Maitohappobakteerit

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Haluaisin keskustelua maitohapobakteereista. Onko niistä mitään hyötyä? Eräs biologian opettaja väitti minulle, että suun kautta nautittuna niistä ei voi olla mitään hyötyä, sillä vatsalaukussa on olot niin happamia että maitohappobakteerit eivät voi selviytyä muualle suolistoon asti. Onko väitteessä mitää perää, ja miten sitten ruoansulatusjärjestelmän bakteerikanta on muodostunut, jos niitä bakteereita ei ole suun kautta saatu? Onko bakteerit muka valmiina jo syntyessä?

Kommentit (11)

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215
Liittynyt18.3.2005

Tällä kertaa opettaja on ollut väärässä. Jokainen salmonellan tai muun ruoka/juomaperäisen suolistoinfektion kärsinyt tietää että vatsan happamuus tappaa vain osan niellyistä bakteereista.

Vierailija
Otus
Haluaisin keskustelua maitohapobakteereista. Onko niistä mitään hyötyä? Eräs biologian opettaja väitti minulle, että suun kautta nautittuna niistä ei voi olla mitään hyötyä, sillä vatsalaukussa on olot niin happamia että maitohappobakteerit eivät voi selviytyä muualle suolistoon asti. Onko väitteessä mitää perää, ja miten sitten ruoansulatusjärjestelmän bakteerikanta on muodostunut, jos niitä bakteereita ei ole suun kautta saatu? Onko bakteerit muka valmiina jo syntyessä?

Suolistossa voi olla bakteereita 1,5kg.
Maitohappobakteerit saavat aikaan olosuhteet jossa monet haitalliset bakteerit eivät kasva.
Tietysti bakteereita pääsee mahalaukusta suolistoon vaikka mahassa on 1% suolahappoa.
Suoliston bakteerikanta vaikuttaa terveyteen,joten kannattaa syödä maitohappobakteeria sisältäviä tuotteita.
Niillä saa myös tuhottua suusta pahaa hajua aiheuttavat bakteerit.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18361
Liittynyt16.3.2005

Opettaja on ollut osittain oikeassa ja osittain väärässä.
Osa maitohappobakteereista pääsee suoleen asti, osa ei.

Miten lapsi saa:
Kulkiessaan synnytyskanavan läpi syntyvä lapsi saa äidiltään ensimmäisen probioottisen bakteerikannan, josta sittemmin kehittyy lapsen suoliston bakteerifloora. Keisarinleikkauksella syntyvät lapset jäävät tätä kokemusta paitsi ja niinpä heidän suolistoflooransa kehitys viivästyy. Heille kehittyy muita useammin ripulia varhaislapsuuden aikana.
---------------

Hyviä probioottisia bakteerikantoja ovat ainakin: Bifidobacterium longum BB 536, Lactobacillus rhamnosus (kanta GG), Lactobacillus casei rhamnosus LB 21, Lactococcus lactis L1A ja Lactobacillus plantarum 299v.
----------------
lähde: http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/bakteerit.html

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Vierailija

Enpä nyt aivan varma ole, mutta joissakin maitohappobakteerivalmisteissa taitaa olla sellainen kuori joka suojelee niitä vatsan hapoilta, jolloin enemmän bakteereja pääsee ihan suolistoon asti. Kun muuten ainakin osa tuhoutuu ennen suolistoon ehtimistä.

Vierailija

Tässä keskustelin asiasta erään asiaan perehtyneen lääkärin kanssa, ja hän tiesi kertoa, että säännöllinen Gefilus-tuotteiden (joko maitotuotteiden tai kapseleiden) käyttö esim. mahataudin/ripulin aikaan lyhentää ripulin kestoa kolmanneksella. Ja varmasti myös ehkäisee tulevien suolistotulehdusten syntyä.

Vierailija

Kiitos kaunis kaikille vastanneille! Taidan edelleenkin nauttia maitohappobakteereita aina vatsataudin isiessä tai antibioottikuurin aikana. Ei siis ollut plaseboa, että maitohappobakteereista on hyötyä ruoansulatuskanavalle antibioottikuurin aikana? Minulle kun tulee aina järkkyjä mahakipuja parin tunnin sisällä syömisestä antibioottikuurin aikana. Tosin voi ehkä johtua jostain herkistymisestä antibiootillekin?

Vierailija

Antibiootit tappavat kohteidensa lisäksi myös suoliston hyviä bakteereja, jolloin taudinaiheuttajat voivat päästä siellä lisääntymään. Seurauksena on tällöin ns. antibioottiripuli, jota tosiaan voi ehkäistä näillä maitohappobakteereilla. Jos tuo mainitsemasi mahakipu ei liity ripuliin, niin enpä osaa sanoa mistä johtuu...

Vierailija

Suomen Turussa on jo joitakin vuosia sitten julkaistu väitöskirja, jossa todettiin Lactobacillus GG:n nopeuttavan vatsaflunssasta parantumista.

Vierailija

Tutkimuksia on todella runsaasti maitohappobakteereista ja niiden hyödyistä.
---------------
Lyhyesti: Laktobasilleja lasten ripuliin
Lääkärilehti
2002;57(22):2423
Marjo Renko

Meta-analyysillä on nyt varmistettu, mitä jo aikaisemminkin uumoiltiin: maitohappobakteereja kannattaa antaa lapsille ripulin aikana. Yhdeksän lumekontrolloidun työn analyysissä todettiin, että laktobasillien antaminen lyhentää ripulin kestoa keskimäärin 0,7 päivällä (95 %:n luottamusväli 0,3–1,2) ja toisena hoitopäivänä ripulifrekvenssiä 1,6:lla (0,7–2,6). Annos-vastesuhteestakin saatiin viitteitä. Haittoja ei havaittu ja valmiste kuulemma maksaa itsensä jo säästyneiden vaippojenkin muodossa.

Pediatrics 2002;109:678–4

--------------------------------------------------------------------------------
Artikkelin tunnus: sll14811 (A2222423.002)
© 2004 Suomen Lääkäriliitto

PS: Jos jollekin Meta-analyysi-termi ei ole tuttu; tarkoittaa se useista tutkimuksista tehtyä analyysiä, yhteenvetoa.

Vierailija

Sain kerran turistiripulin ehkäisyyn semmoisen ohjeen, että kohdemaassa kannattaa syödä paikallista hapanmaitotuotetta (jugurttia, tuorejuustoa tms) ja juoda paikallista kaljaa. Jos perusaineena ollut vesi on epäpuhdasta niin käymisprosessikaan ei silloin onnistu.

Mummo

Uusimmat

Suosituimmat