Syvän unen aikana aivot puhdistuvat molekyylijätteistä.

Kun heräät hyvin nukutun yön jälkeen, aivosi ovat puhdistuneet, ja se ehkä osin selittää virkeän olon. Tutkijat löysivät aivoja pesevän glymfaattisen järjestelmän vasta muutama vuosi sitten. Se toimii erityisesti silloin, kun nukumme, kertoo Helsingin Sanomien juttu.

Aivoja huuhtelevan järjestelmän kuvasi ensimmäisenä hiirikokeissa tanskalainen professori Maiken Nedergaard työtovereineen vuonna 2012.

Ihmisaivojen ympärillä on kahvikupillinen eli puolitoista desilitraa aivo-selkäydinnestettä. Aikaisemmin ajateltiin, ettei neste juuri pääse varsinaiseen aivokudokseen vaan jää sen ulkopuolelle. Nedergaard osoitti, että pääsee se. Sittemmin se on nähty myös ihmisissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Se on kuin joki, joka virtaa aivokudoksen läpi”, vertaa apulaisprofessori Tuomas Lilius Kööpenhaminan yliopistosta ja Nedergaardin ryhmästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virta huuhtoo mukaansa isot ja pienet jätemolekyylit. Pesukone käynnistyy kunnolla vasta, kun vaivumme syvään uneen, josta on vaikea herätä.

Unen kautta pesujärjestelmä kytkeytyy aivosairauksiin. Alzheimerin, Parkinsonin, Lewyn kappaleen ja ALS-taudissa aivoihin kertyy ylimääräisiä proteiineja tai peptidejä.

Liliuksen ja kumppaneiden olettamus on, että aivojen huuhtelu jää univajeen takia puutteelliseksi. Siksi mahdollisesti haitalliset proteiinit pääsevät kertymään aivokudokseen.

Kysely

Nukutko tarpeeksi?

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä7167

Täällä saan nukkua tarpeeksi, oiskohan 7 tuntia vuorokaudessa. 6 tuntia on aika lailla minimi... ja 8 tuntia harvinaisuus, kovan fyysisen rasituksen jälkeen, siten että nukahdan aamulla vielä hetkeksi.

Pyrin siihen, että menen nukkumaan heti kun väsyttää tarpeeksi. Joskus kaipaan sitä, että saan ennen nukahtamista makoilla rauhassa - täällä sitä rauhaa on tosin saanut muutenkin.

Jos aamulla herään kovin aikaisin ja väsyttää hieman, kokeilen vielä nukkua tunnin tai pari. Nousen vasta kun tuntuu, etten voi sen virkeämmäksi tulla. Pitää olla tosi mielenkiintoista tekemistä, etten malttaisi heräillä rauhassa.

Unirytmini on siirtynyt myöhäisemmäksi, eikä ole enää tarvinnut odottaa auringon nousua ja sitä, että kaupat ym. aukeaa. Aamulla on hiljaistakin ja parempi nukkua.

Kuten olen jo kertonut, Suomessa asuin paikassa jossa oli melua lähes puoleenyöhön asti - ja herätys töitä varten aamuviideltä. Heräsin tottumuksesta, en tarvinnut herätyskelloa, mutta olisin mielelläni ruvennut nukkumaan jo klo 22! Taisi olla krooninen univaje - enkä täysin edes tajunnut riittävän unen merkitystä, ennen kuin muutin pois.

Täällä pääsin eroon nettisurffailusta sängyssä kolmen seikan avulla: ensinnäkin, IL:ssä oli kerran artikkeli & kuva naisesta, joka valvoi kännykän kanssa - se oli siinä, "näin itseni" ja laitoin kännykän pois. Sitä ennen luulin useampana iltana, ettei verkkoyhteys toimi makkarissani - mutta se toimikin sängyn toisessa puoliskossa... 😈 Olin kuitenkin ehtinyt jo vähän tottua muuhun tekemiseen. Sellaiseen, jota tein kunnes olinkin jo ihan valmis nukahtamaan.

Arvostan hyvää unta sen verran, että jos aivonesteet rupeaa väkisin valumaan... laitan kännykän sivuun just sillä hetkellä. Pääsääntöisesti. Välillä ehdin laittaa tänne jotain väsynyttä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla