Korkea verenpaine heikentää aivojen tiedonkäsittelyä.

Noin kahden miljoonan suomalaisen aikuisen verenpaine on kohonnut. Kohonneen verenpaineen vaarat on nuorena ja keski-ikäisenä helppo sivuuttaa, sillä verenpainetauti on silloin yleensä oireeton.

Juuri keski-iän kohonnut verenpaine kytkeytyy kuitenkin moniin myöhemmin ilmeneviin terveysongelmiin, muistuttaa Helsingin Sanomat jutussaan.

Kohonnut, 140/90 elohopeamillimetrin (mmHg) lukemat ylittävä verenpaine näet ennustaa esimerkiksi viisikymppisille paitsi lyhyempää myös sairaampaa loppuelämää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ne, joiden verenpaine on ihanteellisella tasolla eli korkeintaan 120/80 elohopeamillimetrin lukemissa, voivat odottaa elävänsä sydän- ja verisuonitaudeista vapaita vuosia keskimäärin seitsemän enemmän kuin ne, joilla on korkea verenpaine. Näin kertoo yhdysvaltalainen Framingham-tutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi keski-iän korkea verenpaine lisää riskiä sairastua vanhuusiän dementiaan.

Nimenomaan korkea verenpaine on erilaisista elintapatekijöistä se, jonka yhteydestä muistisairauksiin on saatu kaikkein vahvin näyttö, sanoo Helsingin yliopiston epidemiologian professori Mika Kivimäki.

Korkeaa verenpainetta on totuttu ajattelemaan vaarana ennen kaikkea sydämelle sekä verisuonille. Vähemmän huomiota on saanut se, miten verenpaine vaikuttaa aivojen toimintaan.

”Korkea verenpaine voi haitata aivoja enemmän kuin sydäntä. Aivot saattaa tässä suhteessa olla herkempi elin kuin sydän”, Kivimäki sanoo.

Korkea verenpaine ja siihen liittyvä verisuonten jäykistyminen kytkeytyvät tiedonkäsittelytaitojen heikentymiseen niilläkin ihmisillä, joilla ei ole dementiaa, kertoo Kivimäen ja hänen kollegojensa tuore seurantatutkimus Plos Medicine -lehdessä.

Mitä jäykemmät noin 60–70-vuotiaiden koehenkilöiden verisuonet olivat, sitä heikompi oli heidän aivojensa valkean aineen rakenne.

Ne koehenkilöt, joiden valtimot jäykistyivät eniten, oppivat muita hitaammin ja pärjäsivät kielellisissä tehtävissä heikommin kuin ne, joiden valtimot olivat pysyneet joustavina.

Jo pitkään on tiedetty, että verenpainetta alentavilla lääkkeillä pystytään vähentämään sydäninfarkteja, sepelvaltimotaudin kohtauksia, aivohalvauksia, sydämen vajaatoimintaa sekä sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä kuolemia.

Nyt tutkijat selvittävät, voisiko verenpainelääkkeillä ehkäistä muistisairauksiakin. Asiasta on saatu viime vuosina kohtalaisesti näyttöä. Kohonneen verenpaineen alentaminen lääkkeillä saattaa ehkäistä myös tiedonkäsittelytaitojen heikentymistä, seitsemästä tutkimuksesta tehty meta-analyysi kertoo.

Ihanteellisella tasolla yläpaine on alle 120 ja alapaine alle 80 elohopeamillimetriä (mmHg). Normaali verenpaine on alle 130 ja 85 mmHg ja korkea normaali 130–140 ja 85–90 mmHg. Kohonneen verenpaineen raja-arvot ovat terveydenhuollon vastaanotolla mitattuna 140 ja 90.

Kysely

Huolestuttaako oma verenpaine?

Huolestuttaa.
Huolestuttaa.
55.0%
Ei huolestuta.
Ei huolestuta.
45.0%
Ääniä yhteensä: 60
Vierailija

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Jos henkilöllä on poikkeuskellisen korkea B-Hb sekä kohonnut verenpaine, mitä hänelle tapahtuu, jos verenpainetta lasketaan väkisin ("hoidetaan kuntoon") mutta B-Hb pysyy ennallaan? 

Itsellä verenpaine ihannearvoissa Ja hemoklobiini 160 kieppeissä. Kyllä se veri silti kulkee. En usko että hemohiihtäjilläkään korkeat paineet on.

Vierailija

Omalta kohdalta ihannearvot.
Ei huoleta.

Suosittelen kyykkäämistä korkean verenpaineen alentamiseksi. Hermoradat ja aivojen valkoinenkin aine saa kyytiä. Sydän pamppailee hulluna.
Paras lääke vanhuuteen.

Paasto myös hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla