Siinä perunalaatikko imeltyy.

Vehnäjauhoista perunalaatikkoon tuleva amylaasientsyymi toimii parhaiten tuossa lämpötilassa. Entsyymi pilkkoo perunan tärkkelystä sokereiksi, ja tuottaa halutun makeuden muutamassa tunnissa. Tarkkana pitää kuitenkin olla: kymmenenkin astetta liian korkeassa lämmössä syntyy tavallista perunamuusia, ja liian pitkäaikainen imeltyminen johtaa ylimakeaan perunavelliin. Sudenkuopista varoitti elintarvikekemisti Anu Hopia.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Imelletty perunalaatikko

Yhden löytö on kahden onni.

Mantelin piilotuksella on pitkät juurensa antiikissa, mutta Suomeen se rantautui vasta riisipuuron mukana Ruotsista 1800-luvulla. Mantelin saaminen on liitetty erityisesti naima- tai vauvaonneen. Jolle manteli syödessä sattuu, sen häät vietetään seuraavan vuoden aikana, raportoi tutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkiston kokoelmista. Yksi naimaikäinen per joulupöytä lienee ollut normimäärä. Siksi vain yksi manteli. Useampi olisi vienyt uskottavuutta.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Mantelinen riisipuuro ja puolukkakeitto

Muuten kinkku kuivuu.

Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy lihan keskiosaan. Jos sen ja pinnan lämpöero kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin. Mitä isompi kinkku sitä matalampi lämpö, vinkkasi lihaprofessori Eero Puolanne.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Kuorrutettu kinkku