Japanilaistutkijoiden mukaan öinen virtsaamisen tarve voi kertoa koholla olevasta verenpaineesta.

Jos käy yöllä usein vessassa pissalla, voi olla syytä tarkistaa verenpaine. Japanilaistutkijat ovat näet havainneet, että vessassa käynnit saattavat kertoa korkeasta verenpaineesta.

”Huomasimme, että nouseminen virtsaamaan yöllä oli yhteydessä 40 prosenttia suurempaan kohonneen verenpaineen riskiin”, sanoo tutkimuksen tehnyt Satoshi Konno Tohoku Rosai -sairaalasta Euroopan sydänyhdistyksen tiedotteessa.

Mitä useammin vessassa käy, sitä suuremmaksi verenpaineriski nousee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa katsottiin, että verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo 90 tai näitä korkeampi. Samaa kriteeriä käytetään Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui 1880 Japanin Watarin seudun ihmistä, jotka olivat tulleet vuotuiseen lääkärintarkastukseen. Heistä valtaosa, tarkkaan sanoen 69 prosenttia, kävi ainakin kerran yössä tyhjentämässä rakkoa.

Konno sanoo, että yhteys verenpaineen ja yöllisen virtsaamisen ei välttämättä päde Japanin ulkopuolella.

Aiemmin Japanissa on huomattu, että runsas suolan saanti on niin ikää yhteydessä öiseen pissalla käyntiin eli nokturiaan.

Japanilaisten saavat ruokansa mukana runsaasti suolaa, keskimäärin 10 grammaa päivässä. He ovat keskimäärin myös herkempiä suolalle kuin länsimaiden asukkaat, niin että se nostaa heidän verenpainettaan enemmän.

”Koholla oleva verenpaine on kansantauti Japanissa. Liilallinen suolan syönti liittyy siihen, että pidämme merenantimista ja soijakastikkeeseen pohjautuvista ruoista”, kommentoi tutkija Mutsuo Harada samassa tiedotteessa.

Suomessa miehet yltävät lähes samaan suolansyöntiin kuin japanilaiset 9,5 gramman saannillaan. Suomalaisnaisten suolan kulutus jää 6,9 grammaan vuorokaudessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 -tutkimuksesta.

Japanilaistutkijat esittelivät löydöksiään Japanin sydäntutkijoiden kokouksessa.

Kysely

Käytkö yöpissalla?

En käy.
En käy.
40.6%
Käyn kerran.
Käyn kerran.
39.9%
Käyn, eikä yksi kerta riitä.
Käyn, eikä yksi kerta riitä.
19.4%
Ääniä yhteensä: 293
Sisältö jatkuu mainoksen alla