Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan etninen tausta, asuinpaikka ja vanhempien koulutus vaikuttavat paljon aloittamisikään.

Poikien ensimmäinen yhdyntä tapahtuu Suomessa keskimäärin 17,5 vuoden iässä ja tytöillä vuotta aiemmin.

Jotkut aloittavat seksin jo vuosia aikaisemmin. Nyt Yhdysvalloissa tehty tutkimus on ottanut selvää, kuinka monella pojalla ensimmäinen yhdyntä on tapahtunut jo ennen kuin hän on täyttänyt 13.

Lukiota osin vastaavassa high schoolissa tehdyissä kyselyissä pojista 7,6 prosenttia sanoi harjoittaneensa seksiä ennen tuota ikävuotta. Se tarkoittaa yhtä 13:sta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koulun ulkopuolella tehdyssä 15–24-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tehdyissä kyselyissä näin varhain seksin kertoi aloittaneensa selvästi pienempi määrä, 3,6 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuri ero kyselyiden tuloksissa voi osin johtua sosiaalisesta paineesta esittää seksuaalisesti kokeneempaa kuin onkaan. Paine voi olla kovempi kouluissa tehdyssä kyselyssä.

Nuorten seksuaalinen aktiivisuus vaihteli suuresti asuinpaikan, etnisen taustan ja äidin koulutuksen mukaan, kertovat tutkijat julkaisussaan Jama Pediatry -lehdessä.

Afroamerikkalaisista paljon suurempi osa aloittaa aikaisemmin kuin pojat muista etnisistä ryhmistä.

Esimerkiksi Tennesseen osavaltion Memphisissä asuvista mustista 28 prosenttia oli harjoittanut seksiä alle 13-vuotiaana. Latinotaustaisista näin oli tehnyt 17 ja valkoihoisista 3 prosenttia.

Bostonissa prosenttiosuudet samoissa etnisissä ryhmissä olivat 17, 16 ja 9 ja New Yorkissa 15, 11 ja 3.

Kaikkiaan aikaisten aloittajien osuudet vaihtelivat kaupungin mukaan mustien joukossa 12–28 prosentin välillä, latinotaustaisilla 6–17:n ja valkoisilla 2–10 prosentin välillä.

Kaikissa etnisissä ryhmissä seksin varhainen aloittaminen oli harvinaisempaa, jos äiti oli käynyt collegea.

”Murrosikäisten poikien asenteisiin ja oman seksuaalisuuden ja mieheyden arvostukseen vaikuttaa asuinyhteisön sosiaalinen ympäristö”, kommentoi tutkimusta johtanut Guttmacher-instituutin tutkija Laura Lindberg Reutersille.

Saman on havainnut tutkimuksissaan Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

”Kaveripiirillä on merkittävä vaikutus siihen, missä iässä seksin aloittaa. Jos ollaan kovien kundien porukassa, pitää seksikin aloittaa aikaisemmin tai ainakin näytellä aloittaneensa”, Kontula sanoo.

Kaveripiirin lisäksi myös perhetausta selittää seksin aloittamista myös Suomessa.

”Nuoret, jotka haluavat lukioon ja jatko-opintoihin, aloittavat tuntuvasti myöhemmin kuin ne, jotka ovat kiinnostuneita ammattikoulusta ja työhön menosta. Asenteissa heijastuu vanhempien koulutustausta”, Kontula kertoo.

”Paremmin koulutetut ja varakkaammat vanhemmat kontrolloivat enemmän lastensa seksuaalista käyttäytymistä.”

Suomessa ei ole tehty tutkimusta, jossa olisi nimenomaan selvitetty, kuinka moni on aloittanut alle 13-vuotiaana.

Kouluterveyskyselyssä kysytään kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisilta, onko ollut yhdynnässä, mutta vastaajat ovat 14–15-vuotiaita.

Tämän ikäisistä alle viidennes on kertonut olleensa yhdynnässä.

Väestöliiton Finsex-tutkimuksen perusteella vain noin yksi sadasta suomalaispojasta on aloittanut seksin alle 13-vuotiaana. 13 täyttäneistäkin näitä edelläkävijöitä on vain kaksi prosenttia ja 14-vuotiaista kuusi prosenttia.

Suomessa tytöt aloittavat seksin keskimäärin noin vuoden aiemmin kuin pojat.

Kysely

Aloititko seksin keskimääräistä aiemmin?

Myöhemmin.
Myöhemmin.
50.9%
Aloitin.
Aloitin.
30.1%
Olin keskiverto.
Olin keskiverto.
18.9%
Ääniä yhteensä: 650
Sisältö jatkuu mainoksen alla