Vesi pitää joulutortun hillon kuumana.

Vaikka tortun lehtevä osa olisi jo jäähtynyt, hillo voi polttaa suun. Tämä johtuu siitä, että lehtevä osa on kuivaa mutta hillo vetistä ja veden lämmönvarastointikyky on erityisen suuri. Se on nelinkertainen ilman ja kaksinkertainen ruokaöljyn kykyyn verrattuna. Ja tortun lehtevä osa koostuu lähinnä rasvasta, hiilihydraateista ja ilmasta. Hillon riskin selitti elintarvikekemisti Velimatti Ollilainen.

Vinkin tarjoaa Soppa365: Näin taittelet joulutortut kuin mestari

Yhden löytö on kahden onni.

Mantelin piilotuksella on pitkät juurensa antiikissa, mutta Suomeen se rantautui vasta riisipuuron mukana Ruotsista 1800-luvulla. Mantelin saaminen on liitetty erityisesti naima- tai vauvaonneen. Jolle manteli syödessä sattuu, sen häät vietetään seuraavan vuoden aikana, raportoi tutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkiston kokoelmista. Yksi naimaikäinen per joulupöytä lienee ollut normimäärä. Siksi vain yksi manteli. Useampi olisi vienyt uskottavuutta.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Mantelinen riisipuuro ja puolukkakeitto

Muuten kinkku kuivuu.

Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy lihan keskiosaan. Jos sen ja pinnan lämpöero kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin. Mitä isompi kinkku sitä matalampi lämpö, vinkkasi lihaprofessori Eero Puolanne.

Reseptin tarjoaa Soppa365: Kuorrutettu kinkku