Lanttukauppa käy kuumana loppuvuodesta.

Lanttua myytiin esimerkiksi S-ryhmän ruokakaupoissa 1,24 miljoonaa kiloa vuonna 2013, ja myynnistä 45 prosenttia osuu marras-joulukuulle. Luvuissa ovat mukana pakatut, irtonaisina myytävät ja paloitellut lantut. Luvut antoi viestintäpäällikkö Outi Hohti SOK:sta.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Lanttulaatikko

Yhden löytö on kahden onni.

Mantelin piilotuksella on pitkät juurensa antiikissa, mutta Suomeen se rantautui vasta riisipuuron mukana Ruotsista 1800-luvulla. Mantelin saaminen on liitetty erityisesti naima- tai vauvaonneen. Jolle manteli syödessä sattuu, sen häät vietetään seuraavan vuoden aikana, raportoi tutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkiston kokoelmista. Yksi naimaikäinen per joulupöytä lienee ollut normimäärä. Siksi vain yksi manteli. Useampi olisi vienyt uskottavuutta.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Mantelinen riisipuuro ja puolukkakeitto

Muuten kinkku kuivuu.

Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy lihan keskiosaan. Jos sen ja pinnan lämpöero kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin. Mitä isompi kinkku sitä matalampi lämpö, vinkkasi lihaprofessori Eero Puolanne.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Kuorrutettu kinkku