtä vanha kuin kirjoitustaito. Vanhin löydetty resepti on juuri olutresepti

Aina kuvitellaan, että kehitys on mennyt aina parempaan suuntaan, tässä on todiste siitä, ettei ainakaan kuherruskuukauden kohdalla näin ole ...

Vierailija
Randy Belgia
Hyvä tietää oluesta:
Oluen historia on ainakin yhtä vanha kuin kirjoitustaito. Vanhin löydetty resepti on juuri olutresepti

Varhaisimmat merkit ainakin argeologien mielestä oluen panemisesta juontuvat jo ennen kaksoisvirtojen ja Urukin kulttuuria varhaisemmalta ajalta jopa yli 6000 vuotta sitten. On löydetty näiltä ajoilta kuvia (lähinnä säilyneistä savitauluista), joissa paikalliset ihmiset (miehet) imivät ruokopilleillä jostain astiasta. Samoin samojen aikojen kerrostumista on löydetty varhaisen ohralajikkeen jäämiä.

Tästä jotkut kulttuuriantropogit ovat jopa vetäneet sen johtopäätöksen, että koko viljelyskulttuuri perustuu alunperin oluenpanemiseen. Eli tästä voidaan vetää yksinkertainen johtopäätös että oluenjuonti antoi alkusysäyksen sivistykselle.

Vierailija

kertokaas viisaat pitako paikkansa etta irlannin munkit ennen elivat koko talven juomalla pelkkaa tummaa olutta (siis ei ruokaa lainkaan).

yritin joskus samaa ja ei siina mitaan, mutta poikaystava alko valittamaan jo 3 paivan jalkeen.... siis ei kannista, mutta aloin haista oudolle.

Vierailija

Se kuului ennen sotilaiden ja merimiesten ja kait munkkienkin päiväannokseen viitisen litraa olutta. Tiedä, miten vahvaa se oli mutta reilusti on juotu. "Vesi on hyvää kölin alla"- sanonta on noilta ajoilta kun kuukausia tynnörissä ollutta vettä ei haluttu juoda.

Vierailija
tietää
Se kuului ennen sotilaiden ja merimiesten ja kait munkkienkin päiväannokseen viitisen litraa olutta. Tiedä, miten vahvaa se oli mutta reilusti on juotu. "Vesi on hyvää kölin alla"- sanonta on noilta ajoilta kun kuukausia tynnörissä ollutta vettä ei haluttu juoda.

Toisaalta, keskiajalla ja sen jälkeenkin ruuan yksi yleisimpiä säilytysmenetelmiä oli suolaus, joten kun koko ajan söi mm suolakalaa ja suolalihaa, niin yleensä tuli pikkuisen hiuka.
Kasviksiahan ei syöty kuin kesällä, muuten syötiin leipää, puuroa ja suolaihaa tai kalaa.

Vierailija

Alkoholijuomien (olut ja viini) käyttö keskiajalla ei johtunut suolaisesta ruoasta, vaan siitä että puhdistamaton vesi sisältää kaikenlaista - aina viruksista alkueliöihin.
Ei varmaankaan tiedetty alkoholin desinfioivasta vaikutuksesta, mutta koska siitä ei sairastuttu niin kuin purovedestä, sitä juotiin koska kaikki halusivat välttää sairastumisen.
Merivesi on suolansa takia juomakelvotonta ja alkoholijuoma säilyy paremmin kuin vesi, joten laivassakin tuon sanonnan ymmärtää.

Vierailija
Randy Belgia

Peukalotuntuma on tuttu sanonta monelle. Mitä tekemistä sillä on oluen kanssa? Ennen lämpömittarin keksimistä panimomestarit mittasivat vierteen lämpötilaa kastamalla peukalonsa siihen. Vaikka peukalotuntumaa yleisesti pidetään väljänä mittana, ei se sitä ollut oluenpanossa.

Entäs perisuomalainen perstuntuma?

Vierailija

Kun ottaa aamulla niin paranee eilisestä mutta sitä pitää ottaa perstuntumalla eli pullo per tunti eli n.15 pulloa päivässä.

Vierailija
kolki
Alkoholijuomien (olut ja viini) käyttö keskiajalla ei johtunut suolaisesta ruoasta, vaan siitä että puhdistamaton vesi sisältää kaikenlaista - aina viruksista alkueliöihin.
Ei varmaankaan tiedetty alkoholin desinfioivasta vaikutuksesta, mutta koska siitä ei sairastuttu niin kuin purovedestä, sitä juotiin koska kaikki halusivat välttää sairastumisen.
Merivesi on suolansa takia juomakelvotonta ja alkoholijuoma säilyy paremmin kuin vesi, joten laivassakin tuon sanonnan ymmärtää.

Totta puhdasta vettä ei ollut käytössä ja alkoholi oli siinä mielessä hyvä valinta, mutta oluen suuri määrä päiväkäytössä selittyy osittain myös suolaisesta ruuasta.

Uusimmat

Suosituimmat