Koe-eläinten elinikä on saatu moninkertaistumaan eri konsteilla. Suorat sovellukset ihmisille ovat silti työn ja tuskan takana.

Voisiko ihminen elää huomattavasti nykyistä kauemmin? Tai kuolla ”ajallaan” mutta säilyä vetreänä ja toimintakykyisenä sadan vuoden ikään saakka?

Kovasta yrityksestä huolimatta ihmelääkettä ihmisen eliniän radikaaliksi pidentämiseksi ei ole toistaiseksi löydetty. Helsingin Sanomien juttu selvittää tieteen löytämiä mekansimeja, jotka voisivat luvata lisää ikää.

Mekanismeja esittelee ikääntymistutkimukseen keskittyvän Buck-instituutin johtajan Eric Verdinin ja muiden instituutin tutkijoiden artikkeli Naturessa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kalorirajoitus on tunnettu pisimpää. Vuonna 1939 havaittiin, että rajoittamalla hiirten ja rottien kalorinsaantia voitiin pidentää niiden elinikää. Löydös on toistettu useilla lajeilla, parin viime vuoden aikana myös kädellisillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiirimakit, joiden kalorinsaantia oli rajoitettu 30 prosentilla, elivät keskimäärin 9,6-vuotiaksi, kun tavallisesti syöneet elivät 6,4-vuotiaiksi.

Ihmisillä dieettien tehosta ei ole niin varmaa tietoa kuin eläimillä. Ihmiset elävät niin kauan, että eri ryhmien kuolleisuuden vertailu on hidasta.

Myös sirtuiineilta kaivataan lisävuosia.

Elimistön tuottamat sirtuiini-proteiinit korjaavat dna:n vaurioita ja säätää geenien proteiinitehtailua. Kun eläin vanhenee, dna-vaurioita syntyy yhä enemmän. Sirtuiineja tarvitaan paikkailuun niin paljon, ettei niitä tahdo enää riittää geenien ilmentymisen säätelyyn. Niinpä soluihin alkaa syntyä vääriä proteiineja, mikä on pitkän päälle tuhoisaa.

Koe-eläimet elävät kauemmin, jos ne on geenimuunneltu tuottamaan tavallista enemmän sirtuiineja. Myös kalorirajoitteinen dieetti lisää sirtuiinien tuotantoa kehossa.

Sirtuiineja on myös punaviinissä ja tummassa suklaassa. Sirtfood oli HS:n mukaan suorastaan muodikasta neljä vuotta sitten.

Muutamia muitakin vanhenemiseen liittyviä mekanismeja tutkijat ovat tunnistaneet.

Monia lääkkeitä testataan jo ihmisillä yleislääkkeeksi vanhenemista ja rappeutumista vastaan. Varmaa tulosta ei ole silti luvassa. Elinikä on monimutkaisten asioiden summa. Tietyn vivun vääntö uuteen suuntaan voi hillitä yhtä vanhenemisen mekanismia mutta kiihdyttää toista.

Kysely

Huolestuttaako vanheneminen?

Huolestuttaa hieman.
Huolestuttaa hieman.
37.1%
Ei huolestuta.
Ei huolestuta.
34.2%
Huolestuttaa, ja paljon.
Huolestuttaa, ja paljon.
28.5%
Ääniä yhteensä: 210
CAT
Seuraa 
Viestejä246

Ikäihmisten, kuten esim. sotaveteraanien ja lottien haastatteluita kun näkee sillointällöin. Niin painoindeksi näiillä kaikilla elossaolevilla on ihan silmämääräisestikin arvioiden kaikilla alle 30  BMI

Sisältö jatkuu mainoksen alla