Häiriössä on pohjimmiltaan kyse eroahdistuksesta, sanoo psykiatrian professori.

Älylaitteiden aikakaudella on yleistynyt niin kutsuttu nomofobia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan. Termi tulee englannin sanoista no mobile phone phobia, ja sillä tarkoitetaan pelkoa jäädä ilman mobiililaitetta tai puhelinkontaktia.

Nomofobiaan liittyviä oireita ovat ahdistuneisuus, kohonnut syke ja verenpaine, hengenahdistus, pahoinvointi, vapina, huimaus, masennus, epämukavuus, pelko ja paniikki.

Useiden tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että pelko olla ilman kännykkää yleistyy etenkin teini-ikäisten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Virallista diagnoosia nomofobialle ei ole, mutta sitä on jo ehdotettu Yhdysvaltain mielenterveyden diagnosointijärjestelmään (DSM-5).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuonna International Journal of Community Medicine and Public Health -lehdessä julkaistiin tutkimus, joka tarkasteli 364:ää lääketieteen opiskelijaa. Melkein kaikilla havaittiin vähintään lieviä tai kohtalaisia nomofobian oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vakavaa nomofobia oli 19 prosentilla. Tutkimuksen mukaan nomofobia on kasvava uhka henkiselle, sosiaaliselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

Tänä vuonna Sleep-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa nomofobia yhdistyi merkittävästi suurempaan uneliaisuuteen päiväsaikaan, pitkiin päiväuniin, runsaaseen älylaitteen käyttöön yöllä, epäsäännöllisiin heräämis- ja nukkumisaikoihin sekä asioiden märehtimiseen yöllä.

Nomofobia haittaa siis vakavasti unta, ja liian vähäinen unensaanti on yksi suurimmista terveysongelmista länsimaissa.

Tyypillisimmin nomofobiasta kärsii henkilö, joka on ulospäinsuuntautunut, kärsii huonosta itsetunnosta ja käyttää mobiililaitetta huomattavan paljon, selviää Family Medicine and Primary Care -lehdessä viime vuonna julkaistusta tutkimusraportista.

Kysely

Ahdistaako ilman kännykkää?

Ei ahdista.
Ei ahdista.
76.8%
Ahdistaa.
Ahdistaa.
23.1%
Ääniä yhteensä: 190
Siriina
Seuraa 
Viestejä2

ID10T kirjoitti:
Erythron kirjoitti:
Ei ahdista. Enemmän ahdistaa se, että vaikka haluaisin ottaa tavallisen peruspuhelimen vain puheluille ja tekstareille, niin enää se ei ole mahdollista. Älypuhelin on ainakin itselläni pakko olla muutamasta syystä: 1) se on auton avain 2) vain mobiilitunnistuksella pääsen verkkopankkiin 3) en käytä muuta kameraa

Tuohon kakkoskohtaan täytyy todeta, että esim. Nordealla on tunnuslukulaite, joka on todella helppokäyttöinen.

Nordean tunnuslukulaite on ai-van hanurista. Se muistuttaa ilmaiseksi saatua taskulaskinta. Pinniä ja ponnia kysytään jatkuvasti joka välissä. Hyvä jos paremmasta ei ole tietoa.

Äidillä on tollanen ja jos olisi huonot hermot niin yhtään laskua en saisi maksettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla