Melusaaste lisää masennusta, verenpainetta, sepelvaltimotautia ja aivohalvauksia

Suomessa selvästi suurin melun aiheuttaja on tie- ja katuliikenne. Sen haitoille altistuu Terveyden ja hyvinvonnin laitoksen THL:n mukaan noin miljoona suomalaista, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Liikennemelu riivaa eniten Etelä-Suomessa ja varsinkin Helsingissä. Pääkaupungin asukkaista jo 37 prosenttia asuu alueilla, joilla tie- ja katuliikenteen melu ylittää yleisen melutason, 55 desibeliä. Tämä ilmenee vuonna 2017 valmistuneesta Helsingin kaupungin meluselvityksestä.

Verrattuna vuoteen 2012 rautatieliikenteen melulle altistuvien asukkaiden määrä on Helsingissä kasvanut 20 prosenttia. Kasvu selittyy etenkin uudella radan varteen sijoittuvalla rakentamisella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Melusaasteen hinta terveydelle alkaa hiljalleen hahmottua koko laajuudessaan. Melu yhdistyy useiden tutkimusten perusteella lisääntyneeseen ahdistuneisuuteen, masennukseen, korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin ja aivohalvaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuonna 2016 Saksassa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että tieliikennemelussa asuvilla oli 25 prosenttia todennäköisemmin masennuksen oireita verrattuna niihin, jotka asuivat hiljaisilla alueilla.

Melu ärsyttää kehoa aina solutasolla asti, kertoo vuonna 2018 American College of Cardiology -lehdessä julkaistu tutkimuskatsaus, jossa saksalaiset tutkijat analysoivat tuhansia aiempia tutkimushavaintoja.

Tutkijat selittävät, että melu laukaisee elimistössä niin sanotun taistele tai pakene -reaktion. Evoluutio on sen meihin koodannut, sillä varhaiselle ihmiselle kovat äänet tarkoittivat lähellä olevaa vaaraa.

Siitä johtuu, että melun takia stressihormonien määrä veressä lisääntyy, verenpaine kohoaa ja koko elimistö joutuu hälytystilaan.

Kysely

Altistutko arjessasi melulle?

Kyllä, töissä.
Kyllä, töissä.
42.7%
Kyllä, asuinalueellani.
Kyllä, asuinalueellani.
25.1%
Vain satunnaisesti.
Vain satunnaisesti.
23.8%
En altistu.
En altistu.
8.1%
√Ą√§ni√§ yhteens√§: 159
Sisältö jatkuu mainoksen alla