Ensimmäinen merellinen muoviroska tarttui tutkimuslaitteeseen 1957. Siitä lähtien jäte on moninkertaistunut.

Vuonna 1931 brittiläiset meribiologit Alister Hardy ja Cyril Lucas laskivat vesille uudenlaisen tieteellisen kojeen merentutkimukseen.

Kaksikko kehitti ja rakensi hieman torpedoa muistuttavan mittauslaitteen, joka voisi kartoittaa planktonin määrää meressä.

Tämä planktonia jatkuvasti mittaava laite voitiin kiinnittää esimerkiksi kauppalaivaan, joka vetää sitä mukanaan seitsemän metrin syvyydessä reitillään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hardyn ja Lucasin laite on kyntänyt nyt Atlanttia ristiin rastiin satojen laivojen perässä ja taittanut matkaa yli 10 miljoonaa kilometriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se on 90 vuoden aikana tuottanut arvokasta tietoa meren pieneliöstöstä, mutta myös muovijätteestä, jota biologikaksikko ei 1930-luvulla voinut mitenkään ennustaa.

Pienen torpedon taival on paljastanut, miten muovijätettä alkoi ilmaantua meriin 1950-luvulla ja miten valtavasti se on lisääntynyt.

Vaikka laitetta ei suunniteltu muovin keräämiseen, se aika ajoin tukkeutuu ja jää kiinni roskaan, ja se pitää puhdistaa.

Laitteen käyttäjät ovat vuosikymmenten saatossa pitäneet kirjaa näistä havainnoista. Niiden avulla englantilainen tutkimusryhmä on päässyt käsiksi harvinaiseen aineistoon muovijätteen kertymisestä Atlantille.

Plymouthin meribiologian laboratorion tutkijat julkaisivat nyt artikkelinsa Nature Communications -tiedelehdessä.

Ensimmäinen merkintä laitteen toimintaa häirinneestä roskasta tehtiin vuonna 1957. Islannin lähistöllä laitteeseen tarttui muovinen kalastussiima.

Muovin käyttö alkoi lisääntyä voimakkaasti juuri 1950-luvulla, ja muovisiimat korvasivat luonnonkuidut kalastusvälineissä.

Ensimmäinen muovipussi tarttui laitteeseen Irlannin liepeillä vuonna 1965. Noihin aikoihin maailmalla tehtiin myös ensimmäiset havainnot muoviroskiin sotkeutuneista kilpikonnista ja muovinpalasia syöneistä merilinnuista.

Seuraavina vuosikymmeninä laitteen toimintaa häirinneen muoviroskan määrä on moninkertaistunut. Tällä vuosituhannella muovin määrä on jo kertaluokkaa suurempi kuin 1990-luvulla.

Suurin osa cpr-laitteeseen tarttuneesta muovista on erilaisia kalastussiimoja ja hylättyjen verkkojen osia.

Valtaosa muovista lilluu eteläisellä Pohjanmerellä, Brittein saarten liepeillä. Seitsemän metrin syvyydessä kulkeva laite kyntää samoja pintavesiä kuin kalat ja muut merenelävät. Siksi laitteeseen tarttuva muovi antaa kuvan myös siitä, miten roskat vaikuttavat pintavesien eläimiin.

Laite on imenyt itseensä ajan saatossa myös mikromuovia eli häviävän pientä muovisilppua. Mikromuovia alkoi löytyä jo 1970–1980-luvuilla, kauan ennen kuin ongelmaan havahduttiin.

Nykyään muovi on levinnyt jo kaikkiin maailman meriin.

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä laski vuonna 2017 Science Advances -tiedelehdessä, että 80 prosenttia kaikesta koskaan valmistetusta muovista makaa kaatopaikoilla tai luonnossa. Huomattava osa on meressä.

Jopa maailman syvimmästä merenpohjasta, Mariaanien haudan pohjalta noin 11 kilometrin syvyydestä, on löydetty haalistunut kaupan muovipussi.

Tyynellämerellä kiertää kokonainen jätepyörre, joka levittää mereen päätyvää muovia valtavalle alueelle. Kaikkiaan tällaisia suuria jätepyörteitä on maailman merissä viisi.

”Meressä olevan muovin määrä on lisääntynyt huomattavasti ja löydämme sitä aivan kaikkialta, jopa Luoteisväylältä ja arktisilta vesiltä”, valittelee meribiologi Clare Ostle The Guardian -sanomalehdessä.

Ostle oli yksi mittauslaitteen havaintoja analysoineista tutkijoista.

1930-luvulta jatkunut kartoitushanke oli vähällä joutua kuopatuksi 1980-luvulla, kun brittihallitus kiristi budjettia. Plankton-torpedon mittauksia pidettiin näpertelynä, Ostlen sanoin ”postimerkkien keräilynä”.

Tutkijat saivat hankkeen pidettyä hengissä, joten Hardyn ja Lucasin rakentama laite kyntää yhä meriä.

Kysely

Kierrätätkö muovia?

Kierrätän ja vältän myös sen hankkimista.
Kierrätän ja vältän myös sen hankkimista.
50.6%
Niin paljon kuin mahdollista.
Niin paljon kuin mahdollista.
40.7%
Kyllä, pantillisia muovipulloja.
Kyllä, pantillisia muovipulloja.
7.1%
En kierrätä.
En kierrätä.
1.4%
Ääniä yhteensä: 476
Sisältö jatkuu mainoksen alla