Nukkuessa aivot tallentavat kokemuksia ja harjoittelevat tulevia. Kuva: Getty Images
Nukkuessa aivot tallentavat kokemuksia ja harjoittelevat tulevia. Kuva: Getty Images

Lepoverkko piristyy, kun mieli saa vaeltaa vapaasti.

Levätessäsi saattaa joskus tuntua kuin aivosikin lakkaisivat toimimasta. Sitä ne eivät tee. Niin kauan kuin olet elossa, hermosolusi jatkavat impulssien lähettämistä.

”Paljon tapahtuu silloinkin, kun vaikuttaa, ettet tee yhtään mitään”, sanoo Deniz Vatansever, kognitiivisen neurotieteen spesialisti Fudan-yliopistosta Kiinasta.

Jatkuva valmiustila piti esivanhempamme hengissä. Harvan tarvitsee enää pelätä pusikosta hyppääviä leopardeja, mutta edelleen vaarat ja tilaisuudet vaativat valppautta. Siksi aivojen pitää pysyä alati toiminnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo 1990-luvulla neurotieteilijät havaitsivat, että aivokuvauslaitteissa silmät kiinni makaavien ihmisten aivotoiminta on yllättävän kiihkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat kartoittivat aivoalueet, jotka olivat levossa aktiivisimpia. Verkkoa kutsutaan valve-lepotilan hermoverkoksi. Se pysyttelee melko hiljaisena, kun keskitymme johonkin tehtävään, mutta vilkastuu, kun annamme mielemme vaellella vapaasti.

Joidenkin todisteiden mukaan valve-lepoverkko osallistuu aiempien kokemusten ja tulevaisuuden pohdiskeluun – mikä on merkittävää, koska haaveilua pidetään yhtenä niistä kyvyistä, jotka erottavat meidät muista eläimistä.

Lisäksi tämä perustilaan liittyvä verkko tekee muutakin. Vuonna 2017 Vatansever osoitti, että siitä riippuu kykymme tehdä joitakin asioita automaattiohjauksella: esimerkiksi solmia kengännnauhamme tai ajaa tuttua reittiä ilman varsinaista keskittymistä 

Aivoissa kuhisee myös nukkumisen aikana. Kun olemme tiedottomassa tilassa, aivot pääsevät hoitamaan kaikenlaisia askareita, kuten poistamaan haitallisia aineita, säätelemään hormonitasoja ja tuottamaan unia.

Unien arvellaan tarjoavan turvallisen kokeiluympäristön, joka simuloi uusia käyttäytymismalleja valveajan tarpeiden varalle. Lisäksi nukkuvat aivot varastoivat kokemustietoa talteen.

 

Lue lisää

Lokakuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa brittiläiset tiedetoimittajat pureutuvat aivojen toimintamekanismeihin ja suurimpiin kysymysmerkkeihin. Miten aivoista tuli ylivertaiset – ja miten ne loihtivat ajattelun, tietoisuuden ja älykkyyden?

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä15353

Unen aikana energiankulutuskin on aivoissa jopa suurempaa kuin hereillä ollessa. Unessa se aivotyö tehdään, samoin muuten esimerkiksi lihaksen kasvatus. Valvominen on rappeuttava pahe, josta tulisi päästöä eroon liki kokonaan. :)

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla