Sisältö on vaihtunut myönteiseksi. Kuva: Getty Images
Sisältö on vaihtunut myönteiseksi. Kuva: Getty Images

Osilla on myrkyllinen ja vallankumouksellinen historia.

Politiikka on taistelua, jossa aseina ovat sanat ja niihin liittyvät mielikuvat. Nämä eivät johdu automaattisesti itse sanoista, vaan paljolti käyttöyhteyksistä ja käyttäjistä. Esimerkiksi sopii vihervasemmisto, joka on viime aikoina herättänyt voimakkaita tunteita varsinkin oppositiopuoluiden piirissä.

Vihreä-sanaan liittyy sekä myönteisiä että kielteisiä mielikuvia. Sana on ikivanha johdos, jonka kantasana viha on alkuaan indoiranilainen laina ja merkinnyt myrkkyä tai sappea. Sukukielten vastineista päätellen se on voinut tarkoittaa myös tulehdusta, sairauksia aiheuttavaa maagista voimaa tai vihan ja kateuden tunnetta.

Myrkyllisestä alkuperästään huolimatta vihreästä on tullut neutraali värin nimitys. Usein se saa myönteisen sävyn käyttöyhteyksistään, erityisesti silloin, kun puhutaan elävästä kasvillisuudesta. Vihreät niityt edustavat optimaalista olotilaa, joka on tuttu myös Raamatusta.Voimakas kasvu liittyy nuoruuteen, joten vihreä voi tarkoittaa vertauskuvallisesti nuorta ja kokematonta. Politiikassa vihreä tuo mieleen ympäristönsuojelun ja pehmeät arvot sekä niiden kannattajat.

Entä sitten vasen ja vasemmisto? Vasen lienee ikivanha perintösana, jonka perusmerkitys johtuu ihmisen ominaisuuksista. Hänellä on kaksi kättä, joista toinen on yleensä käyttökelpoisempi tarkkuutta vaativissa töissä. Sitä parempaa kättä on nimitetty oikeaksi ja heikompaa vasemmaksi. Virossa eriarvoisuus näkyy selvästi: pahem tarkoittaa sekä huonompaa että vasenta, parem parempaa ja oikeaa.

Konkreettisen puolen ilmauksista on tullut politiikan termejä Ranskan vallankumouksen yhteydessä, jolloin kansalliskokouksessa konservatiivit istuivat oikealla ja muut sitä enemmän vasemmalla, miten hurjia vallankumouksen kannattajia he olivat.

Suomeksi vasemmistosta alettiin puhua 1870-luvulla ulkomaiden politiikkaa koskevissa selostuksissa. Suomen ensimmäinen vasemmistopuolue perustettiin vuosisadan vaihteessa. Uusissa oloissa vasemmisto ei enää tarkoittanut samaa kuin Ranskan gauche 1700-luvun lopulla.

Mikä sitten on vihervasemmisto? Eikö se yksinkertaisesti tarkoita vihreitä ja vasemmistoa yhteensä?

Voisi tarkoittaakin, mutta ongelmana on se, että termiä ovat käyttäneet erityisesti perussuomalaiset ja hallituspuolueet puhuessaan punavihreästä oppositiosta. Kannattaja – hyvä, vastustaja – paha.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2018.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6266
Liittynyt3.5.2008

Onko vihervasemmisto ruma sana?

Mikä sitten on vihervasemmisto? Eikö se yksinkertaisesti tarkoita vihreitä ja vasemmistoa yhteensä? Voisi tarkoittaakin, mutta ongelmana on se, että termiä ovat käyttäneet erityisesti perussuomalaiset ja hallituspuolueet puhuessaan punavihreästä oppositiosta . Väärin sammutettu!
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.