Japanilaistutkijoiden tekohäntä ehkä näyttää huvittavalta, mutta voisi auttaa raskaiden taakkojen kantajia.

Ihmisen esi-isät menettivät häntänsä evoluutiossa hiljalleen jo silloin, kun siirryimme puista pysyvästi savanneille. Muistona meillä on vain häntäluu. Hännällä ei ole meille enää käyttöä.

Japanilaiset tutkijat ovat toista mieltä. Siksi he ovat kehittäneet päälle puettavan tekohännän. Tekohäntä voi auttaa tasapainon hallinnassa, kun ihminen on esimerkiksi taakkoja kantaessaan vaarassa horjua tai kompastua.

Tutkijat selittävät, että kun häntää kääntää, niin ”kehon yläosan liikettä seuraava laite arvioi painopisteen keskiön, ja käyttää häntää sen mukaisesti.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hännän rakensivat Keion yliopiston korkeakoulun kolme mediasuunnittelun opiskelijaa eli Junichi Nabeshima, Yamen Saraij ja Kouta Minamizawa. He esittelevät tekohännän sovelluksia ja liikkeitä videolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Opiskelijat esittelivät tekohännän rakennetta vastikään tietokonealan Siggraph-tapaamisessa heinä-elokuun vaihteessa.

 

Tekohäntä sai innoituksen merihevosista. Kuva: Keio University

 

Eläimet käyttävät häntäänsä enimmäkseen tasapainoilussa. Joskus se auttaa liikkumisessa. Sama pätee ihmiseen.

”Esimerkiksi kiipeily korkeilla kallioilla ja raskaat esineet ovat esimerkkejä siitä, missä tilanteissa hännästä saisi tukea”, sanovat japanilaiset.

Tekohännän esikuvana on merihevosen häntä. Häntään on rakennettu keinotekoisia nikamia ja niiden sisään koloihin neljä paineilmalla toimivaa ”lihasta”.

Merihevonen sopii tähän malliksi, koska sen rakenteessa on sopivan kokoisia nivelyksiköitä. Jokainen tekonivel koostuu neljästä suojalevystä ja nikamasta, jota voi säätää painolevyillä.

Liitosten levyt on liitetty toisiinsa joustavilla naruilla. Nikamat kiinnitetään levyihin jousen avulla. Ne jäljittelevät merihevosen luuston muotoja ja kokoon puristuvuutta.

Hännän pituutta ja painoa voidaan säätää käyttäjän kehon koon mukaan.

Digitaaliyhtiö Dazed Digitalin edustaja Zoe Huxford kommentoi häntää verkkolehti Techxpoloren sivuilla: ”Se näyttää naurettavalta, mutta hännällä todella voisi auttaa ikääntyneitä ja estää turhia kaatumisia. Se voisi auttaa raskaissa töissä.”

Häntää on jo verrattu puettavaan ulkoiseen tukirankaan eli eksoskeletoniin. Sellaista on kokeiltu Suomessakin.

Idea on, että eksokseletonin jousirakennelma antaa työntekijälle lisää voimaa töissä, jotka ovat raskaita ja toisteisia.

Kysely

Olisiko hännälle käyttöä?

En usko. Vaikuttaa hankalalta.
En usko. Vaikuttaa hankalalta.
38.5%
Mielelläni käyttäisin sitä vaikka kantoapuna.
Mielelläni käyttäisin sitä vaikka kantoapuna.
32.1%
Kyllä, koska se on niin hieno.
Kyllä, koska se on niin hieno.
25.6%
On ollutkin, naamiaisasuna.
On ollutkin, naamiaisasuna.
3.6%
Ääniä yhteensä: 109
Sisältö jatkuu mainoksen alla