Neste voi jäähtyä pakkasen puolelle muuttumatta silti jääksi.

Pienikin ärsyke saa kuitenkin alijäähtyneessä nesteessä verkkaisesti liikkuvat molekyylit jähmettymään. Kun –10-asteinen olutpullo avataan, kaasukuplat tai avaamistärinä laukaisevat alijäähtyneen juoman kiteytymisen. Osa oluesta säilyy silti nesteenä, koska jäätyessä vapautunut lämpö on nostanut sen lämpötilan nollaan. Kylmän oluen fysiikkaa avasi dosentti Göran Schultz.

Yhden löytö on kahden onni.

Mantelin piilotuksella on pitkät juurensa antiikissa, mutta Suomeen se rantautui vasta riisipuuron mukana Ruotsista 1800-luvulla. Mantelin saaminen on liitetty erityisesti naima- tai vauvaonneen. Jolle manteli syödessä sattuu, sen häät vietetään seuraavan vuoden aikana, raportoi tutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkiston kokoelmista. Yksi naimaikäinen per joulupöytä lienee ollut normimäärä. Siksi vain yksi manteli. Useampi olisi vienyt uskottavuutta.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Mantelinen riisipuuro ja puolukkakeitto

Muuten kinkku kuivuu.

Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy lihan keskiosaan. Jos sen ja pinnan lämpöero kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin. Mitä isompi kinkku sitä matalampi lämpö, vinkkasi lihaprofessori Eero Puolanne.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Kuorrutettu kinkku