Musiikki vaikuttaa mielialaan ja elintoimintoihin. Suomalaistutkijat ovat havainneet, että musiikilla voi hoitaa myös mielenterveyden ongelmia ja neurologisia sairauksia.

Musiikkia voi hyödyntää niin kuntoutuksessa kuin mielenterveyden ongelmissa, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Jyväskylän yliopiston musiikkiterapian professori Jaakko Erkkilä osoitti, että kosketinsoittimien ja djemberumpujen soittaminen voi auttaa masennuksen hoidossa.

”Masennus ja ahdistus ovat yhteiskuntamme yleistyviä ongelmia, mutta samaan aikaan yhä useampi potilas kokee nykyiset hoitomenetelmät riittämättömiksi. Sen vuoksi apua ryhdyttiin etsimään musiikkiterapiasta, josta on saatu maailmalla lupaavia tuloksia”, Erkkilä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erkkilä johti vuonna 2011 julkaistua tutkimusta, jossa musiikkiterapian vaikutusta testattiin masennuksen hoidossa kolmen kuukauden hoitojaksolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat jakoivat 79 masennuspotilasta kahteen ryhmään. Niistä toiselle tarjottiin tavanomaisen hoidon ohessa improvisaatioon perustuvaa musiikkiterapiaa. Kontrolliryhmän hoito jatkui entisellään.

Selvisi, että musiikkiterapiaa saaneiden potilaiden masennus ja ahdistus vähenivät ja heidän toimintakykynsä parani merkittävästi kontrolliryhmään verrattuna. Masennuksen hoitovaste oli musiikkiryhmässä lähes kaksinkertainen.

Ajatus musiikista hoitona ei ole uusi: jo antiikin Kreikassa palvottiin jumalaa, joka vastasi samaan aikaan sekä musiikista että sairauksien parantamisesta.

Tieteellinen kiinnostus musiikin kuntouttavia vaikutuksia kohtaan heräsi kuitenkin vasta muutama vuosikymmen sitten. Suomessa musiikkia on käytetty terapiassa nykymuodossaan 1970-luvulta lähtien.

Musiikki tunnetaan erityisesti sen mielialaa kohottavista ja tunteita herättävistä vaikutuksista. Oman mielimusiikin kuuntelu aktivoi aivojen palkitsemisjärjestelmää ja vapauttaa dopamiinia. Masennuksen hoidossa musiikin vaikutukset eivät kuitenkaan ole näin yksinkertaisia.

”Monella on virheellinen käsitys siitä, että musiikkiterapiassa hypitään onnesta, vaikka todellisuudessa siellä käsitellään myös vaikeita tunteita ja itketään paljon. Musiikki siis ikään kuin syventää ja nopeuttaa psyykkistä prosessointia, mikä voi olla ajoittain tuskallista.”

Soittamalla ja laulamalla voi terapiassa käsitellä sellaisiakin ongelmia, jotka ovat sanallisen viestinnän saavuttamattomissa.

”Musiikki on siis ikään kuin vaihtoehtoinen kommunikaation muoto. Siinä missä puhe perustuu täsmällisyyteen ja loogisuuteen, musiikki on ennen kaikkea tunnekieli.”

Kysely

Hoidatko musiikilla mieltäsi?

Hoidan.
Hoidan.
84.6%
En käytä musiikkia hoitotarkoituksessa.
En käytä musiikkia hoitotarkoituksessa.
15.3%
Ääniä yhteensä: 156
KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5729

Kyllä. Musiikin kuuntelu on isossa roolissa, olen siihen myös vähän panostanut, asunnossa on akustoitu tila joka on dedikoitu musiikin kuunteluun (ja elokuvien katseluun). Usein istun vain ja kuuntelen musiikkia pitkiä aikoja, se rauhoittaa kehoa ja aktivoi mielikuvitusta. Siinä saa usein uusia ideoita, ihan kuten metsässäkin. Keväinen metsäkin on täynnä musiikkia. Molemmat kuljettaa mielen toisiin maailmoihin.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Tarvitsen musiikkia, jos kirjoitan väsyneenä. Esimerkiksi eilen kirjoitin 12 h tauotta (työskentelen jopa 18 h/vrk), vaikka olin edellisen yön kipeänä ja siitä nuutunut - ilman musiikkia olisin moneen otteeseen tylsistynyt! Musiikin ansiosta tuntui, että onhan minulla elämää... vappunakin.

Musiikki tarjoaa väsähtäneelle mielelle ikään kuin tukirakenteen. Se tuo iloa hetkiin, joissa voi todeta, että homssuisen tilalla onkin jotain eleganttia ja organisoitunutta... ihan vain annettuna! Kaikessa harmoniassaan se ei häiritse; se vain on siellä, tunnettavissa, kun sitä tarvitsee. Mitä ikinä se sitten onkin (mitä musiikki on?)

Joskus nautin vain hiljaisuudesta. Lintujen laulusta. Sitten on taas mukava kuunnella musiikkia. 😊

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla