Koreoiden raja on maailman tarkimmin vartioitu raja. Kuva: Wikimedia Commons
Koreoiden raja on maailman tarkimmin vartioitu raja. Kuva: Wikimedia Commons

Korea oli tuhat vuotta yhtenäinen kuningaskunta. Sitten ulkovallat ryhtyivät järjestelemään niemimaan asioita.

Meille Korean niemimaa merkitsee kylmän sodan viimeistä rintamaa. Äärivanhoillista stalinismia toteuttava rutiköyhä Pohjois-Korea ja markkinatalousopein maailman vauraimpien teollisuusvaltioiden joukkoon noussut Etelä-Korea ovat poliittisesti, henkisesti ja taloudellisesti valovuosien päässä toisistaan.

Kaksi erilaista Koreaa syntyi toisen maailmansodan jälkiselvittelyissä, ja niemimaan jako sinetöitiin vuonna 1953 Korean sodan päätteeksi. Ennen tätä korealaiset ehtivät elää yhtenäisessä valtiossa tuhat vuotta.

 

Korean niemimaan valtiollinen historia
yltää yli 4 000 vuoden taakse

2333 eaa. Niemimaan pohjoisosaan syntyy ensimmäinen valtio, Choson.

109 eaa. Kiinalaiset valtaavat Chosonin.

57–18 eaa. Niemimaalle syntyy kolme kilpailevaa kuningaskuntaa: Silla, Goguryeo ja Baekje.

660-luvulla Silla, kuningaskunnista suurin, valtaa Baekjen ja Goguryeon.

918 Niemimaalle syntyy Goryeon kuningaskunta. Korean nimi juontuu tästä valtiosta.

936 Goryeo ottaa haltuunsa koko niemimaan ja luo ensimmäisen yhtenäisen Korean kuningaskunnan. Pääkaupunki perustetaan Kaesongiin.

1231–1266 Mongolit tekevät invaasioita Koreaan. Kuningaskunta taipuu mongolien vasallivaltioksi.

1392 Choseon-dynastia syrjäyttää Goryeo-dynastian ja perustaa uuden Korean kuningaskunnan, Choseonin. Pääkaupunki siirretään Hanyangiin, nykyiseen Souliin.

1592–1598 Japani yrittää vallata Korean. Korealaiset taistelevat voitokkaasti. Sodan jälkeen maa vahvistaa rajojaan ja omaksuu eristäytymispolitiikan.

1627–1636 Korea käy kaksi kovaa sotaa Kiinan mantšuja vastaan. Hävittyään maa alistuu Kiinan vasallivaltioksi. Seuraa pitkä rauhan kausi.

1894–1895 Japani käy voittoisan sodan Kiinaa vastaan ja pakottaa Kiinan luopumaan oikeuksistaan Korean niemimaalla.

1897 Vieraasta vallanpitäjästä vapautunut kuningas Gojong julistaa valtakuntansa Korean keisarikunnaksi.

1905 Japani käy voittoisan sodan Venäjää vastaan ja pakottaa Korean suojelualueekseen.

1910 Japani liittää Korean valtakuntaansa.

1910–1945 Japanilaishallinto toimii armottomasti. Se hävittää kulttuurimonumentit, kieltää korean kielen ja poliittiset mielenilmaukset ja alistaa korealaiset orjatyövoimaksi tehtaisiinsa ja armeijaansa.

1945 Liittoutuneet kukistavat Japanin toisen maailmansodan päätteeksi. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakavat Korean miehitysvyöhykkeisiin.

15.8.1948 Yhdysvaltain miehitysalue julistautuu Korean tasavallaksi.

9.9.1948 Neuvostoliiton miehitysalue julistautuu Korean demokraattiseksi tasavallaksi.

1950 Pohjois-Korean armeija ylittää Koreoiden välisen rajan. Korean sota alkaa. 

1953 Koreat solmivat aselevon. Aselepolinja vedetään vuoden 1945 jakolinjaa pitkin 38. leveyspiirille.

Sodan jälkeen presidentti Kim Il-Sungin kommunistinen Pohjois-Korea ottaa vastaan apua Kiinalta ja Neuvostoliitolta mutta eristäytyy muuten ulkomaailmasta. Presidentti Syngman Rheen johtama Etelä-Korea lähtee eteenpäin Yhdysvaltain talousavun turvin.

1960-luvulla Pohjois-Korean talous kasvaa Neuvostoliiton ja Kiinan tuella nopeammin kuin Etelä-Korean, vaikka sotilaskaappauksella valtaa noussut Park Chung-hee uudistaa etelän talouselämää kehittämällä teollisuutta ja ulkomaankauppaa.

1970-luvulla Pohjois-Korean talouskasvu tyrehtyy, kun Kim Il-Sung riippumattomuuspyrkimyksissään ohjaa voimavarat sotavarusteluun ja jättiläismäisen armeijan ylläpitoon. Etelä-Korea alkaa vähitellen nousta maailman johtavien teollisuusvaltioiden joukkoon.

1991 Neuvostoliitto sortuu, apuvirrat Pohjois-Koreaan katkeavat. Talous romahtaa.

1992 Kim Young-sam valitaan Etelä-Korean ensimmäiseksi siviilipresidentiksi yli 30 vuoteen. 

1994 Pohjois-Korean presidentti Kim Il-Sung kuolee. Vallan perii hänen poikansa Kim Jong-il.

1996 Pohjois-Koreassa alkaa miljoonia uhreja vaativa nälänhätä.

1998 Pohjois-Korea tekee ensimmäisen ydinohjuskokeen. Etelä-Korean presidentti Kim Dae-jung aloittaa ”päivänpaistepolitiikan”, jolla hän tähtää lähentymiseen Pohjois-Korean kanssa.

2000 Kim Dae-jung saa liennytyspolitiikastaan Nobelin rauhanpalkinnon.

2003 Pohjois-Korea sanoutuu irti kansainvälisestä ydinsulkusopimuksesta.

2006 Pohjois-Korea tekee toisen ydinohjuskokeen.

2007 Kim Jong-il lupaa sulkea ydinlaitoksen vastineeksi talous- ja energia-avusta.  Etelä-Korean presidentti Roh Moo-hyun matkustaa Pohjois-Koreaan allekirjoittamaan rauhanjulistuksen, jonka tavoitteena on rauhansopimus.

2008 Koreoiden välit huononevat nopeasti vuoden lopulla, kun Etelä-Korean uusi presidentti Lee Myong-bak sanoutuu irti päivänpaistepolitiikasta ja sitoo Pohjois-Korean talousavun ihmisoikeuksiin ja ydinaseneuvotteluihin. Pohjois-Korea katkaisee kaiken yhteistyön ja sulkee rajansa.

2009 Koreoiden suhteet ovat huonoimmillaan sitten Korean sodan. Pohjois-Korea tekee ydin- ja ohjuskokeen ja sanoutuu irti aseleposopimuksesta. Kim Jong-il ilmoittaa valinneensa seuraajakseen nuorimman poikansa Kim Jong-unin. YK kiristää Pohjois-Korean vastaista kauppasaartoa.

2011 Kim Jong-il kuolee. Pohjois-Koreassa alkaa Kim Jong-unin kausi.

2017 Pohjois-Korea jatkaa ydinohjuskokeitaan. Sillä arvioidaan olevan kymmenen ydinasetta. Välit Yhdysaltain kanssa kiristyvät.

9.3.2018 Kim Jong-un esittää presidentti Donald Trumpille tapaamista, joka olisi historiallinen. Maiden johtajat eivät ole kertaakaan kohdanneet kasvokkain.

27.4.2018 Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapaavat Koreoiden rajalla. He ilmoittavat aikovansa vielä tänä vuonna allekirjoittaa rauhansopimuksen, joka virallisesti päättäisi aselepovaiheeseen jääneen Korean sodan.

12.6.2018 Kim Jong-un ja Donald Trump tapaavat Singaporessa. Tarkoitus on keskustella Koreoiden sodan päättämisestä ja Pohjois-Korean ydinaseista.

Hannu Pesonen on ulkomaanaiheisiin erikoistunut vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. 

Aikajana on päivitetty versio aikajanasta, joka julkaistiin alun perin Tiede-lehdessä 7/2009 artikkelissa Korea: Miksi yksi on nyt kaksi?

Ulkoilu lapsena voi ehkäistä likinäköisyyttä. Silmä näet kaipaa luonnonvaloa.

Likinäköisyys lisääntyy hurjasti kehittyneissä maissa ja varsinkin Aasiassa, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Vuosisadan puolivälissä maailman ihmisistä joka toinen on likinäköinen ja voimakkaasti likinäköisiä on liki miljardi, arvioidaan laajassa katsauksessa Ophtalmology-tiedelehdessä.

Soulissa ja Singaporessa jo nyt yli 90 prosenttia kaksikymmentävuotiaista tarvitsee silmälasit. Länsi-Euroopassa arviolta joka toinen nuori aikuinen on likinäköinen.

Likinäköisyys vaikuttaa modernin elämäntavan vaivalta. Perimä selittää sitä vain osin.

Lukeminen ja jatkuva lähityöskentely lisäävät nykyisen käsityksen mukaan likitaitteisuutta, kuten myös sisällä oleskelu ja valon vähäisyys.

”Varhain aloitetun koulunkäynnin on todettu selvästi lisäävän likinäköisyyttä. Siihen ei ole kiinnitetty huomiota, kun suunnitellaan koulutuksen varhentamista”, sanoo vuosikymmeniä asiaa tutkinut silmälääkäri ja Jyväskylän yliopiston dosentti Olavi Pärssinen.

Likinäköisyyttä lisäävät etenkin Aasian vaurailla alueilla kova pänttääminen jo lapsena sekä älylaitteisiin liimautuminen.

Ulkoilu lapsena sen sijaan näyttää ehkäisevän likinäköisyyttä. Niin sanotuen valoteorian mukaan ulkoilun hyöty seuraa siitä, että oleskellaan paljon luonnonvalossa.

Valoteoriaa tukee kansainvälinen tuore tutkimuskatsaus likinäköisyyden geneettisestä taustasta. Likinäköön nimittäin liittyvät erityisesti geenimuutokset soluissa, jotka vastaavat valon havaitsemisesta ja käsittelystä.

Kysely

Luitko itsesi likinäköiseksi?

Yksiköt löytyivät monikäyttöisistä käsistä.

Muinaisaikojen metsästäjille ja kalastajille riitti, että yhteinen saalis jaettiin silmämääräisesti asianmukaisiin osiin. Tarpeen tullen mittana voitiin käyttää puusta tai tuohesta valmistettua lapiomaista kouraa. Tärkeitä mittavälineitä olivat omat kädet.

Peukalo tarkoitti myös peukalon leveyttä eli ruotsalaisittain tuumaa, neljästä muusta sormesta muodostui kämmenen leveys. Kun kämmenet pantiin rinnakkain, syntyi kahmalo. Kyynärpään ja keskisormen pään välinen etäisyys oli kyynärä. Kun kädet levitettiin sivulle suoriksi, matka keskisormien päiden välillä oli syli eli kolme kyynärää, nykymitoissa vajaat kaksi metriä.

Kansainväliset mitat ja painot ovat tulleet tarpeellisiksi viimeistään silloin, kun on alettu käydä kauppaa. Yleisenä ongelmana oli kuitenkin pitkään se, että eri tuotteita mitattiin erilaisilla järjestelmillä ja samannimisetkin mitat olivat käytännössä paikallisia ja keskenään erisuuruisia.

Valtaosa Euroopan maista alkoi siirtyä yhtenäiseen desimaali- ja metrijärjestelmään vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, jolloin Kansainvälinen mitta- ja painotoimisto valmisti jokaiselle valtiolle mallimetrin ja kilogramman. Perusyksikön nimitys metri tuli ranskan mittaa tarkoittavasta sanasta mètre, koska järjestelmäkin oli kehitetty Ranskassa 1700-luvun lopulla.

Jotkin vanhat mitat ovat säilyneet nykypäiviin asti erikoiskäytössä. Perunoita myydään torilla kapoittain, joka nykyään vastaa viittä litraa. Kappa on vanha germaaninen laina, joka merkitsee al­kuaan mittaa.

Halkomittana tunnettu motti on lainaa ruotsin sanasta mått. Ruotsista lainattu pienen rasian nimitys aski on täsmentynyt 20 savuketta sisältävän pakkauksen nimitykseksi.

Kannu on vanha vetomitta, jonka nimi tulee ruotsin sanasta kanna. Kannu oli kaksi tuoppia eli reilut kaksi ja puoli litraa. Tuoppi on tarkoittanut sekä juoma-astiaa että siihen mahtuvan nesteen määrää. Se on lainattu keskiajalla joko ruotsista tai alasaksasta. Entisajan tuoppi veti reilun litran, nykyään nimitetään isoksi tuopiksi puolen litran olutannosta.

Omaperäinen töttö on vanhastaan ollut tuohitorven nimitys, joka kuvailee tuohitorvesta lähtevää ääntä. Putken tai suppilon muotoisia töttöjä tai tötteröitä on myöhemmin alettu kääriä paperista esimerkiksi makeisten kääreiksi. Samaan joukkoon kuuluvat myös vohvelista valmistetut jäätelötötteröt.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2018