Nopeasti muuttuva maailma aiheuttaa haasteita mielipiteiden mittaajille.

Kannatuskyselyiden tulokset ole eivät viime vuosina aina osuneet kohdalleen, muistuttaa Helsingim Sanomat jutussaan.

Yhdysvalloissa Donald Trump voitti presidentinvaalit ennusteiden vastaisesti, samoin kävi Britannian brexit-kansanäänestyksessä.

Suomessa perussuomalaisten jytky vuoden 2011 eduskuntavaaleissa yllätti tutkimuslaitokset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

√Ą√§nestysten t√§p√§ryys selitt√§√§ osaksi kannatusmittausten ja vaalien eri tuloksia. My√∂s maailman nopeutuminen aiheuttaa ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

‚ÄĚKysely mittaa aina kysymyshetken tilannetta. Kun tulokset julkaistaan, osa vastauksista on nelj√§ viikkoa vanhoja. Siin√§ on voinut mieli muuttua‚ÄĚ, sanoo jutussa Taloustutkimuksen tutkimusp√§√§llikk√∂ Juho Rahkonen?

‚ÄĚTrumpin voitto, brexit ja jytky perustuivat siihen, ett√§ yleens√§ passiivisesti √§√§nest√§vien v√§est√∂ryhmien √§√§nestysaktiivisuus vastoin odotuksia nousi. T√§m√§ suosi tietynlaista konservatiivista, populismiin taipuvaista ajatusmaailmaa‚ÄĚ, Rahkonen kuvaa.

Verkkokyselyt voivat antaa erilaisia tuloksia kuin puhelimella tehdyt. Brexit-kansanäänestyksen alla puhelinkyselyt ennakoivat Euroopan unioniin jäämistä. Verkkokyselyssä brexit-vaihtoehto menestyi paremmin.

Verkkokyselyihin erikoistunut tutkimusyhtiö Yougov korostaa, että se ennusti brexit-äänestyksen tuloksen oikein. Yhtiö tulkitsi paremman tuloksen johtuneen siitä, että verkkokyselyihin on mutkatonta vastata toisin kuin tuntemattomista numeroista soittaville ihmisille.

Niissä on kuitenkin heikkoutensa.

‚ÄĚVerkkokyselyyn voi vastata useaan kertaan, mik√§ heikent√§√§ niiden luotettavuutta. Aidossa mielipidetutkimuksessa kysyj√§ p√§√§tt√§√§, kuka saa vastata. N√§in vastaajajoukko voidaan pit√§√§ satunnaisena‚ÄĚ, Rahkonen sanoo.

Kysely

Luotatko mielipidemittauksiin?

En luota.
En luota.
82.4%
Luotan.
Luotan.
17.5%
√Ą√§ni√§ yhteens√§: 91
Sisältö jatkuu mainoksen alla