Urheilujuomateollisuus lobbasi meidät juomaan yli tarpeen.

Meidät huijattu kantamaan mukana vesipulloa ja hörppimään siitä tämän tästä, kertoo Helsingin Sanomien juttu.

”Perusterveelle ei ole terveyshyötyjä siitä, että juo normaalioloissa ylenmäärin vettä”, sanoo Husin Meilahden sairaalan sisätautien erikoislääkäri, sisätautiopin dosentti Heikki Koistinen.

Ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että ylimääräinen vedenjuonti ehkäisisi sairauksia, kiihdyttäisi aiheenvaihduntaa tai auttaisi merkittävästi painonhallinnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riittävästi nestettä saa juomalla aterioiden yhteydessä ja silloin, kun janottaa. Ilman runsasta hikoilua ihminen juo yleensä luonnostaan 1–2 litraa vuorokaudessa, sanoo sisätautien erikoislääkäri ja emeritusprofessori Pertti Mustajoki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Usein sanotaan, että pitäisi juoda 2–3 litraa päivässä, mutta lisäyksen hyödyllisyydestä ei ole mitään näyttöä. Se on muoti-ilmiö.”

Paikkansa pitämättömiä terveysväitteitä on toisteltu parikymmentä vuotta sanoma- ja naistenlehdissä, terveys- ja kuntoilusivustoilla, mainoksissa ja jonkin aikaa myös urheilijoille annetuissa suosituksissa.

Tiedelehti British Medical Journalin tutkiva toimittaja Deborah Cohen osoitti 2012 julkaistussa artikkelissa, että merkittävä tekijä oli urheilujuomateollisuuden lobbaus.

Kun juoksemisesta tuli joukkojen harrastus, urheilujuomien valmistajat vainusivat isot markkinat. Ne alkoivat teettää tutkimuksia nestetasapainosta ja viedä sopivia tuloksia valmentajien ja suositusten laatijoiden tietoon.

Lobbauksen tuloksena vaikutusvaltainen urheilulääketieteen yhdistys American College of Sports Medicine otti nollatoleranssin nestehukkaan.

Yhdistys julkaisi vuonna 1996 suosituksen, ettei nestettä saisi menettää urheilusuorituksen aikana lainkaan. Urheilijoita kehotettiin juomaan niin paljon kuin pystyvät.

Kesti vuoteen 2007, kunnes American College of Sports Medicine kumosi suosituksensa mahdollisimman runsaasta juomisesta ja neuvoi juomaan janon mukaan.

Kysely

Juotko tämän tästä vettä, vaikka ei ole jano?

Juon, kun janottaa.
Juon, kun janottaa.
69.8%
Juon.
Juon.
30.1%
Ääniä yhteensä: 534
Sisältö jatkuu mainoksen alla