Suomalaistutkijat löysivät uuden lääkehoidon jouduttamaan poikien murrosikää.

Jos pojan murrosikä viivästyy ja nuori kärsii siitä, kypsymistä voi jouduttaa uudenlaisella lääkehoidolla, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Hoidon tehon osoittivat Helsingin yliopiston ja Husin lääkäritutkijat tuoreessa tutkimuksessaan.

Tutkittu lääkeaine on nimeltään letrotsoli. Se vauhdittaa pojan omaa mieshormoni testosteronin tuotantoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Hoito joudutti murrosiän hormonitoimintaa nopeammin kuin Suomessakin pitkään käytössä ollut testosteronin pistoshoito”, kertoo lastentauteihin erikoistuva lääkäri, tutkijatohtori Tero Varimo Husista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääketutkimuksessa verrattiin perinteistä hoitoa, jossa annetaan testosteronia pistoksena, ja letrotsolia , joka otettiin tablettina.

Murrosiän tunnusmerkit etenivät molemmissa ryhmissä. Letrotsoli kuitenkin nopeutti kivesten kasvua ja lisäsi poikien omaa mieshormonitoimintaa verrattuna testosteronia saaneeseen ryhmään.

Jos murrosikä ei ole alkanut neljäntoista vuotta täyttäessä, se katsotaan viivästyneeksi. Tytöillä aikataulu on vuotta varhaisempi.

Arviolta noin kahdella sadasta murrosikä siis viivästyy pelkästään siksi, että heidän luontainen kehityksensä on tavallista hitaampaa. Harvinaisissa tapauksissa jokin sairaus estää kehitystä.

Mitä enemmän kehitys viivästyy ja kokoero ikätovereihin kasvaa, sitä enemmän nuorella on huolta omasta kehityksestä. Se voi johtaa esimerkiksi urheiluharrastuksista luopumiseen, kun ikätoverit tuntuvat olevan lihasvoimiltaan ja fyysisyydeltään eri tasolla.

Viivästyminen voi heikentää itsetuntoa ja oman pätevyyden kokemusta. Myös ryhmäytyminen saattaa tutkimusten mukaan vaikeutua.

Kysely

Alkoiko murrosikäsi tavanomaisessa ajassa?

Alkoi.
Alkoi.
56.4%
Etuajassa.
Etuajassa.
23.8%
Viivästyneenä.
Viivästyneenä.
16.5%
Ei ole vielä alkanut.
Ei ole vielä alkanut.
3.2%
Ääniä yhteensä: 218
Sisältö jatkuu mainoksen alla