Suomalainen nauttii vuodessa noin kymmenen kiloa kahvia. Kuva: Emilia Kangasluoma
Suomalainen nauttii vuodessa noin kymmenen kiloa kahvia. Kuva: Emilia Kangasluoma

Kolme neljä kuppia kahvia päivässä pienentää riskiä kuolla ennenaikaisesti ja näyttää suojaavan sydänsairauksilta ja syöviltä.

Suomalaiset juovat kahvia enemmän kuin mikään muu kansa maailmassa. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen tietojen mukaan suomalainen nauttii vuodessa noin kymmenen kiloa kahvia.

Jos puolen kilon kahvipaketista saadaan noin 65 kupillista, suomalaisten keskikulutukseksi tulee näin laskettuna 3,5 kuppia päivässä.

Se on hyvä määrä, osoittaa uusi brittitutkimus British Medical Journalissa. Laajassa katsauksessa tutkijat kokosivat yhteen kahvin vaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia ja tulos on, että kahvinjuonti on hyväksi terveydelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolme neljä kuppia päivässä näyttää tilastollisesti olevan riittävä määrä tuottamaan monenlaista terveyshyötyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säännöllisesti kahvia juovilla oli kautta linjan hieman pienempi riski kuolla ennenaikaisesti.

Kahvi näyttää suojaavan sydänsairauksilta ja eräiltä syöviltä kuten ihon, kohdunkaulan ja virtsarakon syöviltä. Samoin kahvinjuonti ehkäisee jonkin verran tyypin 2 diabetesta, sappikiviä ja kihtiä.

Erityisesti kahvi näyttää suojaavan maksasairauksilta ja kirroosilta. Tämä on havaittu aiemminkin ja asian jatkoselvitys kaipaisi satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia, kirjoittavat tutkijat raportissaan.

Ainoat haitat havaittiin raskaana olevilla naisilla. Kahvinjuonti raskauden aikana oli tilastollisesti yhteydessä lapsen pienempään syntymäpainoon, ennenaikaiseen syntymään ja luunmurtumiin raskausaikana.

Tämän tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteista tai vaikutusmekanismeista.

Englantilaisten kansanterveystutkijoiden uusi katsaus on menetelmältään niin sanottu sateenvarjokatsaus. Siinä koottiin kahvin vaikutuksista yhteen 201 meta-analyysia, eli jo itsessään laajaa katsausta.

Suurimmat hyödyt saa, kun nauttii kahvia kolme kupillista päivässä. Sitä suuremmista määristä ei vaikuttanut olevan haittaa, mutta hyödyt pienenevät, mitä enemmän juo. Tutkijat kirjoittavat, että tavanomaisella käytöllä kahvi vaikuttaa olevan turvallista.

Englantilaistutkijoiden tulokset ovat linjassa kahden vastikään julkaistun laajan kohorttitutkimuksen kanssa.

Toisessa niistä seurattiin 521 000 eurooppalaista kymmenessä maassa 16 vuoden ajan ja havaittiin, että kahvia eniten nauttivilla miehillä oli 12 prosenttia pienempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia ollenkaan. Tutkimus löytyy täältä.

Naisilla luku oli 7 prosenttia.

Toinen tutkimus tehtiin Yhdysvalloissa ja siinä seurattiin 185 000 ihmistä. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että yli neljän kupin nauttiminen päivässä vähensi ennenaikaisen kuoleman riskiä 18 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla