Kanadalaistutkimuksen mukaan oireiden googlaaminen aiheuttaa niitä.

Lääkkeiden sivuvaikutusten googletus voi aiheuttaa nämä sivuvaikutukset, huomasivat kanadalaisen Toronton yliopiston lääketieteen tutkijat.

”Mitä helpommin ihmiset löytävät sivuvaikutuksia tohtori Googlelta, sen herkemmin heillä on näitä sivuvaikutuksia”, tutkimusartikkelin ykköskirjoittaja Baiju Shah tiivistää tuloksen Kanadan yleisradiolle.

Aiemmassa tutkimuksessa oli kysytty lääkäreiltä 13 eri maassa, kuinka suuri osa heidän potilaistaan ei sivuvaikutusten vuoksi pysty käyttämään statiinilääkitystä veren kolesterolin alentamiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt kanadalaistutkijat hakivat jokaisen maan omalla Google-sivustolla maan omalla kielellä statiinien sivuvaikutuksia ja kirjasivat ylös osumien määrän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteys oli selvä.

Australiassa, Kanadassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa tietoa sivuvaikutuksista löytyi netistä yllin kyllin ja potilaat kestivät verraten huonosti statiineja.

Sen sijaan etenkin Aasian maissa ja Itä-Euroopassa netissä kirjoitettiin omalla kielellä vähemmän statiinien sivuvaikutuksista ja ihmiset myös kärsivät niistä vähemmän.

”Me havaitsemme tämän vastaanotoilla kaiken aikaa. Potilaat kertovat lääkkeiden sivuvaikutuksista, mutta yleensä ne ovat sellaisia, jotka he ovat löytäneen Googlesta”, Shah sanoo.

Hän pitää tätä tyypillisenä esimerkkinä nosebosta.

Kun plasebossa ihminen voi saada oikeaa hyötyä lumelääkkeestä, nosebossa koehenkilö voi saada oikeita oireita kuvitellusta uhasta.

Kaikki eivät niele tulosta, että lääketieteellinen tieto sairastuttaa ihmiset.

Saksalaisen Tübingenin yliopistollisen sairaalan psykosomaattisen lääketieteen professori Paul Enck huomauttaa, että syy–seuraus-suhteet eivät välttämättä mene niin kuin kanadalaiset uumoilevat.

”Emme voi tietää, vaikuttaako sivuvaikutuksista kertovien nettisivujen määrä sivuvaikutusten ilmenemiseen vai vaikuttaako sivuvaikutusten määrä siihen, kuinka paljon aiheesta kirjoitetaan nettiin”, Enck sanoo Kanadan yleisradiolle.

Shah kuitenkin uskoo vankasti teoriaansa.

”On vaikea löytää biologista selitystä sille, että Englannissa, Australiassa ja Kanadassa statiineilla esiintyy enemmän sivuvaikutuksia kuin Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa”, hän sanoo.

Tutkimus julkaistaan heinäkuussa sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan ja sairauksiin erikoistuneessa International Journal of Cardiology -tiedelehdessä.

Kysely

Googlaatko lääkkeiden sivuvaikutuksia?

Googlaan.
Googlaan.
57.2%
En googlaa.
En googlaa.
42.7%
Ääniä yhteensä: 110
Vierailija

Tokkura kirjoitti:
Ihmisen sosiaaliset taidot ovat 100%:sti opittuja. Niitä on 0% syntymähetkellä.

Onko noin tosiaan?

Eikö se ensimmäinen itku ole sosiaalinen taito? Ainakin kaikki tietää sen merkityksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla