Aivot puhdistuvat ilmeisesti syvän unen aikana, kun niin sanottu glymfaattinen järjestelmä huuhtelee kuona-aineita pois.

Syvä uni puhdistaa aivoja. Siitä huolehtii aivoissamme niin sanottu glymfaattinen järjestelmä, joka Helsingin Sanomien jutun mukaan toimii erityisen aktiivisesti nukkuessamme.

Järjestelä perustuu siihen, että aivo-selkäydinneste neste virtaa aivojemme läpi laskimoihin ja huuhtoo samalla pois erilaisia aineenvaihduntatuotteita. Puhdistuksen uskotaan suojaavan aivoja erilaisilta sairauksilta, joita aivoihin kertyvä kuona voi aiheuttaa.

Tutkijat uskovat, että puhdistusjärjestelmän huono toiminta voisi altistaa esimerkiksi Alzheimerin taudille. Tämä siis tarkoittaisi, että syvän unen puute olisi terveydelle vaarallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tästä on nähty alustavia vihjeitä. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan univaikeudet 40–50-vuotiaana ennakoivat beeta-amyloidin kertymistä aivoihin. Beeta-amyloidit ovat pieniä molekyylejä, joiden kertymistä aivoihin on huomattu Alzheimer-potilailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että jo yhden yön valvominen lisäsi beeta-amyloidin määrää muistitoiminnoille tärkeässä aivojen osassa hippokampuksessa.

”Alzheimerissa on kyse monimutkaisesta taudista, jonka etenemistä ei yli sadan vuoden tutkimuksenkaan jälkeen täysin ymmärretä. Mutta glymfaattisella järjestelmällä on mahdollisesti tässä oma osansa”, kertoo järjestelmää tutkiva Kööpenhaminan yliopiston apulaisprofessori Tuomas Lilius.

Aivoistaan huolestunut voi auttaa aivojaan hyvillä elämäntavoilla, kuten liikkumalla, pitämällä verenpaineen hallinnassa ja nukkumalla öisin säännöllisesti.

”Tuore tutkimus osoittaa, että glymfaattinen järjestelmä kytkeytyy myös elimistömme sisäiseen kelloon. Glymfaattinen virtaus on paljon tehokkaampaa öisin kuin päivisin. Niinpä nukkuminen öisin puhdistaa aivoja paremmin.”

Kysely

Nukutko kunnolla?

Nukun usein huonosti.
Nukun usein huonosti.
52.4%
Yleensä kyllä.
Yleensä kyllä.
34.8%
Nukun kuin tukki.
Nukun kuin tukki.
12.6%
Ääniä yhteensä: 301
Sisältö jatkuu mainoksen alla