Aivot puhdistuvat ilmeisesti syvän unen aikana, kun niin sanottu glymfaattinen järjestelmä huuhtelee kuona-aineita pois.

Syvä uni puhdistaa aivoja. Siitä huolehtii aivoissamme niin sanottu glymfaattinen järjestelmä, joka Helsingin Sanomien jutun mukaan toimii erityisen aktiivisesti nukkuessamme.

Järjestelä perustuu siihen, että aivo-selkäydinneste neste virtaa aivojemme läpi laskimoihin ja huuhtoo samalla pois erilaisia aineenvaihduntatuotteita. Puhdistuksen uskotaan suojaavan aivoja erilaisilta sairauksilta, joita aivoihin kertyvä kuona voi aiheuttaa.

Tutkijat uskovat, että puhdistusjärjestelmän huono toiminta voisi altistaa esimerkiksi Alzheimerin taudille. Tämä siis tarkoittaisi, että syvän unen puute olisi terveydelle vaarallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

T√§st√§ on n√§hty alustavia vihjeit√§. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan univaikeudet 40‚Äď50-vuotiaana ennakoivat beeta-amyloidin kertymist√§ aivoihin. Beeta-amyloidit ovat pieni√§ molekyylej√§, joiden kertymist√§ aivoihin on huomattu Alzheimer-potilailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että jo yhden yön valvominen lisäsi beeta-amyloidin määrää muistitoiminnoille tärkeässä aivojen osassa hippokampuksessa.

‚ÄĚAlzheimerissa on kyse monimutkaisesta taudista, jonka etenemist√§ ei yli sadan vuoden tutkimuksenkaan j√§lkeen t√§ysin ymm√§rret√§. Mutta glymfaattisella j√§rjestelm√§ll√§ on mahdollisesti t√§ss√§ oma osansa‚ÄĚ, kertoo j√§rjestelm√§√§ tutkiva K√∂√∂penhaminan yliopiston apulaisprofessori Tuomas Lilius.

Aivoistaan huolestunut voi auttaa aivojaan hyvillä elämäntavoilla, kuten liikkumalla, pitämällä verenpaineen hallinnassa ja nukkumalla öisin säännöllisesti.

‚ÄĚTuore tutkimus osoittaa, ett√§ glymfaattinen j√§rjestelm√§ kytkeytyy my√∂s elimist√∂mme sis√§iseen kelloon. Glymfaattinen virtaus on paljon tehokkaampaa √∂isin kuin p√§ivisin. Niinp√§ nukkuminen √∂isin puhdistaa aivoja paremmin.‚ÄĚ

Kysely

Nukutko kunnolla?

Nukun usein huonosti.
Nukun usein huonosti.
52.4%
Yleensä kyllä.
Yleensä kyllä.
34.8%
Nukun kuin tukki.
Nukun kuin tukki.
12.6%
√Ą√§ni√§ yhteens√§: 301
Sisältö jatkuu mainoksen alla