Elimistön kunto mitattiin ennen ja jälkeen neljän viikon nenänvalkaisun.

Entistä useampi suomalainen on ottanut raittiuskokeilut tavaksi. Suosituin on nenänvalkaisukuukausi, tipaton tammikuu. Sitä viettää joka viides aikuinen, kertovat TNS Gallupin selvitykset viime vuosilta.

Yksi kiinnostava kysymys kuuluu: tuoko neljän viikon juomalakko välittömiä terveyshyötyjä? Asian selvittämiseksi luovuin kaikesta alkoholista marraskuun ajaksi.

Aloitin testijakson antamalla verinäytteen, josta tutkittiin neljä eri laboratorio-arvoa. Ne kertovat joko juomatavoista tai maksan kuormituksesta. Toistin laboratoriokäynnin neljän viikon kuivan kauden jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juomarina lasken itseni kohtuukäyttäjiin. Terveellisenä pidetty määrä, 1–2 lasillista päivässä, saattaa viikonloppuisin ylittyä, mutta arki kuluu yleensä kuivin suin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käyttö rasittaa maksaa

Maksa on elimistön ongelmajätelaitos, joka kaiken muun roinan ohella hajottaa alkoholia. Järjestelmä on alun perin syntynyt siivoamaan elimistön omaa alkoholia, jota syntyy suolistossa muutama gramma vuorokaudessa.

Ylimäärä kuitenkin sekoittaa maksan normaalia toimintaa ja saa sen käymään ylikierroksilla. Alkoholi sisältää runsaasti energiaa, ja se syrjäyttää muut lähteet. Liika varastoituu maksasoluihin ja seurauksena syntyy rasvamaksa. Usein rasvamaksa aiheuttaa tulehdusta ja soluvaurioita.

Pelkkä viikonloppukännäys saattaa tuottaa tilapäisen rasvamaksan, joka oireilee ylävatsakipuina. Parin viikon täysraittius parantaa rasvamaksan täysin. 

Toisin kuin luullaan alkoholi ei ole itsessään maksamyrkky: tuhoa tekevät vasta alkoholin hajottamisessa syntyvät yhdisteet. Osa niistä iskee suoraan maksasoluihin. Mitä enemmän ja mitä kauemmin pommitusta jatkuu, sitä enemmän maksasoluja menee rikki. Samalla solujen hajoamistuotteita valuu verenkieroon.

– Kohollaan olevat laboratorioarvot viestivät, että maksasoluja häviää enemmän kuin uusia syntyy, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Kalle Jokelainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Alkoholin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Niin myös haitat. Riski alkoholisairauksiin vaihtelee perinnöllisistä syistä. Päivittäinen juominen aiheuttaa jokaiselle jossain vaiheessa rasvamaksan, mutta maksakirroosi kehittyy vain viidennekselle suurkuluttajista. Se on loppuvaihe, josta ei enää ole paluuta: toimiva maksasolukko on kovettunut sidekudokseksi.
Suurkulutuksen eli terveyden kannalta haitalliset rajat paukkuvat, kun mies nauttii 24 annosta alkoholia viikossa. Se on koppa kaljaa jaettuna tasaisesti jokaiselle seitsemälle päivälle. Naisella määrä on 16 viikkoannosta.

Maksa palautuu viikoissa

Palataan meikäläisen kohtuukäyttäjän maksaan. Reagoiko se muutaman viikon alkoholittomuuteen?

– Kyllä, kuittaa Kalle Jokelainen.  – Kun alkoholi poistuu elimistöstä, maksan energiatalous normalisoituu ja maksa alkaa tuottaa entiseen malliin rasvoja, proteiineja ja sokereita.

Jos jatkaisin tipattomuutta vielä kuukauden päivät, maksani saavuttaisi sille ominaisen aineenvaihdunnan tason.    

– Paljon puhutaan maksan puhdistumisesta, mutta mitään sellaista ei tapahdu, Jokelainen oikoo.  Maksa toipuu ylikuormituksesta ja alkaa toimia normaalisti. Tietysti sillä edellytyksellä, ettei alkoholi ole ehtinyt aiheuttaa pysyviä muutoksia, kuten kirroosia.

Normalisoituminen heijastuu nopeasti maksa-arvoihin. Laboratoriokokeista käytetyin, GT eli glutamyylitransferaasientsyymi, lähtee laskuun jo 2–3 viikossa.

GT on herkkä alkoholinkäytön ja maksasairauden mittari. Se ei vielä pomppaa kattoon yhden illan ryyppäämisestä, vaan heilahtaa vasta, kun maksasoluja alkaa tuhoutua enemmän kun uusia syntyy.  

Sitten varoituksen sana mittari­uskovaisille. Maksa-arvoja on helppo testata, mutta hankalampi tulkita.

– Alkoholi ei ole ainoa syy maksa-arvojen suurenemiseen, Kalle Jokelainen kertoo.  Myös monet sairaudet, lääkkeet ja luontaistuotteet heilauttavat lukemia. Sama koskee e-pillereitä ja hormoneja.

Vastaavasti normaalin alueelle asettuvat arvot eivät takaa, että­ ihminen on kohtuukäyttäjä tai  hänen maksansa terveempi kuin muilla. Testien herkkyys on yksilöllinen. Esimerkiksi GT-arvo saattaa olla kuosissaan, vaikka maksa olisi täysin rikki. Loppuun kulunut elin ei enää jaksa edes tuottaa entsyymejä.

Aivotkin hyötyvät

Maksa ei kerro kaikkea tipattomuuden lääketieteellisistä hyödyistä. Omat laboratorioarvoni lähtivät lievään laskuun, mutta ehdin kirjata muitakin ilonaiheita raittiin periodin aikana. Lievät uniongelmat, kuten aamuöiset heräilyt, jäivät pois.

– Alkoholi auttaa ehkä nukahtamaan mutta heikentää unen laatua varsinkin loppupäästä, selittää kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimusten mukaan ärtyneisyys, masentuneisuus ja unettomuus ovat tyypillisiä liian alkoholin seuralaisia. Tipaton lepuuttaa aivoja ja lievittää mahdollista stressiä.

Havaitsin myös hienoisen laskun verenpaineessa, joka ei ole mikään ihme. Säännöllinen alkoholinkäyttö kohottaa verenpainetta – miehillä kaikilla annostasoilla.    

– Tipattomuus voi auttaa myös painonhallinnassa, koska alkoholissa on runsaasti energiaa, Kauhanen muistuttaa.

Dosentti Kalle Jokelaisen mielestä kuivan kuukauden suurin hyöty on havahtuminen. – Siinä näkee, kuinka paljon alkoholi määrittää omaa elämää.  Jos juo paljon, voi miettiä, onko lotraus sen arvoista.

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja.

Alkuperäinen versio julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

11,6 litraa vuodessa
Alkoholijuomien kokonaiskulutus
oli keskimäärin
11,6 litraa 100-prosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä
suomalaista kohti vuonna 2013.

Janoisin
kymmenes juo noin puolet kaikesta
alkoholista.

Euroopan
viinimaissa
kulutus jakautuu tasaisemmin.  

Lähde: THL

Tappaa parituhatta
Alkoholiin kuoli 2012 yhteensä
1 960 suomalaista.

Viidennes
menehtyi alkoholimyrkytyksiin,
muut lähinnä
maksa- ja sydän-
sairauksiin.

Maksasairaudet
ja alkoholi-
myrkytykset ovat
meillä yleisempiä kuin muissa
EU-maissa.

Lähde: Tilastokeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla