VTT:n kehittämä kalaruoka sekoittaa herneproteiinia ja kokonaisena jauhettu silakkaa.

Nyhtösilakka näyttää ruskealta silpulta, mutta siinä ovat tallella kaikki kalan hyvät ominaisuudet, kertoo Helsingin Sanomat VTT:n ruokakeksinnöstä. Kauppoihin se ei ole vielä päässyt.

Nyhtösilakasta on myös helpompi laittaa ruokaa kuin kokonaisesta kalasta. Palasiin piiloutuvat myös sisäelimet, ruodot ja suomut. Tuote valmistetaan pestyistä kaloista, joita ei perata eikä välttämättä edes suolisteta.

Kuvassa oikealla herneproteiinin ja jauhetun silakasta sekoituksesta valmistettu nyhtösilakka. Kuva: Juhani Niiranen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Puolivalmisteen kehittely jatkuu. Muun muassa maustamisessa on vielä miettimistä. Kalamassaan on lisätty herneproteiinia, ja se maistuu ”miedosti silakkapihviltä”, kuvaa erikoistutkija Kaisu Honkapää.

Nyhtösilakka syntyi Blue Products -innovaatio-ohjelmassa, jonka tarkoitus on luoda tuotteita silakasta, vähäarvoisista kalalajeista ja niiden sivuvirroista.

Pienten kalojen perkaaminen ja fileointi on työlästä ja kallista. Sinttien käsittelyyn vasta kehitellään koneita. Tutkijoiden tavoite oli hyödyntää ne pienimmät silakat, jotka nykyisin eivät kelpaa elintarvikkeiksi.

Honkapään mielestä pikkusilakat kävisivät hyvin ruoan raaka-aineeksi sellaisinaan, elleivät sitten ihmisten mielikuvat estä sitä. Voi olla, että joitain kuluttajia epäilyttää ajatus kalansuolten syömisestä.

Suomalainen syö nykyisin vain 300 grammaa silakkaa vuodessa, jos koko maan kulutus jaetaan kansalaisten kesken. Tämä tarkoittaa kolmea kookasta silakkaa. Vielä 1980-luvulla määrä oli kymmenkertainen.

Silakka on terveellistä ravintoa. Rasvainen kala sisältää runsaasti muun muassa hyviä rasvahappoja, proteiinia ja D-vitamiinia.

Moni muistaa takavuosilta keskustelun silakoiden sisältämistä dioksiineista ja pcb-yhdisteistä. Haitallisten aineiden pitoisuus kaloissa on laskenut tällä vuosituhannella alle puoleen, sillä teollisuuden päästöt meriin ovat vähentyneet.

Kysely

Kelpaisiko nyhtösilakka pitopöytään?

Kelpaisi sellaisenaan.
Kelpaisi sellaisenaan.
37.3%
Kyllä, jos joku keksii hyvän reseptin.
Kyllä, jos joku keksii hyvän reseptin.
36.5%
Ei ainakaan minun pitopöytääni.
Ei ainakaan minun pitopöytääni.
26.0%
Ääniä yhteensä: 230
Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6508

Käyttäjä kyrsä kirjoitti:
Vaikuttaa hyvältä tuotteelta. Nimenomaan se että kala on kokonaisuudessa jauhettu tuo monipuolisen ravinneskaalan. Siihen sekotettuna hernettä kuulostaa suorastaan superfuudilta. Melkeen pelkästään tolla voisi elää. Pikkasen munaa sekaan vielä.

Minä olen puolestani tykästynyt tuohon nyhtökaljaan, siinäkin tuo jauhettu tuo monipuolisen ravinneskaalan. Voi tietysti olla ripaus nyhtöhumalaakin. Munaa siihen ei pidä sekoittaa (ei konkreettisesti eikä kuvitteellisesti).

Nyhtökonjakkikaan ei ole hullumpaa (kun muistaa käytöstavat nyhtöisyydessäkin).

Sisältö jatkuu mainoksen alla