Ärtymys tai murhemieli voi johtua siitä, että immuunipuolustus on pannut päälle tulehduksen.

Jos ottaa päähän tai murehduttaa, kyse ei ole välttämättä vain siitä, että mielellä menee huonosti. Huonotuulisuuden syynä voi olla elimistön heikentynyt terveydentila ja siitä virinnyt tulehdus.

Näin havaitsivat yhdysvaltalaisen Penn State -yliopiston tutkijat, kun he selvittivät mielialan ja kehon fyysisen terveyden yhteyttä.

Tulehduksella elimistö suojautuu taudinaiheuttajia ja kudosvauriota vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkittyessään tulehdus voi johtaa moniin sairauksiin, kuten sydäntauteihin, diabetekseen ja joihinkin syöpiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo aiemmin useat tutkimukset ovat osoittaneet, että masennuksella on yhteys elimistön puolustusjärjestelmän nostattamaan tulehdukseen.

Nyt kytkös tulehdukseen löytyy masennusta vähäisemmistäkin mielen alavireisyydestä.

Uudessa tutkimuksessa seurattiin ihmisten mielialaa pitkin päivää. Kielteisestä mielialasta raportoivilta löytyi useammin tulehduksesta kertovia merkkiaineita.

Tutkimuksessa mielialaa selvitettiin ihmisten arjessa älypuhelinsovelluksen avulla.

Kahden viikon aikana sovellus piippasi viisi kertaa päivässä ja ihmiset raportoivat sille, millä tuulella he sinä hetkenä olivat.

Lisäksi osallistujat täyttivät lomakkeen, jossa he muistivaraisesti kertoivat viime kuukauden aikana kokemistaan tunnelmista.

Vain päivän aikana älypuhelimelle raportoidut hetkelliset kielteiset mielialat olivat yhteydessä tulehdusmerkkeihin. Yhteyttä ei sen sijaan löytynyt pelkästään muistetuista mielialoista.

Kytkös tulehdukseen oli sitäkin suurempi, mitä lähempänä hetkelliset mielialamerkinnät olivat kahden viikon jakson loppua, jolloin verinäytteet otettiin.

Tutkimusta johtanut Penn Staten apulaisprofessori Jennifer Graham-Engeland toivoo, että löydökset kannustaisivat selvittämään lisää tulehduksen ja mielialan yhteyksiä ja vahvistamaan hänen ryhmänsä saamat tulokset.

”Tutkimukset voisivat kannustaa löytämään uusia psykologisia ja sosiaalisia toimenpiteitä, jotka edistävät terveyttä kokonaisvaltaisesti ja katkaisevat kierteen, joka johtaa pitkittyneeseen tulehdukseen, työkyvyttömyyteen ja sairauksiin”, Graham-Engeland sanoo yliopistonsa verkkosivulla.

Tutkimuksen julkaisi Brain, Behavior, and Immunity -tiedelehti.

Kysely

Mistä kenkä puristaa?

Väsyttää.
Väsyttää.
31.4%
Ei mistään.
Ei mistään.
27.8%
Masentaa.
Masentaa.
18.0%
Ärsyttää.
Ärsyttää.
14.4%
Surettaa.
Surettaa.
8.2%
Ääniä yhteensä: 194
Sisältö jatkuu mainoksen alla