Vaikeiden töiden lykkäämisen taustalla on pelkoja, jotka voi voittaa, tutkijat neuvovat.

Vitkuttelusta eli tieteellisesti prokrastinaatiosta kärsii arviolta noin 30 prosenttia ihmisistä, kertoo Helsingin Sanomien juttu.

Nuorilla töiden aloittamisen välttely on yleisempää kuin varttuneemmilla. Opiskelijoista vitkutteluun syyllistyy jopa puolet.

Tyypillisimmin vitkuttelu liitetään kirjoittamiseen. Prokrastinointi voi kuitenkin liittyä melkein mihin tahansa toimeen tarttumiseen, kertoo tutkija Fuschia Sirois Sheffieldin yliopistosta HS:n haastattelussa. Hän on tutkinut töiden ja tehtävien välttelyä yli kaksikymmentä vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

‚ÄĚKukaan ei vitkuttele mieluisten teht√§vien √§√§rell√§. Kyse on siis jostakin, jonka koemme ik√§v√§ksi tai vaikeaksi. Se voi olla ik√§v√§n puhelun soittaminen, lenkille l√§ht√∂ tai meno hammasl√§√§k√§riin‚ÄĚ, Sirois tiivist√§√§.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vitkuttelu kärjistyy hankalaksi, jos siitä kärsivä ei saa aloitettua tarpeellista tehtävää. Siroisin mukaan silloin kyse on tunnepuolen ongelmasta sekä epärealistisista tulevaisuuden odotuksista.

‚ÄĚVitkuttelemme, kun pelk√§√§mme. Hyvin tyypillist√§ on pel√§t√§ esimerkiksi ep√§onnistumista. Sitten ei tee mieli aloittaa ollenkaan.‚ÄĚ

Toisaalta lähtemisen välttely voi liittyä myös siihen, että ihminen pelkää kuulevansa vaikkapa hammaslääkäriltä huonoja uutisia hampaistaan. Tai että iltalenkillä on todennäköisesti koleaa ja muutenkin ikävää.

Upsalan yliopiston apulaisprofessori Alexander Rozental neuvoo, että selkeät määräajat auttavat vitkuttelijaa. Jos tehtävällä ei ole takarajaa, ihminen voi vitkutella loputtomasti. Paras tilanne olisi, jos työn voi pilkkoa moneen välitavoitteeseen.

‚ÄĚEsimerkiksi yliopistoissa opettajilla on t√§ss√§ parannettavaa. Olisi paljon parempi jakaa kurssin teht√§v√§t useassa pieness√§ osassa kuin yhdess√§ isossa, jonka palautusp√§iv√§ on lopussa,‚ÄĚ Rozental huomauttaa.

Rozental kehuu myös niin kutsuttua pomodoro- tai tomaattitekniikkaa, joka pätee ainakin kirjoittamiseen ja muuhun ajatustyöhön. Ajatuksena on kirjoittaa 25 minuuttia ilman keskeytyksiä ja sitten pitää viiden minuutin tauko. Neljän tomaatin eli kahden tunnin jälkeen on pidempi tauko.

‚ÄĚTomaatissa on paljon fiksua. Se rajaa ajan, joten se urakka ei tunnu ylitsep√§√§sem√§tt√∂m√§lt√§. Kirjoitusrupeaman j√§lkeen tuleva tauko on aina tervetullut palkinto.‚ÄĚ

Töiden palastelun lisäksi Rozental käskee kiinnittämään huomiota myös työympäristöön. Runsaat häiriöt antavat herkästi syyn keskeyttää hankalalta tuntuva tehtävä. Keskeytyksen jälkeen aloittaminen on taas hankalaa.

Rozental neuvoo sulkemaan tai jopa poistamaan koneesta tarpeettomat ohjelmat ja säätämään puhelimen äänettömälle.

Kysely

Lankeatko usein vitkutteluun?

Lankean.
Lankean.
72.3%
Vain joskus.
Vain joskus.
23.4%
En juuri koskaan.
En juuri koskaan.
4.2%
√Ą√§ni√§ yhteens√§: 141
Sisältö jatkuu mainoksen alla