Tomaatti ja kurkku tykkäisivät.

Kasvikunnan tuoretuotteita ei ole ihan yksinkertaista säilyttää parhaimmillaan. Tomaatille, kurkulle ja banaanille jääkaappi on liian kylmä: ihanteellinen olisi 12–14-asteinen viileäkaappi. Sen sijaan lähes kaikki muut vihannekset, kasvikset ja hedelmät säilyvät sitä paremmin, mitä lähempänä lämpötila on nollaa. Perunaa ei kuitenkaan pitäisi varastoida alle neljässä asteessa. Ohjeet antoi ryhmäpäällikkö Raija Ahvenainen VTT Yhdistelmätekniikoista.

Reseptit tarjoaa Soppa365: Vaihtelua lisukesalaattiin

Yhden löytö on kahden onni.

Mantelin piilotuksella on pitkät juurensa antiikissa, mutta Suomeen se rantautui vasta riisipuuron mukana Ruotsista 1800-luvulla. Mantelin saaminen on liitetty erityisesti naima- tai vauvaonneen. Jolle manteli syödessä sattuu, sen häät vietetään seuraavan vuoden aikana, raportoi tutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkiston kokoelmista. Yksi naimaikäinen per joulupöytä lienee ollut normimäärä. Siksi vain yksi manteli. Useampi olisi vienyt uskottavuutta.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Mantelinen riisipuuro ja puolukkakeitto

Muuten kinkku kuivuu.

Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy lihan keskiosaan. Jos sen ja pinnan lämpöero kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin. Mitä isompi kinkku sitä matalampi lämpö, vinkkasi lihaprofessori Eero Puolanne.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Kuorrutettu kinkku